Istraživanje

Devet od deset mladih žena uljepšava svoje fotografije prije objavljivanja

Najviše mijenjanju boju tena, oblik nosa i čeljusti, „skidaju” višak kilograma, izbjeljuju zube

Devedeset posto mladih žena izjavilo je da upotrebljava filtre ili uređuje svoje fotografije prije objavljivanja na društvenim mrežama, pokazalo je britansko istraživanje. Intervencije uključuju izjednačavanje boje tena, preoblikovanje nosa ili čeljusti, skidanje kila, posvjetljivanje ili potamnjivanje kože, izbjeljivanje zubi. Mlade žene iz istraživanja redovito prate oglase ili obavijesti o kozmetičkim postupcima, a na vodećim su mjestima izbjeljivanje zubi, fileri za usnice te estetske operacije lica i tijela.

U istraživanju koje je pokrivalo niz pitanja – od iskustava u lockdownu do osjećaja tjelesne pozitivnosti – sudjelovalo je 175 mladih žena i nebinarnih osoba. Voditelji istraživanja zabilježili su bijes mladih prema masovnim medijima koje smatraju „previše bijelima”, „previše heteroseksualnima” i previše usredotočenima na vrlo uske definicije ljepote.

- Mladi ljudi iz istraživanja govorili su mi da se osjećaju preplavljeni slikama koje su „previše savršene”. Žene drugih rasa, žene s tjelesnim ograničenjima i nebinarne osobe govorile su mi da gotovo nikad ne vide nekog sličnog sebi u medijima – rekla je voditeljica istraživanja, profesorica Rosalind Gill iz Centra za istraživanje roda i seksualnosti Sveučilišta u Londonu, objavio je Science Daily.

Suženi standardi izgleda, mogućnosti pametnih telefona i aplikacija za filtriranje i uređivanje nameću mladima osjećaj kako su pod stalnom forenzičkom kontrolom kolega i vršnjaka. Prof. Gill kaže: „S gotovo stotinu milijuna fotografija objavljenih svaki dan samo na Instagramu, nikad ranije nismo bili tako vizualno određeno društvo. Objavljivanje na društvenim medijima može dovesti do velikog zadovoljstva zbog dobivanja 'lajkova' i odobravanja, ali može biti i izvor velike tjeskobe za mnoge mlade žene”.

Linker
25. travanj 2024 16:40