Cilj je fina promjena, ne ekstrem

Neželjeni rezultati estetskih zahvata od pupka do čela

Najbolji estetski zahvat onaj je kojim je postignuto suptilno poboljšanje izgleda, a ne drastična promjena koja se vidi iz aviona

Vodilje kod estetske kirurgije trebale bi biti uravnoteženost i proporcionalnost, suptilno poboljšavanje nečijih značajki, a ne iskrivljavanje ili odlazak u ekstrem. U skladu s tim, nepoželjno je da bilo što nakon operacije bude prečvrsto, previsoko, preveliko... Najbolji estetski zahvat onaj je kojim je postignuto suptilno poboljšanje izgleda, a ne drastična promjena koja se vidi iz aviona, kažu plastični kirurzi, a kao najvidljiviji rezultat pretjeranog interveniranja navode izgled premlad za stvarnu dob osobe. No, takvih neuspjeha ima još – od pupka do čela. Pogledajmo još neke tipične neželjene rezultate estetskih operacija ili tretmana koji su odličan razlog da se za estetsku intervenciju obratite isključivo certificiranom plastičnom kirurgu koji prati najnovije tehnologije i ima realističnu estetsku viziju koja se poklapa s vašom.

Promjena koja bode oči

Zahvat kojim je stvorena promjena koju svaki promatrač može odmah identificirati na licu ili cijeloj pojavi pacijenta i koja privlači svu pozornost pouzdano nije suptilan rezultat, kaže plastični kirurg iz New Yorka dr. Daniel Maman. „Dobro izvedena estetska operacija treba biti fina, ne smije je se moći lako identificirati i treba biti u skladu s ostalim odlikama pacijenta. A operirano bi područje trebalo izgledati kao da je oduvijek tako zamišljeno”, liječnikov je stav.

Previše zategnuto lice

Prema plastičnom kirurgu dr. Konstantinu Vasyukevichu, previše zategnuto lice vjerojatno je najuobičajeniji znak „loše” estetske kirurgije. O tome kaže: „To se događalo dosta često kod starog face lifta, srećom, danas je iznimno rijetko. Nedostatak kose na sljepoočnicama, povučene ušne školjke, vidljivi ožiljci smješteni ispred, a ne unutar uha i rastegnute usne još su neki znakovi koji otkrivaju stari face lift. Sve te nelijepe posljedice nestale su s modernim face liftom. Ako je ta vrsta zahvata stručno izvedena, vrlo je teško zamijetiti bilo kakav znak kirurškog pomlađivanja – konture lica djeluju prirodno, a linije reza postavljene su u području ušiju i nisu vidljive.”

Vilenjačke uši

Produžene ušne resice, do kojih dolazi uslijed povlačenja ušne resice nakon zatezanja lica, dobile su naziv vilenjačke uši. „To se može izbjeći tako što se face lift osigura pričvršćivanjem na hrskavicu uha. Ako je pričvršćen samo na kožu, ušne resice mogu se izdužiti i početi sličiti na uške vilenjaka”, kaže plastični kirurg dr. Anthony Youn.

Boranje sa strane grudi

Neželjena pojava nakon povećanja grudi boranje je sa strane dojki kad se žena sagne. „To se događa zbog nabiranja implantata, a posebno loše izgleda kod implantata s fiziološkom otopinom”, kaže plastični kirurg dr. Anthony Youn i dodaje da silikonski implantati smanjuju taj problem.

Promjene pupka

Abdominoplastika (tummy tuck), kojom se tretiraju opuštena koža i mišići na trbuhu, može utjecati na izgled pupka. Pupak zbog toga može postati previše okrugao, preuzak ili previše zategnut i oko njega se može vidjeti okrugli ožiljak.

Grudi čvrste kao kamenje

„Kada zagrlite nekoga i osjećate kao da ima dvije dinje u grudnjaku, vjerojatno se oko implantata u grudima stvorilo prekomjerno ožiljno tkivo”, nastavlja dr. Youn. Takva se komplikacija, koja utječe i na izgled grudi, naziva kapsularna kontraktrura.

