SHUTTERSTOCK EDITORIAL
GLOW EKSPERT

Što je važno kad se spremate na operaciju grudi? Estetski kirurg vodi nas kroz proces

Estetski kirurg doc. dr. sc. Johann Nemrava detaljno je razradio sve korake što ih liječnik i pacijentica trebaju obaviti da bi zajedno došli do najboljeg rješenja u odabiru implantata.

Estetski kirurg doc. dr. sc. Johann Nemrava detaljno je razradio sve korake što ih liječnik i pacijentica trebaju obaviti da bi zajedno došli do najboljeg rješenja u odabiru implantata.

Povećanje grudi jedan je od najtraženijih i najizvođenijih zahvata u estetskoj kirurgiji. Mnoge žene odluče operativnim zahvatom poboljšati oblik, veličinu i simetriju grudi pa tako i izgled svoga dekoltea, ali također riješiti problem vezan uz prirođeni deformitet grudi što vrlo često susrećemo u svakodnevnoj praksi. Nakon takve odluke postavljaju se pitanja: što mi je dalje činiti, koji implantat je najbolji za mene, kojeg kirurga da izaberem, mogu li imati grudi kakve sam vidjela na prijateljici, u časopisu ili na internetu...

Najbolji način da dođemo do ispravnih odgovora i željenoga konačnog rezultata je konzultacija s liječnikom, odnosno kirurgom. Sam dolazak na konzultacije i pregled za nekoga može biti veliki izazov i uzrok nelagode, s obzirom na to da s liječnikom kojeg možda prvi put vidi u životu mora podijeliti svoju intimu. A to nije svakome lako. Konzultacije su za nas kirurge svakodnevni posao, to je vrijeme koje moramo odvojiti kako bismo upoznali i posvetili se novoj osobi, prodiskutirali o njenim željama, napravili pregled i došli do najboljega rješenja. Bitno je za klijenticu ili klijenta da se opusti, razgovara otvoreno o svojim željama i očekivanjima kao s najboljom prijateljicom ili prijateljem. Potrebno je razjasniti nejasnoće vezane uz informacije dobivene na internetu ili drugim izvorima. Također treba biti spreman na liječnikova pitanja, kojima će odrediti jeste li kandidat za estetsku operaciju i jesu li realistična očekivanja kako će estetska kirurgija utjecati na promjenu vašeg izgleda i koliko će imati utjecaja na vaš svakodnevni život. Na konzultacije također možete dovesti blisku osobu (prijatelja, bračnog partnera...) koja će vam pomoći da se opustite, postavite dodatna pitanja kirurgu i možda vam pomoći u konačnoj odluci.

image

"Najljepši dio mog posla je to što se većini pacijentica nakon operacije grudi uvelike poboljša kvaliteta života"

MATEA JUREŠIĆ

Svakako jedan od glavnih izazova je kako izabrati pravi implantat!? U svojoj praksi susrećem se s različitim željama. Neke djevojke koje dođu na konzultacije s vrata već znaju reći: “Ja želim veliki implantat, velike neprirodne grudi, želim da se to vidi!” S druge strane, imamo one koje žele prirodan izgled svojih grudi u dekolteu, a treća strana su one koje nemaju sigurnu predodžbu što stvarno žele, ali došle su na konzultacije jer razmišljaju o tome da naprave neku promjenu na grudima kirurškim putem - pa im treba poticaj.

Veličina implantata, kao i njihov oblik, svakako određuju vizualni ishod, ali također određuju i kako će se grudi ponašati tijekom vremena i kakav će biti konačni ishod, odnosno hoće li u budućnosti biti potrebna dodatna korekcija. Preveliki implantati dugoročno mogu dovesti do komplikacija te, posljedično, do razočaranja (big implants, big problems), dok premali dovode do želje za drugim operativnim zahvatom i ugradnjom većeg implantata. Upravo zato je važno obaviti kvalitetne konzultacije i otvoren razgovor s odabranim kirurgom, jer odluka o odgovarajućem implantatu ne može se donijeti samo tijekom operativnoga zahvata, a bez dobroga prethodnoga pregleda i dogovora. Takav pristup je pogađanje, a ne planiranje - što u nekom slučaju može imati smisla, ali uglavnom nije tako i ne dovodi do dobroga ishoda.

