Metoda pomlađivanja

Ovom metodom ponovno do guste kose koja nikada neće ispasti

Nekada je gubitak kose kod muškaraca nastupao u kasnim tridesetim ili četrdesetim godinama, a danas ima sve više muškaraca u dvadesetima s poodmaklom alopecijom, kaže naša poznata dermatologinja koja se posvetila najmodernijem načinu presađivanja kose.

Kosa može biti jedan od najljepših prirodnih ukrasa, efektno zavodljivo oruđe, njome možemo iskazivati stavove i pokazivati imidž..., ali može biti i izvor problema, posebno onda kada je nema dovoljno. Uz to, suvremen način života nosi nove teškoće, pa se i dob u kojoj kod muškaraca nastupa gubitak kose spušta – nekada su to bile kasne tridesete ili četrdesete godine života, dok danas ima sve više muškaraca u dvadesetim godinama s poodmaklom alopecijom. Medicina odgovara na novu situaciju, pa se sve više razvijaju metode presađivanja kose čija popularnost raste. Koji je najsuvremeniji način presađivanja kose, u kojim se slučajevima primjenjuje te kako izgledaju postupak i oporavak objasnila je dr. Vana Kljaković Gašpić, spec. dermatologije, osnivačica Poliklinike Nova u Splitu.

"Najsuvremenija metoda presađivanja kose je FUE metoda, relativno bezbolna metoda autotransplantacije. Kod nje se pojedinačni folikuli dlaka vade s područja na kojima je kosa gusta, najčešće sa zatiljka ili dijelova iznad i iza uha. Potom se pregledavaju pod mikroskopom kako bi im se provjerila kvaliteta te se oni kvalitetni i zdravi presađuju na područje s kojeg je kosa otpala, a to je kod muškaraca najčešće područje zalistaka ili kruna, vrh tjemena. Na našoj Poliklinici kombiniramo strojnu i ručnu metodu, pri čemu se služimo posebnim implanterom", kaže dr. Kljaković Gašpić.

image

Linija kose iscrtava se u skladu s crtama lica i s godinama života

POLIKLINIKA NOVA

Presađena kosa ostaje

Rezultati FUE transplantacije su trajni. Vrlo je učinkovita, jer jednom presađena kosa više nikada neće otpasti i nakon ovog postupka pacijent može ponovno imati gustu kosu kao prije. Ipak, FUE nije rješenje za sve. Svatko tko ima problema s vlasištem i gubitkom kose treba otići dermatologu na pregled, kako bi dobio točnu dijagnozu, odnosno kako bi se ustanovio uzrok ispadanja kose. Liječenje može uslijediti tek nakon postavljanja dijagnoze, jer svaki je gubitak kose individualan te se terapija - tretman regeneracije ili operacija - propisuje ovisno o uzroku alopecije.

Idealan kandidat za ovu metodu najčešće je muškarac kod kojeg je nastupio proces androgenetske alopecije (gubitak kose uzrokovan muškim spolnim hormonima) ili mu kosa ispada zbog nasljednih predispozicija, što su ujedno i najčešći uzroci gubitka kose kod muškaraca. Taj proces najviše zahvaća zaliske i krunu, dok je ostatak vlasišta zdrav i kosa je normalne gustoće.

image

Pacijenti presađivanjem vraćaju kosu kakvu su imali prije, kaže dr. Vana Kljaković Gašpić

POLIKLINIKA NOVA

Tko je prosječni pacijent

Prosječnog pacijenta koji se zanima za presađivanje kose dr. Kljaković Gašpić opisuje kao muškarca u dobi od 25 do 50 godina koji ne želi mijenjati izgled uklanjanjem nepravilnosti na licu, nego želi vratiti kosu kakvu je ranije imao, a sada mu je prorijeđena ili je s jednog područja otpala.

"S bujnijom kosom ti pacijenti, naravno, u konačnici izgledaju mlađe, pa možemo reći da je FUE transplantacija kose jedna od najpoželjnijih ‘metoda pomlađivanja‘ kod muškaraca", kaže liječnica.

Ista se metoda preporučuje i kod žena koje gube kosu po muškom uzorku, odnosno koje imaju androgenetsku alopeciju (lokalizirani gubitak kose) i postotak uspješnosti je iznimno visok.

