TOP LISTA DOKTORA

Doktorica Jasenka Kalajdžić-Čandrlić o želji za promjenom nakon 15 godina: "Pronašla sam nišu za pokretanje posla"

Donosimo vam top listu doktora koji su spojili medicinu, estetiku i smisao za biznis: ne samo što rade, oni žive svoj posao i zbog toga njihove zdravstene ustanove neprestano rastu i razvijaju se. Upoznatje specijalisticu anesteziologije, vlasnicu osječke Poliklinike Lege Artis, dr. Jasenku Kalajdžić-Čandrlić.

Obožavam svoj rodni grad Osijek koji mi je oduvijek središte i privatnog i profesionalnog života. Moji roditelji su inženjeri šumarstva, pa u šali kažemo da sam “narušila” obiteljsku tradiciju odabravši medicinu. Studij sam započela u Osijeku, a diplomirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Silno sam željela raditi nešto dinamično i konstruktivno. Stoga sam se nakon završetka stažiranja 1989. odlučila za vrlo zahtjevnu specijalizaciju: anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu. U liječničkoj struci pronašla sam i životnog partnera. Moj suprug Krešimir Čandrlić - jedan od vodećih vaskularnih kirurga i lebologa u Hrvatskoj - vrstan je stručnjak za probleme venskog sustava. Poznajemo se još od srednje škole, a zbližili smo se tijekom specijalizacije i rada u osječkoj bolnici. Nedugo nakon toga zadesio nas je rat.

Burno razdoblje...

... Domovinskog rata prekalilo nas je, kako u bolnici tako i na terenu, jer bili smo pripadnici pratećih mobilnih kirurških ekipa Specijalne policije diljem Hrvatske. U pauzama smo učili, položili specijalističke ispite i vjenčali se. Nakon završene specijalizacije 1994. nastavila sam s poslijediplomskim studijem intenzivne medicine, a završila sam i poslijediplomski studij hiperbarične medicine koja se bavi terapijskim učincima kisika. To mi je dobro došlo ne samo u poslu već i stoga što sam pasionirana roniteljica na dah i s bocama. Organizirala sam rad prve barokomore u KBC-u Osijek, a kasnije sam uvela baromedicinu i u jednu privatnu polikliniku, gdje sam neko vrijeme radila nakon što sam 2009. “izašla” iz državnog zdravstvenog sustava odlučivši pokrenuti privatnu praksu.

Želja za promjenom...

... javila se nakon petnaestak godina intenzivnog bavljenja anesteziologijom na svim operacijskim odjelima u osječkoj bolnici. Često sam i sa suprugom radila na vaskularnoj kirurgiji. Uočivši da pacijenti s bolestima vena nerijetko ne uspijevaju doći na red za liječenje, dobila sam ideju za privatni posao. Venske bolesti su vrlo raširen zdravstveni problem. Neugodne su i postupno sve više narušavaju kvalitetu življenja, ali od njih se ne umire, pa nisu toliko u fokusu bolničkog sustava kao bolesti koje ugrožavaju život. Slična situacija je i s bolestima završnog dijela debelog crijeva poput hemoroida i isura, kao i s nekim bolestima u području abdomena poput hernije, odnosno bruha. Tako sam pronašla nišu za pokretanje posla: jednodnevnu kirurgiju, u kojoj pacijenti svu dijagnostiku, pripremu, operaciju i kontrole obavljaju kod nas. Zahvaljujući najnaprednijim, minimalno invazivnim tehnikama liječenja, zahvati se izvode bez boli, rana i modrica, a nakon zahvata ne ostaju ožiljci. Pacijenti se u vrlo kratkom vremenu mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima.

"MICRONEEDLING, DERMALNI FILERI, PRP MATIČNIM STANICAMA I DRUGE NEKIRURŠKE METODE U POČETKU SU MI BILE ALTERNATIVA I ODMAK OD IZNIMNO ZAHTJEVNE ULOGE BOLNIČKOG ANESTEZIOLOGA. DANAS U OBJE STRUKE NALAZIM SEBE"

Otvorili smo polikliniku...

... prije dvanaest godina, nazvavši je Lege Artis po poznatom latinskom izrazu kojim se označava postupanje u skladu s pravilima struke. To za nas podrazumijeva vrhunsku profesionalnost stečenu dugogodišnjim iskustvom, a ujedno i ljudskost. Svakom pacijentu maksimalno se posvećujemo ne samo u medicinskom smislu već i sagledavajući osobu u cjelini. Sveobuhvatna je i sama ponuda u našoj poliklinici: osim liječenja bolesti vena, tu su opća i proktološka kirurgija, laserski centar, estetska kirurgija, kao i neinvazivni estetski tretmani. Bilo da pacijenti žele riješiti neki zdravstveni problem, ili jednostavno žele bolje izgledati - primjerice, pomladiti kožu, ukloniti tetovaže, ožiljke ili hiperpigmentacije, smanjiti masne naslage i preoblikovati tijelo... sve to mogu obaviti na jednome mjestu - sigurno i pouzdano, pomoću najsuvremenijih metoda i uređaja. Posebno nas veseli to što na preporuku pacijenata često k nama dođu i njihovi članovi obitelji, prijatelji, poznanici... To je istinski znak povjerenja.

Estetska regenerativna medicina...

... postala je važan dio mog posla. Microneedling, dermalni ileri, PRP terapija matičnim stanicama i druge nekirurške estetske metode u početku su mi bile alternativa i odmak od iznimno zahtjevne uloge bolničkog anesteziologa. Danas u obje struke nalazim sebe.

Voditi vlastiti biznis...

... vrlo je izazovno. Kad smo počinjali, upisala sam studij poduzetništva na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, no uskoro me posao odveo u surove vode praktičnog poduzetništva. Za opstanak je ključno rasti planski i postupno. U početku nas je bilo četvero zaposlenih uz tri vanjska suradnika, a danas nas je 13-ero zaposlenih uz sedam vanjskih suradnika. Ljetos smo se preselili u novi vrhunski uređen prostor u osječkom tornju Eurodom s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad te proširili djelatnost ortopedijom i dijagnostičkom radiologijom. Ponosni smo što je Lege Artis izrastao u nadaleko prepoznatljiv brend koji pridonosi novoj renesansi Osijeka i Slavonije.

image

Dr. Jasenka Kalajdžić-Čandrlić

JOHN PAVLISH

U braku dvoje liječnika...

... neizbježno se u svakodnevici prožimaju privatno i poslovno. Tako se uz nas formirala i naša kći Jelena, koja je završila studij ekonomije poduzetništva i već je sa žarom “uletjela” u marketing i menadžment poliklinike.

Punim baterije...

... u prirodi. Uživam u bicikliranju, šetnjama sa psom, plivanju, planinarenju, putovanjima... Obožavam i odlaske na tržnicu vikendom, ispijanje kave u kvartovskom kaiću, koncerte, predstave, muzeje... Silno se veselim življenju i volim u ljudima potaknuti osmijeh i dobar osjećaj.

Linker
01. travanj 2024 21:02