Dvaput je dvaput

Dvostruko čišćenje: Na koje zahtjeve kože lica može odgovoriti ovaj korejski beauty trend

Dobro očišćeno lice je zdravije lice, a takvo je sposobnije apsorbirati sastojke iz kozmetike koju ćete nanositi poslije čišćenja

Čišćenje lica, hidratacija i povremeni pilinzi osnovni su koraci u redovitoj njezi lica, uz zaštitu od sunca, naravno. Ali, kakvo je čišćenje najbolje? Je li samo jedan krug sredstvom za čišćenje po licu dovoljan ili tome treba dodati još nešto?

Odgovore na ta pitanja nudi još jedan beauty trend koji stiže iz Južne Koreje – dvostruko čišćenje. Zapravo, u toj dalekoistočnoj zemlji ovaj oblik njege lica upotrebljava se već dulje vrijeme, ali tek se nedavno počeo probijati prema zapadu. To ipak nije samo jednostavno ponavljanje istog postupka pranja lica, nego uključuje primjenu različitih proizvoda za čišćenje.

image

Dvostrukim čišćenjem uspješno se uklanjaju šminka, višak sebuma, nečistoće

PHOTOGRAPHEE.EU/DEPOSITPHOTOS

Dublje čišćenje

Smisao korištenja dvaju različitih proizvoda za čišćenje je postizanje dubljeg i temeljitijeg čišćenja, kažu dermatolozi. Lice se prvo očisti sredstvom za čišćenje na bazi ulja ili micelarnom vodicom, kako bi se kvalitetno uklonila šminka, ali i sredstvo za zaštitu od sunca (koje, rekli smo, treba nanositi svaki dan). Kod onih koje vole upotrebljavati težu šminku učinkovitiji će izbor biti sredstvo na bazi ulja, s obzirom na to da su i make-up i sebum lipofilni, što znači da se otapaju u uljima.

Slijedi drugi korak u čišćenju koji pomaže da oslobodite kožu onih nečistoća koje uglavnom i ne možemo vidjeti golim okom, kao što su onečišćivači i ostaci šminke i ostalih proizvoda koji su došli u dodir s kožom. U tu će svrhu biti dobar bilo koji nježni proizvod za čišćenje lica po vašem izboru. Važno je da ne bude agresivan, nego blag – izbjegavajte proizvode koji sadrže kiseline za eksfolijaciju ili benzoil peroksid (koristi se za liječenje akni).

Čitajte i: Umivate lice toplom vodom? Krivo! Otkrijte zašto hladna voda vašem licu daje poseban sjaj

Koje su dobrobiti dvostrukog čišćenja?

Ako zlatno pravilo njege kože glasi „Štiti se od sunca!”, onda pravilo „Redovito čisti lice!” sigurno zaslužuje srebro, kažu dermatolozi. Razlog je u tome što je čisto lice zdravije lice, a takvo će biti sposobnije bolje apsorbirati sve dobre sastojke iz kozmetike koju ćete nanositi poslije čišćenja. A dvostruko čišćenje uklanja i površinske i nešto dublje nečistoće, pa je ta sposobnost još poboljšana.

image

Odmah nakon dvostrukog čišćenja treba uslijediti odgovarajuća hidratacija

PHOTOGRAPHEE.EU/DEPOSITPHOTOS

Tko bi trebao dvaput čistiti lice i kada?

Iako se čini da s dvostrukim čišćenjem ne možemo pogriješiti, ono ipak nije rješenje za sve. Ako je vaša koža masnija i/ili svakodnevno nosite make-up, možda ćete otkriti da dvostruko čišćenje svaku večer odgovara vašoj koži i pruža vam ugodan osjećaj čistoće i osvježenosti. Imate li suhlju kožu i šminkate se povremeno, svakodnevno dvostruko čišćenje vjerojatno vam i nije potrebno, dovoljno će biti samo jedno blaže sredstvo za čišćenje kože lica. Dvostruko čišćenje možete primijeniti prema potrebi, kad osjetite da bi vam dobro došao korak više. No, imate li rozaceju, ekcem ili osobito suhu i osjetljivu kožu vjerojatno je najbolje i ne pokušavati s dvostrukim čišćenjem, jer ono može biti dosta agresivno za kožu. Zbog tog razloga, neovisno o tipu kože, odmah nakon dvostrukog čišćenja treba uslijediti odgovarajuća hidratacija (preporučuju se kreme obogaćene ceramidima koji jačaju kožnu barijeru), kako bi se koži vratila potrebna vlažnost.

Kao i sa svakim novitetom koji uvodite u njegu i s ovim počnite polako. Isprobajte dvostruko čišćenje te pomno pratite kako će vam koža reagirati, vaši daljnji koraci ovise o tome.

Linker
16. travanj 2024 14:35