Ne izgleda baš lijepo

Ovo je jedan od očiglednih znakova da face lifting nije prošao kako treba

Najuočljiviji je, uz izduživanje uha, gubitak mekanog donjeg dijela ušne resice. Srećom, ova se pogreška može korigirati.

Svaka operacija, pa tako i estetska, može dovesti do nekih neželjenih rezultata. Kod face liftinga (zahvata podizanja lica) koji nije prošao dobro jedna od takvih posljedica mogu biti vilenjačke uši (engl. pixie ears).

Ovaj, na prvi pogled, simpatičan termin i nije tako simpatičan - označava produženu ušnu resicu, spojenu s kožom lica, što je posljedica njezinog povlačenja nakon zatezanja lica, rekao je plastični kirurg dr. Anthony Youn i pojasnio: "Ušne resice se mogu nakon face liftinga protegnuti ukoso prema dolje te izgledati slično ušima vilenjaka. To se događa ako se zatezanje lica osigurava samo pričvršćivanjem za kožu, a izbjeći se može pričvršćivanjem za hrskavicu uha".

Izdužene resice

Ipak, ne znači da pacijenti kojima se to dogodilo imaju zašiljene uši poput, recimo, Legolasa - najuočljiviji je, uz izduživanje, gubitak mekanog donjeg dijela ušne resice.

"Kvalitetno napravljen face lifting neće rezultirati nikakvim neprirodnim promjenama oblika ušne resice niti ušne hrskavice", naglasila je plastična kirurginja dr. Kelly Bomer. Pojavi ovog deformiteta, kaže, pridonosi postoperativno stezanje ožiljaka, a ono je posljedica neodgovarajuće potpore mekog tkiva, ali i pretjeranog izrezivanja suvišne kože.

Čitajte i: Najbolji savjeti za oporavak od face liftinga, što izbjegavati, a čega se strogo pridržavati

image

Produžena ušna resica, spojena s kožom lica nije nešto što bismo željeli nakon zahvata

SHUTTERSTOCK

Korekcija vilenjačkih uški

Vilenjačke uši mogu biti i urođene ili pak posljedica stezanja ožiljka nakon ozljede, ali ipak najčešće nastaju zbog prevelike napetosti u koži nakon loše izvedenih face liftinga i to onih starijim tehnikama, navode u Centre for Surgery u Londonu. Srećom, takve se uške mogu korigirati, bez obzira jesu li urođene ili su posljedica zatezanja lica. Naravno, mogućnosti će procijeniti kirurg na konzultacijama.

Zahvat se obavlja pod lokalnom anestezijom, a primijeniti se može više različitih kirurških tehnika, ovisno o individualnoj situaciji pacijenta.

Jedna od najčešćih je minimalno invazivna tehnika, navode u Centru, koja uključuje uklanjanje postojećeg ožiljka, čime se ušna resica vraća u prirodni položaj. Za to su potrebni novi rezovi poslije kojih ostaju novi ožiljci, no oni će biti diskretno smješteni oko uha i obraza. Postupak traje do sat vremena.

Podignuto uzglavlje

Korekcija vilenjačkih uški ne zahtijeva poseban oporavak. Nakon zahvata pacijent ide kući. Mogu se pojaviti crvenilo i oticanje, naročito u području rezova. Ako je potrebno, ledeni oblozi mogu ublažiti bolove i oticanje, a time i ubrzati zacjeljivanje. Važno je u prvo vrijeme ne spavati na boku, kako bi se izbjegle bilo kakve ozljede uški i šavova, a najbolje bi bilo spavati na podignutom uzglavlju, čime će se smanjiti oticanje operiranih mjesta.

Linker
24. ožujak 2024 15:12