Glow ekspert

Prevelike, premale, opuštene? Dr. Nemrava ima rješenje za sve nezadovoljne svojim grudima

Zagrebački kirurg Johann Nemrava otkriva zanimljivosti vezane uz estetske zahvate na najženstvenijem dijelu tijela - te kojim se uređajem služi kako bi došao do najboljeg rješenja.

Velike, male, okrugle, špičaste, asimetrične, opuštene... mnoge žene nisu zadovoljne izgledom svojih grudi. Zbog toga su korekcije na tom dijelu tijela već godinama na vrhu liste najizvođenijih estetskih operacija.

"Prije više od 50 godina počeli smo s uporabom silikonskih implantata u svrhu povećanja grudi. U međuvremenu, implantati su promijenili svoj sadržaj i oblik (danas koristimo okrugle i anatomske implantate) koji daju najopsežnije jamstvo za sve moguće komplikacije, kao i doživotnu garanciju na puknuće. Osim što je napredovala tehnologija i proizvodnja implantata, napredovale su i operativne tehnike zbog kojih danas, uz povećanja grudi, često dominiraju složenije procedure na grudima kao što je povećanje i podizanje grudi te korekcije prirođenih i stečenih deformiteta grudi. S obzirom na sve manju subjektivnu neugodnost ljudi vezanu uz deformitete grudi i želju da se oni korigiraju kako bi se vratilo samopouzdanje i normalno funkcioniranje u svakodnevnim životnim aktivnostima, vrlo često vidimo razne oblike tubularnih deformiteta grudi koji zahtijevaju složenu kiruršku proceduru rekonstrukcije grudi, pa čak i više operacijskih zahvata", govori doc. dr. sc. Johann Nemrava, dr. med, dodajući kako je vrlo važno iskustvo kirurga u rješavanju ove problematike koja postaje sve češća u svakodnevnoj praksi. Također, kaže, sve je veća potražnja za sekundarnim operacijama.

image

Dr.. Johann Nemrava uglavnom koristi okrugle i anatomske implantate za grudi

Privatni album

"Kao što smo već spomenuli, implantati se ugrađuju dugi niz godina, zbog čega sve češće radimo sekundarne operacije kod kojih se zamjenjuju implantati, no, naravno, ne smijemo zaboraviti ni sekundarne operacije nakon nestručno napravljenog posla ili nezadovoljstva pacijentica rezultatima", napominje dr. Nemrava.

Treba naglasiti da se tijelo, zajedno s grudima, mijenja s godinama, što usprkos implantatu može dovesti do opuštenih grudi, koje vidimo kod žena kojima su ugrađeni veliki implantati iznad mišića, kao i do promjene oblika grudi kojim žene nisu zadovoljne i zbog čega žele ponovnu operaciju. Komplikacije su u praksi rjeđi uzroci ponovne operacije i generalno implantati nisu uzrok karcinoma dojke i ne uzrokuju bolesti ili druge zdravstvene probleme. Tu treba svakako istaknuti potrebu za redovnim kontrolama grudi koje se savjetuju svim ženama, a ne samo onima koje imaju implantate u grudima. Ozbiljne komplikacije su iznimno rijetke i povećanje grudi jedan je od najčešće izvođenih zahvata u estetskoj kirurgiji zato što je rizik takvog zahvata iznimno malen, dok je nagrada vrlo visoka.

Dr. Nemrava naglašava kako je prvi korak u sprječavanju lošeg rezultata iskren i otvoren razgovor na konzultacijama, a da na rezultat operativnog zahvata treba gledati dugoročno umjesto pokazivanja rezultata odmah nakon operativnog zahvata.

