Nove linije

Uklanjanjem viška masti do elegantnog i skladnog lica

Estetski kirurg Zoran Žgaljardić govori o tome kako se pomlađuju široka lica s više masnoća i o svojoj inovativnoj tehnici pomlađivanja i ispravljanja nepravilnosti na koži.

O ukusima se ne raspravlja, no većina bi se vjerojatno složila s tvrdnjom da je lijepo lice skladno lice. A da bi bilo skladno, svaki njegov segment mora se dobro uklapati s ostalima. Svaki od njih ima svoje anatomske i druge posebnosti, zbog kojih im se i drugačije pristupa u estetskoj medicini. Ovim se temama bavi 3. Hrvatski kongres estetske medicine koji se od 9. do 11. rujna održava u Opatiji. Osim domaćih, Kongres okuplja i stručnjake iz Italije, Francuske, Švicarske, Monaka, Libanona i Indonezije, a glavna su područja njihovog zanimanja pristup gornjoj, srednjoj i donjoj trećini lica, tretiranje lokaliziranih naslaga masnoća, noviteti u estetskoj i antiaging medicini...

Jedan od predavača je i naš najnagrađivaniji kozmetski kirurg doc. dr. sc. Zoran Žgaljardić, maksilofacijalni kirurg, plastični kirurg glave i vrata, estetski kirurg. Njegove su teme pristup pomlađivanju adipoznih lica i pomlađivanje lica inovativnom tehnikom FaceàŽ. Stručni skupovi, kaže doc. Žgaljardić, odlična su prilika za prikazivanje noviteta i trendova u estetskoj medicini koja je u stalnom razvoju, za razmjenu iskustava, ali i za podizanje sigurnosti pacijenata.

image

Mast se iz lica može ukloniti kirurški ili laserskom lipolizom

DEPOSITPHOTOS

Najvažnija je sigurnost

„Sigurnost pacijenta mora biti na prvom mjestu. Često se o nekirurškim tretmanima govori kao o neinvazivnima, ali nije baš tako. Čim bockate ili dajete injekcije imate neki oblik invazivnosti. Druga je zabluda što se misli da je takve tretmane lako provoditi, no to nije jednostavno. Ne radi se tu samo o davanju injekcije, treba znati kako je dati, na koje mjesto i dubinu, kada, kome, koliko... Kod svakog pacijenta postoje indikacije i kontraindikacije i sve ih treba uzeti u obzir prije odluke o zahvatu ili tretmanu. Zbog toga je potrebno stalno se educirati i stjecati iskustvo i znanje o anatomiji, tkivima, a i o sredstvima koja primjenjujemo. Primjerice, hijaluron. Može se upotrebljavati i u postupku pomlađivanja i u postupku preoblikovanja, a tu postoji velika razlika. Nije ni svaka tehnika jednako sigurna u svakim rukama; nekom liječniku leži nešto, drugome drugo, baš kao i u svim ostalim zanimanjima”, kaže naš sugovornik i dodaje kako danas blijedi granica između znanja i biznisa, što se ne bi smjelo događati.

Dva pristupa za dobivanje profinjenog lica

Koliko je važan pristup po trećinama lica, vidljivo je i u tretiranju adipoznog lica. To je tzv. teško i široko lice koje ima više masnog tkiva, masne jastučiće i deblju kožu. Može to biti starije lice kod kojeg je već počelo spuštanje struktura, pa se masnoće nakupljaju u donjem dijelu, no može biti i mlađe lice koje je zbog građe široko i kod osoba koje nemaju višak kilograma. Masnoće se najviše nakupljaju na podbratku i na središnjim dijelovima obraza. Ako netko zbog toga nije zadovoljan svojim izgledom, postoji dvojaki pristup pomoću kojeg se može dobiti elegantno lice, kaže doc. Žgaljardić.

image

Kod tretmana i zahvata moraju se poštovati posebnosti svake trećine lica

DEPOSITPHOTOS

„Mast se iz obraza može ukloniti kirurški, ali i laserskom lipolizom. Nekada radim jedno, nekada drugo, ovisno o situaciji i potrebama pojedinca. Kirurški se lice stanjuje iznutra, odnosno mast se uklanja kroz unutrašnji rez, pa nema nikakvih vidljivih ožiljaka. To se naziva buccal fat removal. Druga je mogućnost laserska lipoliza kojom se masni jastučići otapaju, a zatim se mikrokanilom radi liposukcija, odnosno isisavanje otopljenih masnoća”, tumači kirurg.

