Želja za dobrim izgledom

Spušta se dobna granica: Žene prvi put pod nož odlaze već s 37 godina

Velika je odgovornost na društvenim medijima na kojima se stalno plasiraju korigirane i uljepšane fotografije različitih medijskih osoba, smatraju liječnici.

Dob osoba koje se odlučuju za estetski kirurški zahvat sve je niža, pa se danas prosječno vrti oko 40. godine života. Žene pod nož estetskih kirurga prvi put odlaze ranije, prosječno već s 37 godina, a muškarci prosječno sa 43 godine, pokazuje istraživanje koje je proveo facijalni kirurg dr. Julian De Silva, voditelj Centra za naprednu facijalnu kozmetiku i plastičnu kirurgiju u poznatoj londonskoj Harley Street. Prema dr. De Silvi, prosječna dob žena koje prvi put idu na estetsku operaciju spustila se 2018. godine ispod 40 godina i tada je iznosila 39 godina.

image

Mlađe osobe najčešće traže operaciju nosa

SHUTTERSTOCK

Iskrivljena slika

De Silva smatra da su za spuštanje prosječne dobi kod prve estetske operacije odgovorni društveni mediji, posebno Instagram. Mlađe žene puno češće koriste Instagram od starijih te su značajno izloženije korigiranim i fotošopiranim fotografijama celebrityja i zvijezda realityja. Osim toga, razni filteri dodatno olakšavaju dotjerivanje i retuširanje fotografija prije objavljivanja na online platformama. "Želja za dobrim izgledom nikad nije bila snažnija. Filteri omogućuju trenutno poboljšanje izgleda, pretpostavljam da se time daje ideja nekim pacijentima", rekao je De Silva.

Što traže žene?

Mlađe osobe, kažu drugi izvori, najčešće traže operaciju nosa, odnosno rinoplastiku, povećanje grudi i liposukciju. Starije se zanimaju za face lifting, podizanje grudi i operaciju kapaka.

Povećanje grudi općenito je najpopularniji zahvat među ženama, a prema podacima Međunarodnog društva za estetsku plastičnu kirurgiju u 2020. godini slijedile su liposukcija, blefaroplastika (dotjerivanje kapaka), abdominoplastika (zahvat na trbuhu) i rinoplastika. Žene se za operaciju povećanja grudi najviše odlučuju između 19. i 34. godine; u toj je dobi grudi povećalo 57,3 posto svih žena u svijetu koje su se podvrgnule tom zahvatu.

image

Najčešći estetski zahvat među muškarcima je korekcija kapaka

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

A što muškarci traže?

Među muškarcima je najčešći estetski zahvat korekcija kapaka. Slijede liposukcija, smanjenje muških grudi (ginekomastija), korekcija nosa i korekcija uški. Muškarci ukupno čine 13,7 posto pacijenata estetskih kirurga.

Linker
19. travanj 2024 01:30