Glavni protein kože

Je li kolagen čudotvorac ili još jedan marketinški trik, otkriva stručnjakinja

Kao dodatak prehrani može poboljšati hidrataciju i elastičnost kože, smanjiti bore i suhoću, ukratko, usporiti njeno starenje. Kako do toga dolazi, objašnjava doc. dr. sc. Ivana Prkačin.

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu, glavna je komponenta vezivnog tkiva koje čini i prožima brojne dijelove i strukture tijela, uključujući kožu, mišiće, kosti, tetive, ligamente. Njegova proizvodnja u tijelu s godinama opada, pa mnogi posežu za dodacima prehrani kako bi podigli razinu kolagena. Za takvo nadomještanje ima puno opravdanih razloga, spomenimo održavanje čvrstoće kostiju i zuba, očuvanje mišićne mase, jačanje kose i noktiju i, naravno, održavanje čvrste, gipke i zdrave kože. Uzimanje kolagenskih dodataka prehrani, u prvom redu za povećanje kvalitete kože, vruća je tema na društvenim mrežama i portalima, jedni se zaklinju u njegovu učinkovitost, drugi su skeptični, treći su zbunjeni pred mnoštvom proizvoda. Zbog čega je dodatni kolagen koristan, kako ga odabrati i uzimati i još više doznali smo od doc. dr. sc. Ivane Prkačin, spec. dermatologije i venerologije s KBC-a Sestre milosrdnice i Poliklinike Milojević u Zagrebu.

Zašto je važan

"Kolagen je glavna komponenta naše kože, ključan je za njeno jačanje, elastičnost i hidrataciju. Zbog starenja tijelo proizvodi manje kolagena, što dovodi do suhe kože i stvaranja bora. Međutim, nekoliko je studija pokazalo da kolagenski peptidi ili suplementi koji sadrže kolagen mogu pomoći usporiti starenje kože poboljšavajući njenu hidrataciju i elastičnost te tako smanjiti bore i suhoću i poboljšati teksturu kože, a pokazalo se i da kolagen kao dodatak prehrani može pomoći usporiti proces starenja kostiju i podržati njihovu regeneraciju.

image

Kolagen počinjemo gubiti krajem dvadesetih godina, naglašava doc. dr. sc. Ivana Prkačin

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kad se uzima oralno kolagen stimulira tijelo da proizvodi novi kolagen, a može potaknuti i proizvodnju drugih proteina koji pomažu strukturi kože, uključujući elastin i fibrilin. Nadalje, pomaže smanjenju bolova u zglobovima, stvaranju mišićne mase, zdravlju srca, kose i noktiju, probavnog sustava, mozga. Postoje i tvrdnje da može pomoći kod gubitka suvišnih kilograma i u prevenciji akni, ali za to nema znanstvenih dokaza", navodi dr. sc. Prkačin.

image

Uzimaju li se svakodnevno, već su doze od 2,5 grama dovoljne za pozitivne učinke na kožu

PEXELS

Kada početi

Prirodna proizvodnja kolagena u tijelu počinje se smanjivati u 20-im godinama; procjenjuje se da se od te dobi smanjuje oko jedan posto godišnje, pa je već do 40. godine osjetno niža. Sve češće se zato čuju preporuke kako bi suplemente kolagena trebalo početi uzimati već u 20-ima, kako bi se spriječio ili smanjio utjecaj prirodnog slabljenja njegove proizvodnje na kožu, kosu, nokte, kosti, zglobove... "Počnemo li uzimati dodatke prehrani s kolagenom već u 20-ima, možemo pomoći tijelu u održavanju razine kolagena na visokom nivou, čak i ako se prirodna proizvodnja smanjuje. Stoga ne postoji negativna strana ranog početka uzimanja nadomjestaka kolagena", kaže dr. sc. Prkačin.

Najbolji izvor i oblik

No, nisu svi dodaci prehrani s kolagenom jednaki; postoji više njegovih oblika i izvora, najčešće je goveđi, svinjski ili od morskih životinja. Može se i sintetski proizvesti iz kultura kukaca, kvasca i biljaka ili sisavaca, tada je smanjen rizik od alergijskih reakcija. U suplementima je najčešći goveđi kolagen, ali vjeruje se da se onaj iz morskih izvora bolje apsorbira, sadrži manje toksina te potiče manje alergijskih i upalnih reakcija. Primjenu u kozmetici i prehrambenim dodacima otežava činjenica što su proteini u prirodnom obliku slabo topivi u vodi zbog svoje velike molekularne težine.

image

Kolagen u prahu može se umiješati u smoothie, vodu, jogurt, sok...

PEXELS

"Tijelo u većoj mjeri može apsorbirati razgrađene oblike kolagena. Procesom razgradnje kolagena dobiva se hidrolizirani kolagen (HC), koji se sastoji od segmentiranih proteina niske molekularne težine. Zahvaljujući tome hidrolizirani se oblik kolagena, poznat i kao kolagenski peptidi, lako apsorbira u krvotok, biokompatibilan je i biorazgradiv", objašnjava liječnica. Nedavna istraživanja, dodaje, pokazala su dobra svojstva HC-a iz kože, ljuske i kostiju morskih životinja, poput riba i školjkaša, čak i meduza i spužvi. Alternativni izvori koji su pokazali veliku funkcionalnost su kokoši (kokošje noge) i žabe, no za sada se HC iz morskih izvora smatra najboljom opcijom.

