Iznenađujuće

I ove su nuspojave moguće nakon tretmana lica

Neinvazivni tretmani izazivaju nuspojave, koje ponekad mogu biti bolne ili neugodne. Kada mogu izbiti prištići, a kada nastaju podljevi i oticanje?

Estetski tretmani koje uobičajeno nazivaju neinvazivnima, ipak imaju određeni stupanj invazivnosti, jer kako bi inače uopće djelovali? Termin "neinvazivni" zapravo je tu kako bi ih se odmah razlikovalo od kirurških metoda, a tijekom takvih postupaka (laseri, injekcije, pilinzi..) koža se bocka, ljušti, grije ili hladi, pa je važno unaprijed se što bolje informirati o svim mogućim uobičajenim ili neuobičajenim nuspojavama koje mogu izazvati.

Jako oticanje i modrice

Tretmani kože mikroiglicama s radiofrekvencijom hvaljeni su jer poboljšavaju stanje kože, ali ponekad intenzivnost oteklina i modrica može iznenaditi pacijente. Krivac za to su veće iglice koje prodiru dublje u kožu, rekla je za New Beauty plastična kirurginja dr. Christine Hamori. Čak i uz prilagođeni, blaži pristup, reakcija može biti jaka, a to može ovisiti o dobi osobe te o tipu i debljini kože – ako pacijent ima tanju kožu, mikroiglice mogu ozlijediti sitne krvne žilice ispod kože i tako izazvati modrice. Na intenzitet modrica i oticanja utječe i ono što osoba unosi i sebe prije i poslije tretmana. Jače i produljeno oticanje, uz podljeve, može biti rezultat konzumacije soli i crnog vina, kao i ribljeg ulja. Uzimanje bilo kojeg lijeka koji razrjeđuje krv može izazvati ekstremne oblike ovih nuspojava. Zapravo, svatko može reagirati drugačije, a neočekivani otok i modrice mogu se dogoditi čak i ako osoba strogo slijedi upute liječnika, zato se najčešće navodi kako oporavak može potrajati do tjedan dana.

image

Svaka mikrotrauma kože može izazvati reakciju

KARELYS RUIZ/UNSPLASH

Vruća koža poslije lasera

Kako bi djelovao, laser na područje koje tretira isporučuje energiju određene valne duljine koja može dovesti do stvaranja topline. Takav učinak može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana, a to ovisi o vrsti primijenjenog lasera i agresivnosti tretmana, budući da koža nakon tretiranja laserom prelazi u način rada kojim kontrolira nastala oštećenja te širi krvne žile, što uzrokuje privremeno zagrijavanje kože. To je najizraženije kod ablativnih lasera. Istodobno, većina lasera uzrokuje oticanje tkiva. Ponekad i anestetska krema može izazvati blaži osjećaj topline.

Lip flip može otežati pokrete usta

Lip flip je postupak kojim se pomoću injektiranja botoksa "okreće" gornja usnica kako bi se postigao učinak povećavanja. Istom se metodom ublažava gummy smile, odnosno smanjuje se vidljivost zubnog mesa kod smijanja. No, s obzirom na to da botoks relaksira mišiće može doći do određenih poteškoća s pokretima usta. Moguće su smetnje kod izgovaranja nekih riječi, kod osmjehivanja i kod pijenja na slamku, a može se pojaviti i slinjenje. Takve se nuspojave povlače kroz tjedan ili dva.

image

Neki pokreti ustima, poput pijenja na slamku, mogu biti otežani poslije lip flipa

BECCA TAPERT/UNSPLASH

Pogoršanje prije poboljšanja

Nakon upotrebe nekih lasera izgled kože može se u prvo vrijeme pogoršati, prije nego što se počne poboljšavati. Kako kaže dr. Hamori, laseri koji djeluju protiv hiperpigmentacija i bora zagrijavaju kožu na specifičan kontrolirani način te tijekom zacjeljivanja koža prvo izgleda crveno i natečeno, a zatim nastaju krastice koje s vremenom otpadnu. Do toga dolazi zato što laseri stvaraju mikrooštećenja na koži što vodi do pojačanog stvaranja kolagena. Koža se na taj način obnavlja te u konačnici dolazi do ublažavanja pigmentacija, linija i bora.

Pazite na obrve

Ako ste imali laminaciju obrva, kozmetički postupak podizanja obrva, a sada planirate injekcije botoksa na bliskom području, obvezno to recite liječniku. Iako je mala vjerojatnost da će nešto poći loše, liječnik treba znati za laminaciju, kako bi mogao pravilno procijeniti vašu anatomiju. Taj postupak, naime, može malo promijeniti osnovnu liniju obrva, zbog čega bi nakon tretiranja botoksom moglo doći do neželjenog izvijanja obrva.

image

Laminacija obrva može utjecati na rezultate injektiranja botoksa

VLAD EGOROV/UNSPLASH

Izbijanje prištića

Nakon dubinskog čišćenja lica aparatima koji, među ostalim, pomoću vakuuma otvaraju pore na koži, kod nekih ljudi može doći do izbijanja prištića. Prištići nastaju zato što tretman izvlači na površinu nečistoću iz dubljih slojeva i zapravo eliminira iz kože ono što joj uopće nije potrebno. Uz njegu koju će preporučiti liječnik, nestat će za nekoliko dana. Kao nuspojava može nastati i pojačana proizvodnja sebuma.

Linker
09. travanj 2024 14:33