Promjena na vrhu

Ovo je najpopularniji estetski zahvat na svijetu, traženiji i od povećanja grudi

Čini čak 15 posto kirurških estetskih postupaka u svijetu.

Potvrđeno je, u ordinacijama estetskih kirurga diljem svijeta najtraženiji zahvat postala je liposukcija, a na drugo je mjesto, nakon dugog niza godina, palo povećanje grudi, pokazalo je globalno godišnje izvješće ISAPS-a (International Society of Aesthetic Plastic Surgery, odnosno Međunarodnog udruženja estetske plastične kirurgije). Prema njima, u 2021. izvedeno je nešto više od 1,9 milijuna liposukcija diljem svijeta, što je gotovo 25-postotni skok u odnosu na prethodnu godinu, pa liposukcije čine čak 15 posto svih tipova estetskih zahvata. Isisavanje masnoća kao metoda oblikovanja tijela postaje sve uobičajenija procedura te o svojim iskustvima sve češće govore i različiti celebrityji, piše Realself.

image

Ukupno je broj svih estetskih procedura u svijetu koje izvode estetski kirurzi skočio 19,3 posto

WOLFGANG ZWANZGER/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Iskreni celebrityji

Primjerice, model Chrissy Teigen isisavala je masnoću iz pazuha, reperica Cardi B opsežnu je liposukciju opisala kao "dugotrajan i težak proces", komičarka Amy Schumer rekla je kako joj je liposukcija bila odličan potez, a posebno je iskrena bila Sharon Osbourne koja je svojevremeno izjavila: "Nakon što sam skinula pola tjelesne težine, meso mi je posvuda visilo. Imala sam liposukciju i podizanje vrata, liposukciju ruku, podizanje grudi, tummy tuck, podizanje nogu i stražnjice, implantate u stražnjici. Sve me to koštalo 120.000 funti i vrijedilo je svaki peni. Volim estetsku kirurgiju."

Reperska zvijezda Kanye West na liposukciju se odlučio zbog nesigurnosti - u intervjuu 2018. otkrio je kako je na isisavanje masnoće otišao jer "nije htio da ga zovu debelim". Premda liječnici uvijek naglašavaju kako liposukcija nije metoda mršavljenja, nego oblikovanja tijela.

image

Model Chrissy Teigen ruke je sređivala i liposukcijom

GHOST/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Zašto je došlo do promjene

Prema ISAPS-u, u navedenom je vremenu učinjeno oko 1,7 milijuna postupaka povećanja grudi, što je porast od 3,8 posto, no augmentacija grudi i dalje čini visokih 13,1 posto svih estetskih operacija. Promjenu na vrhu pripisuju porastu zanimanja za postupke oblikovanja tijela općenito, kao i rastućoj zabrinutosti zbog mogućeg utjecaja implantata za grudi na zdravlje. Izvješće ne navodi vrste liposukcije posebno, a nije poznato niti jesu li u brojku uključene liposukcije koje su izvedene u sklopu mommy makeovera i brazilskog podizanja stražnjice.

image

Reper Kanye West za liposukciju se odlučio kako ga ne bi zvali debelim

BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Sharon Osbourne je zadovoljna ulaganjem u estetske zahvate, a bilo ih je

DAVID BUCHAN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Velika petorka

Veliku petorku najtraženijih postupaka zaokružuju operacija kapaka, rinoplastika i abdominoplastika. Ukupno je broj svih estetskih procedura u svijetu koje izvode estetski kirurzi skočio 19,3 posto, na oko 12,8 milijuna kirurških i 17,5 milijuna nekirurških postupaka. Brojke pokazuju, kažu u ISAPS-u, da se tržište oporavilo od negativnog utjecaja covida-19 na estetske procedure te sada premašuju one prije pandemije. Osim za liposukcijom, zamjećuje se i sve veća potražnja za ostalim postupcima oblikovanja tijela – pogotovo abdominoplastikom, podizanjem bedara i povećanjem stražnjice.

Linker
18. travanj 2024 14:34