Koristi li želatina

Nerijetko ljudi za bolje stanje kože, kose, zglobova… uzimaju želatinu. Smatraju da im pomaže u nadoknadi kolagena, a na izbor sigurno utječe i njena povoljna cijena. "Kolagen i želatina gotovo su identični u pogledu aminokiselina i zdravstvenih prednosti. Želatina dolazi od kolagena i njegova je ‘obrađena‘ verzija. Kada zagrijavate kolagen, pretvara se u želatinu. Drugim riječima, sva želatina ima kolagen, ali ne sadrži svaki kolagen želatinu. Međutim, njihova upotreba i primjena značajno se razlikuju", kaže dr. sc. Prkačin. "Trebalo bi odabrati jedno ili drugo, jer se ponekad učinci ne primjećuju ako se kolagen i želatina uzimaju naizmjence ili zajedno. Želatina ima sve pozitivne učinke kao i kolagen te može pomoći smanjenju znakova starenja kože, zdravlju kose, noktiju, kostiju i zglobova. No, hidrolizirani je kolagen lakše probavljiv od normalnih kolagenskih peptida i želatine, pa je bolji izbor za korištenje."

image

Doc. dr. sc. Ivana Prkačin kaže kako nema negativne strane ranog početka uzimanja nadomjestaka kolagena

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Dnevna doza

I uz bolju apsorpciju, proizvodnja i obnova kolagena u koži spori su procesi. Većina studija provodi se kroz najmanje osam tjedana kako bi se procijenio učinak kolagena na zdravlje kože i protiv bolova u zglobovima. Studije mogu trajati i 12 mjeseci, primjerice, za procjenu učinaka na zdravlje kostiju. Stoga treba biti strpljiv i ne očekivati rezultate brzo.

image

Za uočavanje prvih rezultata treba se strpiti nekoliko tjedana

PEXELS

Kolagen treba uzimati kontinuirano, kako bi se koncentracija u tijelu održavala i podizala. Regulatorne agencije za hranu i lijekove još nisu dale službene smjernice o tome kolike bi bile dnevne doze, pa one ovise o obliku kolagena i razlogu uzimanja. Naša sugovornica o tome kaže: „Studije pokazuju da je 2,5 do 15 grama HC-a dnevno dovoljno da bude efikasan i zdrav. Doza od 2,5 grama na dan dovoljna je za pozitivne učinke na kožu. S druge strane, trebalo bi uzimati više želatine ili nehidroliziranog kolagena kako bi se vidjeli učinci, budući da tijelo teže apsorbira te oblike.”

Nuspojave i oprez

Kolagen se općenito smatra sigurnim i netoksičnim za zdrave osobe i većina neće doživjeti štetne nuspojave. Ipak, zabilježeni su simptomi poput neugodnog okusa, osjećaja pretjerane sitosti, žgaravice ili drugih želučanih tegoba. Pojedini kolagenski dodaci prehrani sadrže česte alergene poput ribe, školjkaša i jaja te stoga osobe osjetljive na njih trebaju paziti kod odabira dodatka prehrani. Osobe koje imaju zdravstvene probleme, redovito uzimaju lijekove, djeca, trudnice i dojilje trebale bi se posavjetovati s liječnikom prije uzimanja kolagena.

image

Kad se uzima oralno, kolagen stimulira organizam da proizvodi novi kolagen, objasnila je doc. dr. sc. Ivana Prkačin

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Veganske opcije

Postoje i opcije za vegane bez supstanci životinjskog porijekla. No, alternative su ograničene, jer se aminokiselinski sastav kolagena razlikuje od sastava drugih proteina. „Veganski kolagen može se dobiti od genetski modificiranog kvasca i bakterija. Kako bi se to postiglo, četiri gena koji kodiraju sintezu kolagena kod čovjeka dodaju se u genetsku strukturu kvasca ili bakterija, koji zatim stvaraju vlastiti kolagen. Proteini slični kolagenu također se prirodno nalaze u nekim vrstama bakterija. Istražuju se kao mogući izvor kolagena, ali industrijska primjena još ne postoji”, govori liječnica. "Dobra zamjena su dodaci prehrani koji sadrže primarne aminokiseline uključene u sintezu kolagena - glicin, lizin i prolin - a one mogu biti i iz veganskih izvora."

image

Najiskoristivijim se smatra kolagen iz morskih izvora

NATALIYA VAITKEVICH/PEXELS

Ostali pomagači

I brojni drugi sastojci važni su u sintezi kolagena i povećanju njegove koncentracije u tijelu, no svaki dodatak prehrani treba provjeriti prije korištenja, budući da ne postoje dokazi za učinkovitost svih takvih sastojaka i proizvoda, kaže dr. sc. Prkačin. Kao sastojke koji mogu štititi kolagen ili podržavati njegovu proizvodnju navodi hijaluronsku kiselinu, vitamin C, pripravke aloje vere, ginseng, antioksidanse. Ipak, ističe, starenje je prirodan proces koji se ne može zaustaviti. Moramo biti svjesni ograničenja kolagena kao dodatka prehrani koji donekle pomaže u usporavanju tog procesa, kao i ograničenja ostalih sastojaka i dodataka. Uvijek je najbolja opcija dostojanstveno starenje uz stalnu brigu o tijelu, redovitu tjelesnu aktivnost, zdravu prehranu i smanjen stres.

Linker
11. travanj 2024 10:38