Njega tijela

Dobar hidratantni proizvod sadrži tri skupine hidrirajućih sastojaka. Kako one djeluju?

Mnogi od nas brižljivo njeguju lice, no ono veliko područje ispod brade zanemaruju, što je ozbiljna pogreška. Baš svaki dan propisno hidrirajte kožu tijela, bit će vam zahvalna.

Hidratacija je jedan od koraka u njezi koji ne smijemo preskakati. Jednostavan čin nanošenja kreme, losiona, mlijeka - čak i ako nisu napunjeni jakim aktivnim sastojcima - može učiniti mnogo za očuvanje zdravlja i ljepote kože. Mnogi od nas brižljivo njeguju lice, a ono veliko područje ispod brade zanemaruju, no to je ozbiljna pogreška. Korištenje hidratantnog proizvoda za tijelo trebao bi biti dio svakodnevne njege, a njegove hidrirajuće učinke pravilnom primjenom možemo i pojačati.

Dobrobiti losiona, mlijeka ili kreme za tijelo

Glavna je dobrobit hidratantnog proizvoda to što osigurava vlažnost gornjeg dijela kože, stvarajući sloj koji zadržava vodu i hranjive tvari, sprječava isušivanje i podržava ukupno zdravlje kože. Naravno, kategorija proizvoda za njegu tijela stalno se mijenja i obogaćuje, kao i kozmetika u cjelini, pa je lako pronaći i formulacije sa sastojcima koje su namijenjene ne samo određenom tipu kože, nego i specifičnom problemu, kao što su akne na tijelu (tu je dobar izbor niacinamid), ekcemi itd.

image

Hidratantni proizvod vlaži kožu, stvara zaštitni sloj, sprečava isušivanje...

SORA SHIMAZAKI/PEXELS

Kako odabrati hidrataciju

Proizvod za hidrataciju kože tijela najpametnije je odabrati prema tipu kože, tj. prema tome koliko vlage vašoj koži treba. Primjerice, za vrlo suhu kožu potražite gušće formule na bazi ulja s višim koncentracijama okluzivnih sastojaka i onih koji omekšavaju kožu. Za normalnu do suhu kožu bolja su opcija lakši proizvodi na bazi vode.

Lako ih je razlikovati već po nazivu ili ambalaži. Gušći proizvodi vjerojatno će biti označeni kao krema ili balzam, dok su lakše formulacije označene kao losion. Tipično, proizvodi na bazi vode dolaze u bočicama s pumpicama, dok su proizvodi gušće teksture uobičajeno u tubama ili posudama iz kojih ih moramo istisnuti, odnosno zagrabiti.

image

Hidrataciju nanesite odmah po izlasku iz kade, na još vlažnu kožu

ANDREA PIACQUADIO/PEXELS

Najčešći sastojci

Tri glavne kategorije sastojaka u hidratantnim proizvodima bilo koje vrste su humektanti, emolijensi i okluzivi. Svaka od njih djeluje na malo drugačiji način.

Humektanti, kao što su hijaluronska kiselina i glicerin, privlače vodu i zadržavaju je u koži. Laganiji su i ne maste kožu, pa su često zvijezde losiona.

Emolijensi omekšavaju i zaglađuju kožu te pružaju onaj ugodan osjećaj hidriranosti nakon nanošenja. Dobri primjeri su ulje jojobe i skvalan.

Okluzivi - kao što su vazelin, vosak, maslaci, pa i silikoni - stvaraju sloj na površini kože koji doista zaključava i zadržava vlagu, smanjujući transepidermalni gubitak vode.

U dobro formuliranom hidratantnom proizvodu zastupljene su sve tri kategorije, no s različitim omjerima, pa i na to treba paziti pri odabiru najprikladnijeg proizvoda. Valja razmotriti i područje tijela. Lakši proizvod može biti dobar za kožu udova i trupa, no šake i stopala traže vrlo guste i okluzivne proizvode. Koža na dlanovima i stopalima najdeblja je na tijelu i stoga je važno u njoj zadržati dovoljno vlage za veći broj slojeva kože.

image

U bočicama s pumpicama obično su laganiji proizvodi, oni gušći uglavnom su u tubama ili posudicama

ANDRZEJ GDULA/PEXELS

Kada i kako nanositi

Losion, odnosno mlijeko ili kremu za tijelo trebalo bi koristiti barem jednom dnevno i to poslije tuširanja, što je posebno važno, budući da vruća voda i para mogu stvarno isušiti kožu, osobito zimi. Hidratacija odmah nakon tuširanja pomaže i u zadržavanju vlage koja je već prisutna u koži, održavajući je mekanom i hidratiziranom.

Kožu lagano osušite tapkanjem ručnikom, pa dok je još vlažna nanesite losion, mlijeko ili kremu. Nemojte škrtariti, nanesite proizvod u izdašnim količinama. Rukama ga utrljavajte, bez grubosti, u kožu cijelog tijela dok se potpuno ne upije. Za teško dostupna mjesta, poput leđa, možete koristiti lopaticu.

Linker
19. travanj 2024 15:36