Biotech inovacija

Dolazi prvi retinol sto posto prirodnog porijekla

Potpuno nova molekula dizajnirana za borbu protiv starenja kože trebala bi biti učinkovita jednako kao i sintetički oblici retinola, kažu iz inovativne kompanije Givaudan.

Uoči in-cosmetics Global Trade Showa, najutjecajnijeg svjetskog događanja posvećenog sastojcima za njegu kože, švicarska kompanija Givaudan najavila je inovaciju RetiLife, retinol dobiven biotehnološkim postupcima i sto posto prirodnog porijekla koji su "upakirali" u svoje proizvode. Kako kažu iz kompanije, RetiLife je nov aktivni sastojak, molekula dizajnirana za borbu protiv starenja kože.

Vrijedni mikroorganizmi

Ova održiva alternativa sintetičkim retinolima proizvedena je upotrebom mikroorganizama. Prvo je čisti retinol, oblik vitamina A, uz upotrebu suncokretovog ulja kao nosača proizveden tijekom procesa fermentacije iz biljnih šećera, zatim je kombiniran s prirodnim antioksidansima kako bi se osigurala zaštitna funkcija, čak i pri vrlo visokim koncentracijama. Kako tvrde u Givaudanu, učinkovitost njihovog prirodnog spoja u djelovanju protiv bora podjednaka je učinkovitosti sintetičkih retinola.

Traži se čišća ljepota

RetiLife je odgovor industrije ljepote na zahtjeve potrošača za čišćim i prirodnijim proizvodima, rekli su iz inovacijama okrenutog Givaudan Active Beauty te najavili predstavljanje na sajmu in-cosmetics koji će se od 28. do 30. ožujka održati u Barceloni. Retinol stimulira prirodnu obranu kože, tj. održava homeostazu (optimalno stanje) tkiva epitela i sluznice putem svog metabolita, a to je retinoična kiselina. Zahvaljujući takvom djelovanju smanjuje bore, mrlje na koži i ožiljke te je, uz aloju veru i vitamin C, jedan od najpopularnijih sastojaka za njegu kože.

Napredna istraživanja

Stalno se razvijaju njegovi novi i napredni oblici. Givaudan Active Beauty u studenom je objavio lansiranje Siliphosa, prirodne alternative retinoidima koja se vrlo dobro podnosi, francuska Sederma plasirala je ReVitAlide, lipidnu česticu manju od mikrona koja nosi kapsulicu s aktivnim retinolom u koncentraciji od tri posto, a Mibelle Biochemistry ima NovoRetin, aktivni sastojak koji povećava količinu prirodno prisutne retinoične kiseline u koži, pa nema potrebe za nanošenjem retinola na kožu.

Linker
19. travanj 2024 16:23