Mnoge stvari kirurg mora uzeti u obzir prije odabira implantata, krenuvši od želja same klijentice, o čemu se razgovara na konzultacijama, do oblika, veličine grudi i prsnoga koša, kvalitete tkiva, kože i slično. A to se dobiva mjerenjima i samim pregledom, koji je u sklopu konzultacija. Isprobavanje različitih veličina implantata u različitim ili istim grudnjacima nije metoda koja je pouzdana i koju u praksi koristim kako bih pokazao konačni izgled grudi u odnosu na tijelo. Uostalom, veličina košarica varira kod različitih proizvođača grudnjaka - košarica veličine C kod jednog brenda ne mora izgledati jednako kao kod nekog drugog brenda. No, tu metodu koristim kako bih dočarao težinu grudi ovisno o implantatu koji planiramo ugraditi. Ne treba zaboraviti da svaki implantat ima svoju težinu koju će osoba morati nositi nakon operacije, pa na taj način možemo odrediti osjeća li se žena s tom težinom udobno i jesu li to okvirno proporcije s kojima je zadovoljna.

image

"Ne treba zaboraviti da svaki implantat ima svoju težinu koju će osoba morati nositi nakon operacije, pa na taj način možemo odrediti osjeća li se žena s tom težinom udobno"

MATEA JUREŠIĆ

Kompjutorska analiza fotosimulatorom VECTRA XT 3D mnogo pomaže u komunikaciji s klijenticom - kad je riječ o planiranju operativnog zahvata, određivanju veličine i oblika implantata te idealnih proporcija u odnosu na tijelo. Uređaj ima šest kamera u visokoj rezoluciji spojenih na jedinstveni, soisticirani softver, koji istodobno na ekranu producira oštre, kvalitetne i trodimenzionalne fotograije cijelog tijela. Kod operacije grudi simulacije su temeljene na stvarnim implantatima koje koristimo za vrijeme zahvata. VECTRA XT 3D pruža klijentu sigurnost u rezultat zahvata, daje realna očekivanja, a nama je sjajan pokazatelj onoga što klijentica želi jer će konačni rezultat u većini slučajeva biti vrlo sličan simulaciji koju zajedno izradimo.

Uz sve navedene segmente, koji nam pomažu da zajedno s klijenticom dođemo do željenoga rezultata i win-win situacije, vrlo bitan je i ljudski faktor - iskustvo kirurga, kao i cijelog tima koji će sudjelovati u operativnom zahvatu. Tim u kojem radim kontinuirano ulaže u svoje usavršavanje, prisutni smo na svim velikim i najpoznatijim kongresima vezanim za plastičnu kirurgiju te obogaćujemo naše ordinacije najsuvremenijom opremom kako bismo našim klijenticama pružili najbolju moguću uslugu - što detaljno prikazujem na svom Instagram proilu @dr.johannnemrava. Nužna je dobra komunikacija s kirurgom, koji neće samo prodavati svoj produkt nego će vas educirati i podijeliti s vama svoje znanje. Kirurg mora imati strpljenja za vas i ne smije vršiti pritisak da se morate odmah odlučiti za određeni implantat, ili s kojim ćete se “dogovoriti” za veličinu implantata na temelju donesene slike iz časopisa, a kasnije nakon operativnog zahvata biti razočarani rezultatom. Ako je potrebno, dat će vam prostora da napravite dodatne konzultacije ili potražite drugo mišljenje ako niste zadovoljni - jer i to je opcija, da vam postane jasnije s kojim kirurgom i u kojem timu ćete ostvariti željeni rezultat. Odabir pravog implantata za vas u sklopu konzultacija i priprema za operaciju povećanja grudi trebao bi biti zabavan dio posjeta kirurgu i prilika da se pripremite za ugodno i nezaboravno iskustvo u kojem će rizik biti iznimno malen u odnosu na nagradu koja vas očekuje.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x dr. Johann Nemrava

Linker
26. travanj 2024 03:24