No, kod muškaraca je androgenetska alopecija daleko učestalija nego kod žena, koje kosu češće gube difuzno (kosa je prorijeđena po cijelom tjemenu).

image

Dlake se vade s područja vlasišta na kojima kosa gusto raste, kao što je zatiljak

POLIKLINIKA NOVA

Koliko se dlaka presađuje

Kod većine pacijenata s lokaliziranim gubitkom kose na području zalistaka ili krune dovoljan je jedan postupak presađivanja. Optimalno se tijekom operacije presadi do 4.000 graftova (presadaka), odnosno do 10.000 dlaka. Za bolju predodžbu, recimo kako prosječna osoba ima oko 100.000 folikula kose.

"U rijetkim slučajevima, kada je područje zahvaćeno alopecijom veće, ali na preostalom području tjemena raste gusta i kvalitetna kosa, radimo dva zahvata s razmakom od nekoliko mjeseci. No, takvi su slučajevi više iznimka nego pravilo", tumači dr. Kljaković Gašpić, dodajući kako se FUE transplantacijom presađuju i obrve, što smatra puno boljom alternativom iscrtavanjima, te brada. Guste brade u modi su posljednjih godina, za muškarce su i dalje izraz muževnosti, no nemaju svi jaku, gustu bradu. U tim slučajevima pomaže transplantacija.

image

Izvađeni folikuli usađuju se na novu poziciju pomoću implantera

POLIKLINIKA NOVA

Tri ključna dijela zahvata

Ciljeve postupka definiraju liječnik i pacijent zajedno, kao i čeonu liniju rasta kose koja mora biti u skladu s linijama lica i godinama. Presađivanje kose dosta je dugotrajan postupak, trajanje operacije ovisi o opsegu zahvata, no u prosjeku je to od tri do šest sati. Obavlja se pod lokalnom anestezijom. Zahvat ima tri ključna dijela - preuzimanje zdravih folikula preciznim kirurškim instrumentom promjera 0,8 do 1 milimetar bez naknadno vidljivih ožiljaka, potom slijede selekcija i obrada preuzetih folikula te konačno najzahtjevniji dio - presađivanje folikula vlasi na dio tjemena na kojem je kosa prorijeđena ili je uopće nema.

Potpuni rezultati

Oporavak ne traje dugo i nije suviše zahtjevan - 14 dana od postupka ne preporučuje se intenzivna tjelovježba, kao ni izlaganje jakom suncu. Naravno, treba se pridržavati i uputa o održavanju higijene tretiranog područja.

Na području donorske regije, one s koje su folikuli uzeti, nastaju krastice koje otpadnu nakon nekoliko dana. Krastice nastaju i na transplantiranoj regiji, moguće je i crvenilo, no ti sitni tragovi nestanu tijekom sljedećih dana. Prilikom otpadanja krastica očekuje se da će ispasti i dio presađene kose. Na tom će mjestu kroz najviše tri mjeseca početi rasti nova kosa.

image

Dr. Vana Kljaković Gašpić s jednim od svojih pacijenata, poznatim kuharom Ivanom Pažaninom

OLIKLINIKA NOVA

Potpuni rezultati vide se devet do 12 mjeseci nakon operacije - presađena kosa raste na cijelom tretiranom području, jer su transplantirani najkvalitetniji folikuli. Nove dlačice ponašaju se kao što se pacijentova kosa ponašala i prije i kao što se ponašaju preostale vlasi. Normalno rastu i mogu se normalno šišati, tretirati, bojiti, stilizirati...

"Kod FUE metode presađivanja pacijenti imaju jamstvo da jednom presađena kosa više nikada neće otpasti i da je rezultat dugotrajan", ističe liječnica koja je do sada napravila više od 1000 postupaka transplantacija FUE metodom. Dr. Kljaković Gašpić posvetila se presađivanju kose nakon specijalizacije iz dermatovenerologije na Klinici za kožne i spolne bolesti u Splitu i Zagrebu, kada je počela raditi u jednoj od najboljih europskih klinika za transplantaciju kose, Novohair u Kopenhagenu, kamo i danas jednom mjesečno odlazi obavljati transplantacije. U vrijeme kada je počinjala, presađivanje kose bilo joj je zanimljivo jer je bilo svojevrsni novitet, a istodobno je htjela proširiti znanja i pružiti pacijentima učinkovitu metodu koja će ih činiti sretnima.

"Ćelavost je za mnoge osobe velik i realan problem i sretna sam kada ga mogu zauvijek riješiti. Veseli me daljnji napredak znanosti te sam sigurna kako ćemo u budućnosti imati sve kvalitetnije i bolje tretmane za što dulje očuvanje zdravlja i gustoće kose, čime se također bavim. Tada će i transplantacija pacijentima biti potrebna sve kasnije", kaže liječnica.

Linker
19. travanj 2024 01:38