Sočne i mekane

Deset koraka za anti-aging usnica

Jeste li znali da se usnice počnu stanjivati već nakon 18. godine? No, njihov puniji i svježiji izgled moguće je postići

Sa svakom godinom više naše tijelo prirodno proizvodi manje kolagena i hijaluronske kiseline, zbog čega se gubi volumen i u nekada napetim područjima kao što su usnice. „Takav gubitak kolagena i hijaluronske kiseline znači da usne gube oblik i jasan obrub, kao i sposobnost zadržavanja unutarnje vlage. Vrhunac volumena usnice imaju između 14. i 18. godine, već nakon toga počinje se smanjivati”, ističe kalifornijska dermatologinja dr. Amelia Hausauer. Dodaje da i prirodni sastav usnica igra ulogu u njihovom stanjivanju: „Koža usnica tanja je od kože na drugim dijelovima lica i tijela i ne sadrži niti lojne niti znojne žlijezde, pa stoga puno ranije pokazuje znakove dehidracije i ispuhanosti.”

Dodatni faktori kao što su prekomjerno izlaganje suncu, genetika i životni stil mogu znatno pojačati te procese i ubrzati gubitak punoće, linije i definicije usnica. Ipak, nešto od toga može se spriječiti – sljedećih deset koraka može usporiti starenje usnica.

Zaštita od sunca

„Kvalitetna zaštita usnica od sunca ključna je u sprečavanju preuranjenog starenja, ali i pojave raka kože. No, često zaboravljamo zaštititi upravo taj, najnježniji dio lica”, upozorava dr. Hausauer. Prikladna sredstva s visokim SPF-om treba tijekom cijele godine redovito nanositi na usne te ih često obnavljati, osobito nakon jela i pića.

Liječite ispucale usnice

Mnogi pacijenti imaju ispucale usnice, a u takvom stanju proizvodi za postizanje punoće mogu samo pogoršati problem, kaže dermatologinja dr. Heidi Waldorf. Ona kod ispucalih usnica preporučuje balzame s 1 posto hidrokortizona, a posebno redovitu upotrebu proizvoda s vazelinom ili glicerinom koje bi trebalo nanositi ujutro i navečer te nakon svakog pijenja. Za one koji žele napućeniji izgled usnica, kaže dr. Waldorf, bolji izbor od vazodilatatora je namjenski gel sa snažnim hidratantnim djelovanjem.

Priuštite si ciljanu anti-aging njegu

I hijaluronska kiselina može uvelike pomoći u održavanju prirodno glatkog i mladolikog izgleda usnica. „Većina finih linija na ružičastom dijelu usana rezultat je nedostatka vlage. Zbog toga se volim usredotočiti na proizvode s hijaluronskom kiselinom ili omekšivače na bazi ulja u njihovoj njezi”, kaže dr. Hausauer.

Prilagodite prehranu

Dehidracija vrlo loše djeluje na kožu, pa tako i na nježnu kožu usnica. Kako bi se to izbjeglo, važno je u svakom trenutku biti dovoljno hidriran. „Dovoljna količina vlage u tijelu doista čini razliku u volumenu usnica. Zbog toga je važno stalno piti dosta vode, a za puniji i mlađi izgled usnica važno je i jesti namirnice bogate kolagenom”, kaže dermatologinja dr. Amelia Hausauer. To su ponajprije riba, zeleno povrće i bobičasto voće.

Promjene životnog stila

Ultraljubičasto sunčevo zračenje, pušenje, pijenje na slamku te bilo koji ponavljajući pokreti u kojima se usne nabiru, kao i pritisak na njih, primjerice, grickanje usnica, mogu ubrzati proces starenja. „Nemojte pušiti i nemojte koristiti slamke. Nabiranje usana s vremenom pogoršava njihov izgled, jer pretjerano 'trošenje' uzrokuje lomove strukture koja usnicama daje mladenački izgled”, poručuje dr. Waldorf.

Glatke usne

Eksfolijacija nije namijenjena baš za svaki dio tijela. Za usnice svakako nije, pa se za njihov glatkiji izgled preporučuju sastojci kao što su shea maslac te prirodna ulja. Ako baš morate, nježni piling napravite šećerom. Nakon toga nanesite proizvod za intenzivnu hidrataciju.

I šminka čini svoje

Kad ste u žurbi ništa ne povećava punoću usnica tako kao nanošenje ruža preko prirodnih linija ili kao dodavanje sjaja na prava mjesta. Naravno, prvo je potrebno iscrtati novu liniju olovkom u prirodnoj boji usnica te blago zasjeniti kutove usana. Potom prstom ili kistom ublažite nacrtanu liniju te nanesite omiljeni ruž za usne, najbolje u što prirodnijoj boji.

Za konturiranje usnica prvo ih ocrtajte (kao i obično ili prema gornjoj metodi) te odaberite dva ruža koji se slažu po boji. Tamniji ruž nanesite na cijelu površinu usana, a svjetliji samo na njihovo središte te ga kistićem blago razmažite dalje po usnicama.

Razmislite o filerima

Ako ste zainteresirani za trajniju i invazivniju metodu podebljavanja usnica, mogu vas zanimati injekcije filera. „Hijaluronska kiselina može navući na sebe tisuću puta više vode nego što teži. Zbog toga fileri hijaluronske kiseline mogu obnoviti izgubljeni volumen, ponovo definirati i oblikovati usnice te povećati njihovu unutrašnju vlažnost”, kaže dr. Hausauer.

Ako se ustručavate, jer ne želite dobiti napuhnute usne, dr. Waldorf kaže kako educiran i odgovoran liječnik te pažljivo odabrana količina filera mogu usnama dati mnogo prirodniji izgled nego što se obično misli. „Uobičajeno koristim 'lakše' filere i štedljivo ih ubrizgavam bliže površini kako bih osigurala bolju hidrataciju te prirodni dojam i mekoću, kako u izgledu, tako i u osjećaju”, kaže liječnica.

Različiti proizvodi koriste se za postizanje različitih ciljeva, dodaje dr. Hausauer. Neki su fileri namijenjeni za pojačanje strukture i sočnije usne, no i dalje mekane i prirodne, dok drugi daju minimalno veći volumen, ali glatkiju teksturu.

Podizanje usnice

Tradicionalno podizanje usana je manji kirurški postupak u kojem se skraćuje razmak između nosa i gornje usne kako bi se podigla gornja usnica i time pojačala njena napućenost. Istodobno postaje vidljiva veća ružičasta površina usnice.

Sada liječnici češće posežu za neurotoksinima kako bi se privremeno postigao sličan izgled. „Malo botoksa pažljivo apliciranog uz ružičasti rub može poboljšati izgled usana. Ali, potreban je oprez - kod starijih pacijenata ili ako je botoks apliciran previše prema sredini moguće je izravnati usnicu i time zapravo povećati razmak između nosa i usnice”, upozorava dr. Waldorf.

Tretmani radiofrekvencijom

I primjena radiofrekvencije može biti od pomoći. Dr. Waldorf navodi kako tretiranje ružičastog dijela usnica radiofrekvencijom može stimulirati proizvodnju kolagena te time poboljšati izgled usana.

Linker
19. travanj 2024 22:59