Svaka trećina lica je posebna

Cilj je postupka dobiti elegantnije, profinjenije lice koje je definirano po trećinama, upravo zbog toga ne smiju se ignorirati razlike između trećina. Naravno, nikada se na vadi sva masnoća. Ostavlja se količina potrebna za oblikovanje lica, a i za kasnije godine, jer ako bi se uklonilo previše masnoće, ne bi je ostalo dovoljno za normalno nošenje s procesom starenja, budući da se sa starenjem prirodno gubi masnoća. I kod pomlađivanja adipoznog lica pomoću face liftinga prvo treba izvaditi višak masti kako bi se lice moglo kvalitetno podići i skulpturirati, za što se koristiti preostala masnoća.

‘Neke pacijente moram odbiti‘

Na pitanja o trajanju postupka, količini masti koja se vadi, izboru anestezije... ne mogu se dati jednoznačni odgovori, jer sve to ovisi o pojedinom slučaju. Doc. Žgaljardić ističe kako je najvažnije postići sklad lica, a za to valja poštovati pravila koja se kod zahvata i tretmana ne smiju zanemarivati ni preskakati. Upravo zanemarivanje medicinskih razloga i nepoštivanje posebnosti svake estetske jedinice dovodi do neželjenih rezultata tretmana. Gubi se prirodan prijelaz između trećina lica, neki dijelovi postaju neprirodno uvećani, obrazi se proširuju, oči sužavaju.

„Svaka je trećina lica posebna estetska jedinica kojoj se mora pristupati po pravilima struke. Ni pacijenti ponekad nemaju mjeru i žele nerealne rezultate koji se kose s mojim pogledom i znanjem. Zbog dr. Googlea danas mnogi misle da sve znaju, a zbog trenutačnih trendova neki pacijenti inzistiraju na izgledu koji ne odgovara pravilima struke. To ne mogu prihvatiti i zbog takvih zahtjeva odbijem i do deset posto pacijenata”, kaže kirurg. Po iskustvu zna da se mnogima takav izgled nakon nekog vremena prestane sviđati, a tu je i pitanje dugoročnih komplikacija – konačne posljedice takvih zahvata tek će se vidjeti, s obzirom na to da starenje mijenja lice.

Rezultati postupka ovise i o pacijentu. Ako ne pazi na prehranu, udebljat će se, pa se preostale masne stanice mogu povećati te se lice može ponovo proširiti. Nadalje, koža reagira na tekućinu, pa ako osoba, recimo, pije više alkohola, može doći do zadržavanje tekućine i oticanja tkiva. Uz prehranu i metabolizam tkiva, važni su i njega kože, zaštita od sunca, stil života... Sve to utječe na stanje kože, a ne treba zaboraviti niti na to da normalno starenje i dalje napreduje.

image

Uz brojne nagrade, kozmetski kirurg doc. Zoran Žgaljardić nagrađen je i za inovativnu tehniku FaceàŽ

PRIVATNA FOTOGRAFIJA

Dubinsko obnavljanje kože

Znakovima starenja, kao i različitim nepravilnostima na površini kože, suprotstavlja se FaceàŽ, inovativna i nagrađivana tehnika koju je osmislio doc. Žgaljardić i provodi je u svom Centru estetske kirurgije. U ovom tretmanu kombinira tehnologiju (radiofrekvencija, mikroiglice, laser) i piling te na biometabolizam kože djeluje na dva načina - prvo se naprave sićušne rupice na koži kroz koje potom posebno osmišljena formula koja se nanosi na lice prodire duboko u kožu. Tkivo se tako regenerira i dolazi do efekta liftinga lica.

Doc. Žgaljardić ovaj je tretman osmislio za rješavanje „vrećica” ispod donjih kapaka, odnosno malarnog edema ili festoona, no s vremenom je proširio primjenu, pa ga sada koristi i kod pacijenata koji primjećuju da im se lice opustilo, a još nisu kandidati za kirurški lifting, kao i onih koji žele dugotrajno očuvati rezultat liftinga. Tretman uspješno rješava i površinske nepravilnosti poput hiperpigmentacija, ožiljaka od akni, ali i bora, primjerice „pušačkih” i nazolabijalnih. Lice je nakon tretmana zamjetno osvježeno, a dodatna je prednost što je oporavak vrlo kratak – crvenilo traje samo nekoliko sati, pa se već drugi dan može ići na posao.

Linker
25. travanj 2024 20:48