Sigurnost

Što trebate znati ako ste pušač i spremate se na estetsku operaciju

Nikotin steže krvne žile i to je zadnje što vam je potrebno poslije operacije kada se koža i druga tkiva trebaju popraviti i obnoviti

Svaka operacija nosi određeni rizik, iznimka nisu ni estetske operacije i zato je važno da i liječnik i pacijent poduzmu sve kako bi se mogućnost komplikacija svela na najmanju moguću mjeru. Ako ste pušač, vaš je rizik povećan i zato bi bilo najpametnije učiniti ono što ste čuli već milijun puta: prestati pušiti.

Koji su rizici veći kod pušača?

Poznato je da pušenje može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, no kod estetske kirurgije najvažniji direktni faktor je to što pušenje ometa mikrocirkulaciju i opskrbu krvlju, a to negativno utječe na proces ozdravljenja. „Nikotin steže krvne žile i to je zadnje što vam je potrebno poslije operacije kada se koža i druga tkiva trebaju popraviti i obnoviti. Zbog toga se vrijeme oporavka može produljiti, pojačano je stvaranje ožiljaka, kao i mogućnost za ozbiljnije slučajeve nekroze tkiva. Ova komplikacija, poznata i kao odumiranje tkiva, mnogo je vjerojatnija kod pušača nego kod nepušača”, kaže kalifornijski plastični kirurg dr. Babak Azizzadeh.

Svaki puta kada se višak kože odstranjuje ili zateže, uništava se i krvotok na tom dijelu, jer se režu krvne žile, a one su nužne za postoperativno zacjeljivanje. „Dodajte tome nikotin, koji će već izrezane žilice dodatno gušiti. Ovdje je krivac nikotin, pa ugroženi nisu samo pušači, nego i oni koji koriste e-cigarete (parilice), žvaču duhan ili nikotinske žvakaće gume ili koriste nikotinske flastere”, objašnjava plastični kirurg dr. John Paul Tutela.

Treba li prestati pušiti prije opće anestezije?

Opća anestezija sa sobom nosi skup potencijalnih problema koji mogu teže pogoditi pušače. „Pušači su osjetljiviji na opću anesteziju i mogu imati više problema s lijekovima i inhalacijskim plinovima”, kaže plastični kirurg iz Denvera dr. Manish Shah. Pored toga, kronični pušači imaju veću vjerojatnost za osnovne kardiopulmonalne bolesti, zbog čega su u većem riziku od komplikacija anestezije i operacije općenito, a s obzirom na već spomenutu korelaciju između nikotina i slabijeg zacjeljivanja rana, savjetuje se prije svake plastične operacije prestati pušiti.

Koliko uoči operacije treba prestati pušiti?

Savjetuje se prestati pušiti od najmanje dva pa do šest tjedana prije operativnog zahvata. Što dulje, to bolje, no svakako se o tome posavjetujte sa svojim kirurgom.

Zašto je važno ne pušiti tijekom oporavka?

Rizici vezani uz oslabljenu mikrocirkulaciju dodatno su povećani tijekom perioda oporavka. Operacija prekida dotok krvi u kožu i potrebna su najmanje 72 sata da se formiraju nove krvne žile. Pušenje ometa taj proces, pa je i zarastanje rana otežano, kaže dr. Shah. Nadalje, pušenje ometa i proizvodnju kolagena, ključne komponente za zacjeljivanje kože. To čini smanjenjem razine vitamina C u organizmu, a taj vitamin stimulira kolagen. Unutar četiri do šest tjedana nakon operacije nastajanje novog kolagena važno je za pravilno zacjeljivanje, pa tada ne bi trebalo pušiti. A najbolje bi bilo trajno prestati.

Je li rizik veći kod onih koji više puše?

Teško je odrediti rizičnu granicu, no liječnici se slažu da veći broj dnevno popušenih cigareta i dulji pušački staž povećavaju razinu rizika. Dr. Shah kaže kako mnogi pacijenti nisu potpuno iskreni kada trebaju reći koliko stvarno puše, no važno je reći istinu, jer će i prema tim podacima liječnik napraviti individualni plan za svakog pacijenta.

Kod kojih operacija pušenje najviše smeta?

Najveći je rizik u operacijama kod kojih se koža podiže i zateže, a plastični kirurg John Paul Tutela posebno navodi podizanje grudi, abdominoplastiku i zatezanje lica, jer to su zahvati kod kojih nastaje velik pritisak na kožu i njenu opskrbu krvlju. Kod operacija kod kojih se ne uklanja puno kože, pušenje je i dalje nepoželjno, ali su rizici ipak manji. Za primjer dr. Tutela navodi povećanje grudi, dok plastični kirurg Babak Azizzadeh kaže da će izvesti, primjerice, blefaroplastiku donjih kapaka na pušaču, koristeći ponešto modificirane tehnike, kako bi se dodatno smanjili (iako ne i eliminirali) mogući rizici.

Što je s nepušačima koji zapale uoči operacije, možda zbog nervoze?

Nikotin iz samo jedne cigarete ostaje u krvotoku do 30 dana, a koncentracija mu je najveća odmah nakon pušenja, kaže dr. Shah. Zaključak: vrijeme uoči operacije nikako nije vrijeme za cigaretu.

Koliko utječu parilice i marihuana?

Utjecaj pušenja e-cigareta i marihuane nije istražen toliko koliko utjecaj tradicionalnog pušenja, ali svako pušenje mijenja način na koji pluća apsorbiraju kisik, a to može biti potencijalni problem kod opće anestezije, podsjeća dr. Azizzadeh. Što se cijeljenja rana tiče, parilice sadrže nikotin, a on ometa zacjeljivanje. Marihuana je u tom pogledu manji problem, ali se povezuje s više komplikacija krvarenja. Najbolje bi bilo prije i poslije estetske operacije suzdržati se od parilica jednako dugo kao i od običnih cigareta, savjetuje dr. Tutela, dok bi marihuanu trebalo stopirati barem tjedan uoči i tjedan nakon operacije.

Estetske operacije su izborne i normalno je da želite učiniti sve što je moguće kako biste bili sigurni i zadovoljni rezultatima te ne želite završiti s komplikacijama i problemima koje ćete morati rješavati. Ako ste pušač i planirate takvu operaciju, najbolje je prestati pušiti što je prije moguće, kaže dr. Shah. Unaprijed donesite plan sa svojim liječnikom i pridržavajte ga se, to je najbolje što možete učiniti.

Linker
06. ožujak 2024 08:10