Sve je više dokaza

Znate li što je bolest implantata dojke? Yolanda Hadid među prvima progovorila o problemu

Službena dijagnoza još nije priznata, unatoč brojnim dokazima da žene nisu umislile zdravstvene probleme, nego da oni doista postoje. Nova studija još je jedan korak u rasvjetljivanju veze između implantata za grudi i brojnih simptoma.

Neobjašnjiv umor, magla u glavi, bolovi u zglobovima, suhoća očiju samo su neki od niza simptoma koji se pripisuju bolesti implantata dojke, neugodnom stanju koje proživljava određen broj žena koje imaju implantate za povećanje grudi. Ono još nije priznato kao dijagnoza unatoč brojnim dokazima da ga žene nisu umislile nego da doista postoji. Mnogi su liječnici u početku bili vrlo oprezni, govoreći kako nema dovoljno dokaza koji bi povezali implantate i spomenute simptome, no sada je provedeno više studija koje istražuju tu povezanost, uključujući i studiju ASERF-a (The Aesthetic Surgery Education and Research Foundation), piše New Beauty.

image

Veza implantata za grudi i brojnih simptoma još se istražuje

PHILLIPE SPITALIER/UNSPLASH

Olakšanje nakon uklanjanja

Za žene koje pate od bolesti implantata dojke (engl. breast implant illness, BII) najvažniji su zaključci studije da su njihovi simptomi stvarni i da se ovo stanje može liječiti, objasnio je plastični kirurg dr. Brad Gandolfi. Studija je, naime, pokazala kako je čak 94 posto pacijentica osjetilo poboljšanje nakon uklanjanja implantata iz grudi.

"Imate li teškoća, obratite se svom kirurgu. Ako on nije sposoban pomoći, važno je da uspijete pronaći onoga tko je", savjetuje Gandolfi.

image

Najvažniji je zaključak nove studije da su simptomi stvarni

JOHN DIEZ/PEXELS

Vađenje kapsule

Mnogo se u stručnim krugovima raspravljalo o tome je li za smanjenje simptoma važan način uklanjanja implantata – je li to rezanje kapsule (otvrdnutog tkiva koje se stvara oko implantata kao reakcija na strano tijelo) i potom vađenje implantata ili je to uklanjanje implantata zajedno s kapsulom koja ga okružuje, bez njenog otvaranja. Rezultati studije govore da se kod svih pacijentica koje su doživjele makar djelomično poboljšanje stanja to dogodilo bez obzira je li im bila uklonjena cijela kapsula s implantatom ili samo dio.

"To je važno, jer sada postoje i znanstveni dokazi da je poboljšanje moguće i uz manje invazivan i jeftiniji postupak koji nosi manje rizika", protumačila je plastična kirurginja dr. Patricia McGuire.

image

Među prvima je o vađenju implantata otvoreno govorila Yolanda Hadid, majka supermodela Belle i Gigi

MARECHAL AURORE/ABACA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Otvoreno o tegobama

Drugi dio studije bavio se tvrdnjama prema kojima implantati sadrže teške metale koji onda pridonose pojavi simptoma. Znanstvenici su analizirali kapsule pacijentica sa simptomima bolesti i kapsule onih bez simptoma, kao i tkivo dojki žena koje nikada nisu imale implantate – niske razine nekih teških metala nađene su kod sve tri skupine. Studija je pokušala otkriti i postoje li kod žena s BII neke krvne bolesti ili mikrobi koji bi mogli uzrokovati simptome, no nisu otkrivene nikakve značajne razlike u odnosu na žene bez simptoma.

image

Danica Patrick rekla je da je osjetila poboljšanje odmah nakon vađenja implantata

STEWART COOK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Premda ova studija donekle rasvjetljuje vezu implantata i simptoma potrebna su daljnja istraživanja koja bi odgovorila na brojna još otvorena pitanja. No, činjenica je da su mnoge žene govorile o teškim simptomima i poboljšanju stanja nakon njihovog uklanjanja – od poznatih među prvima je o tome progovorila Yolanda Hadid, majka supermodela Gigi i Belle, koja je rekla da je dala ukloniti implantate nakon što je saznala da joj "silikon slobodno pluta u tijelu".

Među novijim primjerima je vozačica NASCAR-a Danica Patrick; tri godine nakon što je povećala grudi počeli su joj se javljati čudni problemi - umor, debljanje, ispadanje kose... Poslije niza pretraga koje nisu dale rezultate, shvatila je da bi uzrok mogli biti implantati u dojkama, a nakon što ih je uklonila, rekla je, stanje joj se trenutačno poboljšalo.

Linker
18. travanj 2024 23:24