Mommy makeover

Skupom operacija tijelo se vraća u stanje najbliže onom prije trudnoće

Najveće promjene u trudnoći nastaju na trbuhu i dojkama, pa se većina postupaka provodi na tim regijama. No, može se uključiti i niz drugih zahvata poput liposukcije, konturiranja drugih dijelova tijela, podizanja stražnjice, zatezanja kože bedara...

Rođenje djeteta vjerojatno je najveći događaj u životu žene. Slatko iščekivanje, a zatim priprema i organizacija života s novim članom obitelji ljepša su strana priče. Ona druga, manje lijepa strana, odnosi se na promjene na ženinu tijelu. Tijekom trudnoće tijelo se značajno mijenja, a nakon poroda slijedi vrijeme za oporavak. Promjene na koje nerijetko ne mogu utjecati tjelesna aktivnost ni pravilna prehrana, kao ni „dobra genetika” najčešće se odnose na abdominalno područje i grudi. Dok se dio žena ne opterećuje novim izgledom, druge se žele vratiti na staro jer se upravo tako osjećaju najbolje. Kako bi novopečenim majkama pomogle u rješavanju ovog problema, ordinacije estetske medicine osmislile su mommy makeover - tretman pomoću kojeg se u kratkom vremenu tijelo vrlo efikasno vraća u stanje kao prije trudnoće, nakon čega se posljedično vraća i često poljuljano samopouzdanje.

Što brine mlade majke

- Riječ je o globalno popularnom nazivu za skup operacija koje tijelo majke nakon porođaja i dojenja vraćaju u stanje kao prije trudnoće ili bar najbliže tome. Kako su najveće promjene na tijelu u tom periodu vidljive upravo na trbuhu i dojkama, većina se postupaka primarno bazira na tim dvjema regijama. Osim korekcije spomenutih područja, u mommy makeover može se uključiti niz drugih zahvata - poput liposukcije i konturiranja drugih dijelova tijela, podizanja stražnjice ili, primjerice, zatezanja kože ruku i bedara - objašnjava dr. sc. Mladen Duduković, plastični, rekonstruktivni i estetski kirurg.

Tijekom trudnoće, a posebice tijekom dojenja, grudi mogu narasti za cijeli broj. Problem nastaje kada žena prestane dojiti, jer se zbog smanjene elastičnosti grudi objese i „ispušu”, što stvara nezadovoljstvo i želju za njihovim preoblikovanjem. Odluku o tome za koji se zahvat odlučiti i kakav ishod očekivati valja prepustiti liječniku.

- Mlade su majke nekako više fokusirane na dojke, ali dosta se njih žali i na strije te na opuštenu kožu trbuha pa je najčešći objedinjeni zahvat miniabdominoplastika ili abdominoplastika s operacijom grudi - što može značiti njihovo povećanje, podizanje ili pak smanjivanje. Od neinvazivnih zahvata tu su terapija strija laserom ili pilinzima i tretmani zatezanja kože radiofrekventnom energijom. Ponekad je potrebna kombinacija svega navedenog - ističe dr. sc. Duduković.

Dajte tijelu vremena

Postoje slučajevi kada će se neinvazivnim tretmanima dobiti željeni rezultat, a njihova prednost je u tome što nakon njih nema oporavka pa se žena odmah može vratiti svojim obavezama. Koliko će tretmana biti dovoljno i koje odabrati ili kombinirati, opet je najbolje prepustiti stručnjaku, naravno, uz dogovor. Budući da je tijelo tijekom trudnoće u relativno kratkom vremenu proživjelo golemu transformaciju, nakon poroda potrebno mu je određeno vrijeme da se vrati u staro stanje. Zbog toga nije potrebno žuriti s mommy makeoverom, preporuka je pričekati otprilike godinu dana nakon porođaja i dojenja jer je to period u kojem se mogu očekivati pozitivne promjene, odnosno da će se tijelo samo oporaviti. Promjene koje su na tijelu vidljive nakon godinu dana smatraju se trajnima i tada je gotovo nemoguće postići značajnije poboljšanje bez operacije.

Opsežna i zahtjevna operacija

- Mommy makeover podrazumijeva više postupaka i operacija koje vode zajedničkom cilju - vraćanju na staro nakon promjena koje su nastupile. U privatnim dnevnim bolnicama, radi sigurnosti pacijenta, trajanje operacije ili više njih ne bi trebalo prelaziti šest sati anestezije. Za to se vrijeme obično mogu obaviti abdominoplastika i korekcija grudi. Ako postoji još neki problem, planira se drugi akt liječenja. Dulje operacije mogu se planirati isključivo u bolničkim uvjetima s obaveznim smještajem pacijenata na odjel intenzivne njege nakon operacije – kaže dr. sc. Duduković.

Kao i kod bilo kojeg drugog zahvata i prije ovoga treba obaviti temeljite konzultacije. Ovdje se ne radi o jednostavnom zahvatu umetanja implantata u grudi, čime se bavi velik broj kirurga različitih specijalnosti. Ovakav se zahvat može planirati isključivo kod ovlaštenog plastičnog kirurga s iskustvom u operacijama cijelog tijela. Osim trajanja operacije, važno je planirati i volumen tjelesnih tekućina koji bi se izgubio u takvoj operaciji, a sve kako bi pacijent bio u sigurnoj zoni. Ovisno o iskustvu kirurga i predviđenom trajanju, operacije se mogu izvesti u jednom aktu ili se mogu razdvojiti u nekoliko odvojenih operacijskih sesija.

Vrijeme oporavka

Za razliku od neinvazivnih tretmana, kod mommy makeovera potrebno je određeno vrijeme oporavka. Uz malu bebu u kući nije lako planirati ovakve zahvate te je potrebno računati i na pomoć drugih kako bi oporavak prošao brže i lakše.

- Nakon velikih zahvata preporučuje se tjedan dana strogog mirovanja kod kuće, a s posla se izbiva maksimalno dva tjedna. Nakon 14 dana može se ići na posao ako nije fizički naporan te obavljati većinu svakodnevnih aktivnosti, naravno, uz malu nelagodu koju uzrokuju zaštitni elastični steznici. Nakon četiri do šest tjedana žena se već može baviti sportom i vratiti u životni ritam bez ikakvih ograničenja - zaključuje dr. sc. Duduković.

Poslije zahvata nema posebne njege jer žena vrlo brzo može samostalno obavljati higijenu i brinuti se za osnovne životne potrebe. Budući da se nakon mommy makeovera očekuju oticanja na tretiranom dijelu tijela, limfna drenaža može biti od pomoći. Njome će se ublažiti oticanje, a preporučuje se četiri tjedna nakon operacije.

Linker
24. travanj 2024 08:32