Samo strpljivo!

Oporavak nakon operacije nosa ovisi o ovih deset ključnih faktora na koje utječemo sami

Normalno je da poslije operacije nos bude natečen i širok. Prvih dana natečeno će biti i cijelo lice, a bit će i podljeva. Nemojte na to reagirati previše negativno, budući da je takvo stanje samo privremeno, kažu liječnici.

Nos je središte lica i potpuno je jasno da poslije operacije nosa želite najbolje moguće rezultate i najmanje moguće bolove, bez obzira jeste li na rinoplastiku otišli zbog estetskih ili zbog zdravstvenih razloga.

Dobrim dijelom i o vašem ponašanju ovisi koliko će bolova i oticanja biti i koliko će glatko oporavak protjecati.


Slijedite liječničke upute

Čini se kako ovo ne treba ni spominjati, ali nije tako, jer pacijenti znaju zanemariti ono što im liječnik savjetuje. "Slijedite upute svog liječnika do zadnje crtice", kaže plastični kirurg dr. David Kim. "Ako vam nešto nije jasno - pitajte! Nemojte raditi na svoju ruku i ne prepuštajte ništa slučaju kad je vaš nos u pitanju."

Podignite glavu

Kako biste smanjili začepljenost nosa i ublažili bolove i oticanje, glavu držite u podignutom položaju. Plastični kirurg dr. David Boudreault preporučuje pacijentima kut od barem 45 stupnjeva, što znači da trebaju i spavati s podignutim uzglavljem.

Udlaga na nosu

U danima nakon operacije nosi se udlaga preko nosnog mosta zbog zaštite i očuvanja novih struktura. Plastični kirurg dr. Bradley Bengtson kaže da je udlaga korisna u procesu ozdravljenja i zato što svojim blagim pritiskom dodatno smanjuje oticanje.

Zaštitite nos

Prvih nekoliko tjedana poslije rinoplastike morate dobro paziti kako ne biste ozlijedili nos, što se može dogoditi tijekom igre s malom djecom i brige o njima, u igri s kućnim ljubimcima, kod tjelesnih aktivnosti, ako slučajno padnete i slično, ali i kod navlačenja i svlačenja odjeće preko glave. Stoga treba biti oprezan i izbjegavati svako naprezanje i izlaganje potencijalnim opasnostima. Prvih tjedan ili dva izbjegavajte i izlaganje suncu.

Bez naočala

U prvo vrijeme ne smiju se nositi naočale, ni dioptrijske ni za zaštitu od sunca, je njihov pritisak može poremetiti osjetljivu strukturu nosa poslije operacije i uništiti učinak zahvata. Koliko će to trajati ovisi o tipu operacije i svakom pojedinom pacijentu. Ponekad se vrlo lagane naočale mogu početi nositi tjedan-dva poslije zahvata, no najčešće se preporučuje pričekati oko šest tjedana.

Budite pozitivni i strpljivi

Svi bi željeli rezultate vidjeti što ranije, ali to nije moguće. Ništa se ne događa preko noći, prvo sve treba ispravno zacijeliti. "Normalno je da prvih dana nos bude natečen i širok, natečeno će biti i cijelo lice, bit će podljeva. Nemojte na to reagirati previše negativno, budući da je takvo stanje samo privremeno. Budite pozitivni i strpljivi, ako ste previše zabrinuti i tjeskobni možete si pokvariti radost zbog važne operacije, a time i ometati proces iscjeljenja", smatra dr. Kim. Pacijent treba shvatiti, kažu liječnici, da je oporavak nakon rinoplastike posebno putovanje i da se ne treba previše uzrujavati zbog otekline, jer ona će se brzo povući.

Hodanje je korisno

Tjelesne aktivnosti ne preporučuju se barem tjedan dana nakon operacije nosa, a svakako treba izbjegavati i znojenje. No, pacijenti bi trebali početi hodati čim osjete da su za to spremni, kažu liječnici. Hodanje potiče cirkulaciju u cijelom tijelu, a time se ubrzava ozdravljenje.

Kontrola bolova

Moguće je da će vam poslije operacije nosa biti potrebne tablete protiv bolova. Posavjetujte se sa svojim liječnikom o tome koji su lijekovi prikladni za vas.

Hladno-toplo

Dr. Boudreault savjetuje stavljanje hladnih obloga na operirano područje tijekom prva 72 sata. Nakon toga preporučuje prelazak na tople obloge koji će pomoći u smanjivanju oteklina i bržem prolaženju podljeva.

Ispiranje nosa

Ispuhivanje nosa treba izbjegavati najmanje sedam dana poslije operacije. No, ako vam je liječnik dao zeleno svjetlo možete ispirati nos, kako biste pročistili nosne prolaze i ublažili začepljenost, savjetuje dr. Boudreault.

Pomažu li dodaci prehrani

Neki suplementi mogu biti od velike pomoći tijekom procesa ozdravljenja, kaže plastična kirurginja dr. Kelly Bomer. U tom razdoblju preporučuje povećan unos vitamina A, B i C te cinka kako bi se ubrzao oporavak te smanjile otekline i podljevi. U tu svrhu predlaže i uzimanje multivitamina te bromelaina (sirovi ekstrakt ananasa) s biljnim pigmentom kvercetinom. Bromelain, među ostalim, pomaže suzbiti bol i smanjuje upalu, uz to pojačava apsorpciju kvercetina koji djeluje protuupalno i antioksidativno, a time i njegovo djelovanje, pa se preporučuje uzimati ih u kombinaciji.

Linker
05. ožujak 2024 16:22