Vrijedi isprobati

Je li ovo ulje doista prirodna pomoć protiv strija?

Sastojci koji se nanose na kožu ne mogu spriječiti niti ukloniti strije, ali neki od njih mogu pomoći da koža bude hidratizirana i lakše zacjeljuje te time smanjiti vjerojatnost za nastanak nelijepih prugica na koži

Sve se otvorenije javno govori o estetskim smetnjama, pa možda nekome tko se pokušava riješiti strija situaciju olakšava činjenica što i slavne i zgodne žene muku muče s tim nelijepim prugicama na koži koje većinom nastaju zbog prebrzog rastezanja vezivnog tkiva. Na društvenim su ih mrežama „priznale”, između ostalih, pjevačica Rihanna i modeli Ashley Graham i Chrissy Teigen, što nije loš podsjetnik na to da su strije normalna (nerijetko i nasljedna) pojava tijekom ubrzanog rasta, trudnoće ili čestih promjena tjelesne težine.

Mnoge su žene iskušale različite proizvode kako bi spriječile pojavu strija u trudnoći ili ih barem učinile manje vidljivima, a u tom se kontekstu vrlo često spominje njegovanje kože kokosovim uljem (ali i nekim drugim uljima, poput ricinusovog i maslinovog). Koliko pokazuju iskustva i istraživanja, kokosovo ulje može pomoći protiv strija – do određene mjere.

image

Kokosovo ulje može poboljšati elastičnost kože

DEPOSITPHOTOS

Impresivna svojstva

Sastojci koji se nanose na kožu ne mogu spriječiti niti potpuno ukloniti strije, ali kokosovo ulje može pomoći da koža ostane hidratizirana i da lakše zacjeljuje te time može smanjiti vjerojatnost za nastanak strija. Takvom učinku pridonose impresivne odlike kokosovog ulja. Ne samo što ima snažna antioksidativna svojstva i što, zahvaljujući visokom udjelu masnih kiselina, pomaže u zacjeljivanju rana, nego još olakšava stanje kod suhe kože i ekcema, pokazala su istraživanja. Pored toga, kokosovo ulje može stimulirati proizvodnju kolagena, pojačati elastičnost kože i ubrzati izmjenu stanica. Ipak, nije svemoćno. Neki čimbenici, poput nasljednih, mogu učiniti pojavu strija neizbježnom, bez obzira na korištenje kokosovog ulja.

Žlica po mazanju

Kokosovom ulju se za njegu kože mogu dodati i drugi prirodni sastojci, poput limunovog soka, kurkume ili gela aloje vere, no ako se koristi samo smanjuje se mogućnost bilo kakvih neželjenih pojava. Najbolja je ideja koristiti djevičansko, organsko kokosovo ulje bez aditiva. Jušna žlica kokosovog ulja vjerojatno će biti dovoljna za jednu primjenu, a ako vam zatreba više, dodajte ga u malim količinama.

image

Na kožu stavljajte djevičansko, organsko kokosovo ulje bez aditiva

TIJANA DRNDARSKI/PEXELS

Ne treba očekivati čuda, pogotovo ne od povremene upotrebe kokosovog ulja. Trebalo bi ga upotrebljavati redovito želimo li održavati kožu nahranjenom i hidriranom, zbog čega će biti elastičnija, a time i otpornija na rastezanje koje može voditi do nastanka strija. Njime nije moguće „izbrisati” strije, kažu dermatolozi, ali njegovo protuupalno i hidrirajuće djelovanje omogućit će da koža bude podatnija i punija čime će se „zakamuflirati” postojeće strije.

Linker
01. travanj 2024 23:10