Ne samo za kožu

Kako botoks i dermalni fileri mogu pomoći kad nam nestaje kolagena

Tijekom prvih pet godina menopauze može se izgubiti do 30 posto kolagena iz kože.

Tijekom perimenopauze, godina koje prethode menopauzi, razine hormona estrogena i progesterona u ženskom tijelu počinju se ubrzano snižavati, što izaziva niz pojava, od neredovitog menstrualnog ciklusa i umora, preko nesanice i pada libida, do nakupljanja težine i valunga, a pad tih hormona pogađa i kožu. Studije pokazuju kako žene tijekom prvih pet godina menopauze mogu izgubiti do 30 posto kolagena iz kože te potom nastaviti gubiti jedan do dva posto godišnje. Često se zanemaruje da injekcije botoksa (botulinum toksin A) i dermalnih filera mogu pomoći ne samo u ublažavanju linija i bora, nego i u poboljšanju kvalitete kože, ali i kod nekih drugih čestih simptoma menopauze, odnosno prijelaznog razdoblja koje joj prethodi.

Starenje kože

Estrogen je važan za hidrataciju, elastičnost i čvrstoću kože, pa zbog njegovog naglog pada koža postaje tanka, naborana i suha, a njezinom opuštanju pridonosi i gubitak mladenačke masnoće iz lica. Injekcije filera mogu pomoći u osvježavanju i popunjavanju kože na mnogim dijelovima lica, uključujući obraze i liniju donje čeljusti, čime se djelomično vraća izgubljeni volumen. Važnu ulogu mogu igrati i biostimulirajući fieri koji potiču prirodne biološke procese proizvodnje kolagena u koži.

image

Botoksom se može postići puno više od privremenog zaglađivanja bora

PEXELS

Česte glavobolje

Botoksom se mogu privremeno izgladiti bore na čelu, između obrva i oko očiju (tzv. vranine noge), zato što taj neurotoksin paralizira mišiće i onemogućuje njihovu aktivnost, ali to nije jedina njegova mogućnost. Zahvaljujući opuštanju mišića, može pomoći kod prejakog stezanja čeljusti i škripanja zubima, što se događa mnogim ljudima koji su pod stalnim stresom, a žene u menopauzi to svakako jesu. Botoks može biti od koristi i kod migrene, zato što ometa kemikalije (neurotransmitere) koje prenose signale za bolove. Pojava glavobolja povezanih s hormonima nije rijetkost – kod mnogih žena migrene mogu postati teže i češće na početku perimenopauze, kada razine hormona neravnomjerno rastu i padaju.

Navale vrućine i pretjerano znojenje

Pad razine estrogena u perimenopauzi i menopauzi utječe i na pojavu valunga, pojačanog znojenja, noćnog znojenja, zaboravnosti i maglovitih misli. Botoks može pomoći u tretiranju prekomjernog znojenja pazuha – injekcije tog neurotoksina blokiraju živčane signale odgovorne za znojenje te onemogućuju znojne žlijezde u proizvodnji prevelike količine znoja.

Linker
16. travanj 2024 07:18