Jutro poslije

I koža može biti mamurna! Evo kako ćete spasiti ten od posljedica pijenja alkohola

Konzumiranje alkohola ubraja se među ono najgore što možete učiniti za svoju kožu, kratkoročno i dugoročno. Posljedice alkoholne noći i znakovi mamurnosti mogu biti suha i sivkasta koža ili upaljena koža sklona prištićima

Bliži se razdoblje godine u kojem se uobičajeno više slavi i više pije i mnogi će, unatoč još itekako prisutnoj pandemiji, pronaći načina da im tako i bude. No, pamet u glavu – pretjerivanje s alkoholom, osim što utječe na vaš um, vaše ponašanje i vaše opće tjelesno stanje, utječe i na vašu kožu. Jeste li znali da se i koža može „napiti” i sljedećih dana patiti od mamurnosti? Štoviše, pijenje alkohola ubraja se među ono najgore što možete učiniti za kožu, kratkoročno i dugoročno.

Posljedice alkoholne noći i znakovi mamurnosti (uz mučninu, suha usta, umor, glavobolju...) mogu biti suha i sivkasta koža te upaljena koža sklona izbijanju prištića. Ipak, postoje načini pomoću kojih možemo spriječiti štetu ili je makar ublažiti.

Kako alkohol utječe na kožu?

Pijenje alkohola utječe na kožu na više načina, a najočitija negativna posljedica je dehidracija koja pogađa cijelo tijelo, pa time i kožu. „Alkohol je diuretik, što znači da pojačava proizvodnju urina. Kada izmokrite vodu iz svog tijela, izmokrit ćete je i iz kože. A dehidrirana koža je beživotna i nezdrava”, upozorava Jennifer Rock, osnivačica brenda za njegu kože „Skingredients”.

Kada je tijelo dehidrirano, koža i vitalni organi nastoje zadržati što više vode, što vodi do natečenosti lica, kaže dr. Kaywaan Khan s londonske estetske klinike „Hannah”. A tu je i upalni faktor. „Alkohol = upala, upala = neprijatelj kože. Zbog toga je alkohol opasan ne samo za kožu osoba koje već imaju neko upalno stanje, nego općenito može potaknuti štetne aktivnosti slobodnih radikala koje uzrokuju preuranjeno starenje kože”, kaže Megan Felton, suosnivačica konzultantske firme za njegu kože „Lion/ne”.

Nadalje, alkohol ometa noćno spavanje, a znamo koliko je dobar san važan za izgled i zdravlje kože te potiče nastajanje prištića i akni, odnosno pogoršava stanje postojećih. Uz to, ubrzava pojavu linija i bora na koži - prazne kalorije iz alkoholnih pića sadrže šećer koji pridonosi glikaciji, procesu u kojem stradava kolagen, protein koji čini glavnu strukturu kože te se posljedično stvara više bora.

Koja pića izazivaju najveću mamurnost kože?

Slatka pića apsolutno su najgora za mamurnost općenito, pa tako i za mamurnost kože. „Šećer uzrokuje porast razine inzulina, što vodi do upale koja se širi cijelim tijelom. To pak izaziva pojačanu proizvodnju masnoća, a sve može završiti izbijanjem prištića”, navodi J. Rock.

Nema dobrih vijesti niti za vinoljupce, premda se vino inače smatra najboljim alkoholnim izborom. „Crno vino jedno je od najgorih pića za kožu, jer oslobađa histamin te se tako potiče pojava crvenila i oticanja, posebno ako ste inače skloni crvenilu ili patite od rozaceje”, kaže dr. Khan.

A koja najmanju?

Najblaže piće po utjecaju na kožu mogao bi biti seltzer, kaže Megan Felton, koja ga smatra dobrom alternativom koktelima, s manje šećera i kalorija. J. Rock kaže da manje štete koži rade i čista žestoka pića, kao što su džin, votka ili tekila, jer brže odlaze iz kože. Najmanje štete za kožu po njoj bi napravila tekila sa sodom i limetom ili neko slično piće.

Ublažavanje posljedica

Mamurnost će nakon nekog vremena proći i sama od sebe, no važno je vratiti tijelu vodu, a to je presudno i za stanje vašeg tena. Rehidriranje ne uključuje samo pijenje većih količina vode, iako je ono svakako na prvom mjestu, nego i druge metode. „Stavite na radijatore zdjelice s vodom, koristite ovlaživače zraka ili difuzore kako biste ublažili dehidriranost, često prskajte kožu vodicama za lice. Tapkanje kože hladnim mokrim oblozima također može pružiti privremeno olakšanje. Pomoći si možete i hranom – preskočite hamburger i pokušajte s povrćem i nemasnim proteinima”, savjetuje Jennifer Rock, osnivačica brenda za njegu kože „Skingredients”.

Kako izbjeći mamurnost kože?

Najjednostavnije bi bilo reći – nemojte piti alkohol. No, preventivne mjere postoje i ako pijete. Primjerice, nakon svakog alkoholnog pića popijte čašu vode, možda ćete morati češće na toalet, ali će vam koža (i ne samo ona) sljedeći dan biti zahvalna. Ako ste dovoljno disciplinirani, potkraj izlaska se prebacite na bezalkoholna pića, ali ona s malo šećera. I koliko god umorni bili kad dođete kući, obavezno skinite šminku i nanesite hidratantnu kremu ili serum prije lijeganja u krevet, naglašava J. Rock. A još bi bolja bila hidratantna maska koja djeluje preko noći.

Povrh svega, pojedite dobar obrok prije ili tijekom izlaska, tijelo će tako lakše probaviti alkohol. Dio alkohola koji ste popili proći će kroz probavni sustav zajedno s hranom i istodobno se metabolizirati, tako da će i nuspojave biti slabije. No, najvažnije je biti odgovoran u izboru vrste i količine pića, što će biti dobro za kožu vašeg lica, ali i za vaše zdravlje općenito.

Linker
21. travanj 2024 06:53