Obrve Cruelle de Vil

Kod ubrizgavanja neuromodulatora, tj. neurotoksina, na određen način kod nekih pacijenata oba spola lukovi obrva mogu postati previsoki, što može podsjećati na izgled Cruelle de Vil, kako kaže dr. Anthony Youn. Dobra vijest je da je učinak neurotoksina prolazan.

Smrznuto čelo

Do smrznutog čela dolazi ako se u to područje injektira suviše neurotoksina, što uzrokuje gubitak svih pokreta čela. Kod nekih ljudi istodobno može doći i do neprirodnog spuštanja obrva. Jedino rješenje je čekati da neurotoksin prestane djelovati.

Usta pastrve

Donja usnica je kod bijele rase normalno 50 posto deblja od gornje. „Ako se ti omjeri promjene, pa se debljina usnica izjednači, ili još gore, ako gornja usnica postane deblja od donje, usnice će izgledati neprirodno, poput usta pastrve”, uspoređuje dr. Youn.

Jastučasto lice

Mala, pametno odmjerena količina filera stavljena u obraze može pružiti prirodno mladenački izgled. No, ubrizgavanje prevelikih količina dovest će do lutkastog izgleda, koji se naziva i „pillow face” (jastučasto lice).

Papigin kljun

Tip deformacije nosa nazvan polly-beak ili parrot-beak (papigin kljun) može se razviti poslije neadekvatno izvedene rinoplastike koja može dovesti do spuštanja vrha nosa neko vrijeme nakon zahvata, kaže plastični kirurg dr. Daniel Hatef. „Takav nos može izgledati odlično netom poslije operacije, no unutar godine dana postaje deformiran i vidljivo operiran. To je jedan od razloga zbog kojeg pacijenti ne bi trebali vjerovati fotografijama rinoplastike 's operacijskog stola' kakve se šire društvenim mrežama, jer stanje se može znatno promijeniti”, upozorava dr. Hatef.

image

Rezultat rinoplastike isprva može biti odličan, no kasnije se može iskriviti, ako je zahvat neadekvatno izveden

SHUTTERSTOCK

Stisnut vrh nosa

Neki kirurzi uklone previše hrskavice s vrha nosa tijekom rinoplastike, pa vrh nosa postaje stisnut. Takav nos može izgledati tanko i mršavo, a nosnice se čak mogu udubiti kod disanja. Ponekad se dogodi da je vrh nosa prirodno tako građen, ali češće je neželjen rezultat estetske operacije, kažu liječnici.

Neprirodne proporcije

Uzan struk i velika stražnjica ili tanko tijelo s golemim grudima. To su primjeri neprirodnih proporcija koje dr. Youn navodi kao loše rezultate plastične kirurgije.

Lice i vrat kao od dvije osobe

Zategnuto lice i smežuran vrat – kombinacija koja se i ne viđa tako rijetko znak je nezavršenog posla pomlađivanja. „Ne želite lice bez bora i mrlja iznad naboranog i starog vrata. Jednako je čudna kombinacija zaglađenog čela i očiju uokvirenih 'vraninim nogama'”, navodi kalifornijski plastični kirurg dr. George Sanders.

Trbuh poput vafla

Mrežasti trbuh ili trbuh poput vafla može se vidjeti kod muškaraca kod kojih je loše izveden zahvat na abdomenu, poput high-definition liposukcije. Kirurg Daniel Hatef kaže: „Anatomske strukture, tj. fascije i ligamenti u koži, prirodno nikad nisu simetrični; ako ih liječnik učini suviše simetričnima i ne slijedi njihovu prirodnu liniju, rezultat će biti vidljiva mreža na trbuhu. Potpuno je neharmonično imati opušteno, tzv. tatino tijelo, a na njemu isklesane 'pločice'. Oko to zamjećuje.”

Linker
18. travanj 2024 23:34