Malo opreza

Oporavak nakon botoksa ili filera nije težak, ali ovo ipak nemojte raditi

U prvo vrijeme poslije injekcija treba izbjegavati alkohol, vježbanje, masaže..., a i nanošenje make-upa može povećati određene rizike.

Injekcije botoksa (odnosno, neurotoksina koji sprečavaju pokrete mišića) i filera hijaluronske kiseline nedvojbeno su među najlakšim načinima za postizanje značajne promjene u izgledu uz relativno malo bolova, minimalnu naknadnu njegu te kratak i lagan oporavak. Često se o njima govori kao o procedurama koje se mogu obaviti tijekom stanke za ručak, no ipak je potrebno suzdržavati se od nekih aktivnosti nekoliko sati, dana, pa i tjedana poslije injekcija, kako bi se smanjila mogućnost razvoja neželjenih nuspojava.

POSLIJE INJEKCIJA BOTOKSA

Ne šminkajte se

Nakon injektiranja neurotoksina na mjestu uboda mogu neko vrijeme ostati vidljive male, crvene točke. Ako vam smetaju možete ih prekriti šminkom, no prije toga trebate pričekati najmanje pola sata. "Premda su vrlo malene, svaka od tih točkica zapravo je mala ubodna rana. To su otvoreni kanalići u koži i sigurno ne želite šminkanjem povećati rizik od ulaska bakterija u tkivo", rekla je dermatologinja dr. Whitney Bowe. Pričekate li barem pola sata, dat ćete koži dovoljno vremena da se ponovno epitelizira, odnosno da se ranice zatvore. Jednako toliko trebate pričekati i prije nanošenja bilo kakve kreme za njegu kože.

Bez intenzivnog vježbanja...

Intenzivna tjelesna aktivnost uzrokuje pojačani protok krvi u cijelom tijelu, pa i u licu. Time se, teoretski, ubrizgani botoks može „preseliti” prije nego što se veže za ciljani mišić u tretiranom području, uzrokujući slabljenje susjednog mišića koji nije trebao biti pogođen. Drugim riječima, učinci botoksa mogu se pokazati na mjestima na kojima ih niste željeli. Kako biste to izbjegli, pričekajte barem dvanaest sati prije nego što se upustite u bilo koju aktivnost od koje vam srce počinje jače pumpati krv.

Jednako pravilo vrijedi i nakon apliciranja filera. Naporno vježbanje pojačava cirkulaciju i podiže krvni tlak, a to posljedično, povećava rizik od nastanka podljeva.

image

Šminkanje može povećati rizik od ulaska bakterija u tkivo

DEOSITPHOTOS

...ali i bez joge

Joga nije nužno bolja opcija od sprinta ili kardio vježbi. Dr. Bowe kaže kako je važno neko vrijeme nakon injekcije ostati u uspravnom položaju te kako je dvanaest sati nepoželjno ležanje u ravnom položaju i, još više, spuštanje glave, a takvih položaja u jogi ima. Također, pripazite da ne zadrijemate, jer dok drijemamo znamo doći u svakakve položaje.

Stop spravicama za tretmane lica

Ne posežite za masažerima i sličnim spravicama za tretiranje lica. Koristite li ih odmah nakon injekcija, botoks se može raspršiti i u neželjena područja. Stoga je pametno pričekati najmanje četiri, a još bolje dvanaest sati, prije njihove ponovne upotrebe.

Pričekajte sa cijepljenjem protiv Covida-19

"Ne sumnjamo na postojanje bilo kakve negativne interakcije između botoksa i cjepiva protiv Covida-19, ali nemamo još dovoljno iskustva da bismo to zasigurno znali", kaže dr. Bowe. Stoga je ipak bolje biti oprezan, pa stručnjaci preporučuju dvotjedni vremenski razmak između injekcije cjepiva i injekcije botoksa.

Što se tiče filera, bilo je izvješća o povećanju oteklina na mjestima apliciranja filera nakon primitka cjepiva. Zbog toga dr. Bowe predlaže četiri tjedna razmaka između injektiranja filera i cjepiva protiv Covida-19.

image

Svako spuštanje glave, pa i ono u pozama joge, treba izbjegavati

ALEXANDRA/DEPOSITPHOTOS

POSLIJE INJEKCIJA FILERA

Proglasite ‘suhi‘ dan

Nije dobra ideja nakon injektiranja filera otići na pićence s prijateljima. Poslije takve se injekcije, naime, pod površinom kože formira mali krvni ugrušak koji alkohol može otopiti što dovodi do pojave modrica i oticanja. Dr. Bowe kaže: "Znam to iz iskustva: osoba nema nikakve modrice odmah nakon injekcije filera, ali navečer, poslije druge čaše vina, stvori joj se modrica". Kako biste to izbjegli, nemojte konzumirati nikakav alkohol 24 sata od injektiranja filera. Nemojte uzimati ni lijekove koji razrjeđuju krv, a tu se ubrajaju i uobičajeni lijekovi protiv bolova, poput ibuprofena.

Masaže zabranjene

Više je razloga zbog kojih je masiranje zabranjeno dva tjedna nakon injektiranja filera. Ležanje na trbuhu, s licem pritisnutim u otvor na stolu za masažu, može u velikoj mjeri pojačati oticanje, posebno ako imate filere u području ispod očiju ili u obrazima, upozorava dr. Liotta i dodaje kako to ne mora nužno utjecati na konačne rezultate tretmana, ali će svakako produljiti vrijeme oporavka.

Slično tome, strogo je zabranjen bilo kakav tip masaže lica, a posebno duboka limfna masaža, naglašava dr. Bowe, jer bi dio filera mogao završiti i u limfi. Kako ne bi došlo do pomicanja filera, a onda i do oticanja, bilo kakvo masiranje lica, pa i ono kućno, nije dopušteno najmanje 14 dana.

Nemojte nositi naočale

Ovo se upozorenje odnosi na tzv. nekiruršku rinoplastiku, odnosno kamufliranje grbice na nosu pomoću filera. U tom slučaju cjelodnevno nošenje naočala može stvoriti prevelik pritisak na područje ubrizgavanja, zbog čega se filer može udubiti. Tada ga je potrebno popraviti s još filera, kaže dr. Liotta. Kako do toga ne bi ni došlo, uputno je nositi kontaktne leće tijekom dva tjedna ili barem na najmanju moguću mjeru smanjiti nošenje naočala na mostu nosa. Naravno, u istom periodu nemojte nositi niti naočale za skijanje ili plivanje, maske za ronjenje, pa ni naočale za virtualnu stvarnost - takva oprema može pritisnuti ne samo punilo na nosu, nego i pomaknuti punilo koje je stavljeno u područje ispod očiju ili u obraze.

image

Naočale mogu udubiti filere injektirane u nos

DEOSITPHOTOS

Ne idite zubaru

Neka vam stavljanje filera ne bude izgovor da ne idete zubaru, ali svakako dobro isplanirajte posjete stomatologu i primanje injekcija filera, jer nakon njihovog apliciranja, naročito u području usnica, puna četiri tjedna treba izbjegavati svaki stomatološki rad, čak i osnovno čišćenje zubiju. Kao i kod masaže, postoji opasnost od pomicanja filera u neželjena područja. Pored toga, navodi dr. Liotta, stomatološki radovi mogu "uzburkati" bakterije u ustima te se njihov broj može povećati. Zbog toga one mogu lakše stići do osjetljivih lokacija s novopostavljenim filerima i ondje izazvati infekciju.

Linker
19. ožujak 2024 15:38