Prvi i najvažniji korak su konzultacije

"Konzultacije su vrijeme u kojem se pacijent i doktor upoznaju, razgovaraju o željama, naprave pregled i fotosimulaciju uređajem VECTRA XT 3D koji pokazuje kako će grudi izgledati nakon operacije te zajedno dođu do najboljeg rješenja. Bitno je otvoreno razgovarati o očekivanjima. Vrlo često trebam razjasniti nejasnoće vezane uz informacije koje je pacijentica pročitala na internetu i procijeniti je li uistinu kandidatkinja za estetsku operaciju, hoće li taj zahvat utjecati na promjenu njenog izgleda i imati pozitivan utjecaj na njen život", objašnjava dr. Nemrava.

image

Model Emily Ratajkowski idealan je primjer lijepog poprsja

AXELLE/BAUER-GRIFFIN FILMMAGIC

Što se tiče veličine implantata, tu nema pravila. Neke žene, kaže, žele velike implantate - "da se vide", druge bi prirodan izgled, a treća skupina su one koje ne znaju što žele, samo znaju da žele promjenu koja vodi i boljoj kvaliteti života. Zbog toga je kreirao Instagram profil @dr.johannnemrava na kojem predstavlja svoje radove, a tu i tamo otkrije koju pojedinost iz svog privatnog života. Nekadašnji aktivni član Hrvatske veslačke reprezentacije s tri europska i dva svjetska prvenstva iza sebe, u slobodno vrijeme (koje, kako kaže, može prebrojati na prste jedne ruke) voli provoditi na putovanjima, u prirodi, a kad je na moru, onda mu je strast SCUBA ronjenje koje ima svoj opuštajući, ali i adrenalinski faktor.

Strah od operacije zbog boli je nepotreban

"Oporavak nakon operacije grudi je individualan te je najčešći strah pacijenata prije same operacije. Zato treba razjasniti česte nedoumice pacijenata koji u raznim medijima čitaju, primjerice, da oporavak i bolnost ovise o položaju implantata i sl. Oporavak je jednak - bio implantat postavljen ispod ili iznad mišića - ako se terapija nakon zahvata provodi prema uputama i ako se redovito dolazi na kontrole", objašnjava dr. Nemrava.

"Većina se pacijentica može vratiti na posao i svakodnevnim (blagim) aktivnostima od sedmog do desetog dana. Sljedećih mjesec do dva trebaju se izbjegavati teži fizički napori gornjeg dijela tijela. Odmah nakon operacije treba ustati i hodati, otići na kavu te što manje ležati u krevetu. U našoj Poliklinici nakon operacije je na raspolaganju medicinsko osoblje uz kirurga koji vas je operirao, a svi se brinu o tome da oporavak pacijenata bude siguran", dodaje dr. Nemrava, koji već nekoliko godina radi u Poliklinici Bagatin.

image

Dr. Johann Nemrava već niz godina radi u zagrebačkoj Poliklinici Bagatin

Privatni album

Što je sa smanjivanjem grudi?

"Pacijentice s izrazito velikim grudima mogu imati realan medicinski problem i tegobe koje ih sputavaju u svakodnevnim životnim aktivnostima. Ovi zahvati nisu rijetki, ali ipak smatram da je povećanje grudi frekventniji zahvat u privatnoj praksi, vjerojatno stoga što se dio takvih operacija još uvijek može napraviti izvan sustava privatne prakse", objašnjava dr. Nemrava.

Na operaciju grudi idu i žene i muškarci

A na zahvate se ne odlučuju isključivo žene, već i muškarci. Riječ je o ginekomastiji, smanjivanju muških grudi. Statistički gledano, jedan od triju muškaraca mlađih od 40 godina pati od određenog stupnja ginekomastije.

"Ovaj zahvat često se rješava liposukcijom, kirurški ili kombinacijom ovih dviju metoda. U suvremenoj praksi sve su češći zahvati na grudima i kod transrodnih osoba", govori dr. Nemrava.

"Da, grudi svi primijete i ne, nije ih sram pokazati ih. Osim iz estetskih razloga, većini se pacijenata nakon operacije grudi uvelike poboljšava kvaliteta života i to je uvjerljivo najljepši dio ovog posla - zadovoljan i sretan pacijent", zaključuje dr. Nemrava.

Linker
05. ožujak 2024 12:45