DEPOSITPHOTOS
Prirodni štit

Kako ćete znati je li vaša kožna barijera narušena i kako je možete obnoviti

Za oporavak se valja vratiti temeljima i najjednostavnijoj njezi te prestati koristiti proizvode s jakim aktivnim sastojcima. Preporučuju se nježna sredstva za čišćenje koja se ne pjene te jednostavne hidratantne kreme, balzami ili fluidi

Za oporavak se valja vratiti temeljima i najjednostavnijoj njezi te prestati koristiti proizvode s jakim aktivnim sastojcima. Preporučuju se nježna sredstva za čišćenje koja se ne pjene te jednostavne hidratantne kreme, balzami ili fluidi

U rječniku njege kože, pogotovo kože lica, udomaćio se pojam kožne barijere – to je gornji, rožnati sloj epiderme prekriven hidrolipidnim filmom s blago kiselim pH koji pogoduje mikroorganizmima dobrima za kožu (tzv. kožna flora). Taj prirodni štit čuva kožu od vanjskih utjecaja, napadača i bolesti, pomaže joj u zadržavanju vlage te sprečava izbijanje akni zbog nakupljanja bakterija. Kad ova barijera dobro funkcionira, koža je zdrava i zaštićena. Oslabljena barijera može izazvati prekomjerno isušivanje kože, ali i njezinu preveliku aktivnost, uz pojavu crvenila i prištića.

Osim toga, znakovi narušene kožne barijere uključuju nadraženost i perutanje. Koža je osjetljiva, bez sjaja i lako se iziritira, a stanje na njoj može se mijenjati – ponekad može biti nekoliko dana masnija, a zatim se u drugim danima javlja osjećaj suhoće. U takvom stanju možete osjećati i da koža ne upija proizvode za njegu, nego oni kao da ostaju na površini.

image

Naša koža ima prirodni štit koji je brani od vanjskih utjecaja i napadača

DEPOSITPHOTOS

Najnježnija njega

Za oporavak bi se trebalo vratiti temeljima, prestati koristiti proizvode s jakim aktivnim sastojcima i krenuti s najjednostavnijom njegom, savjetuju dermatolozi. Dobro bi bilo početi s nježnim sredstvom za čišćenje koje se ne pjeni te nastaviti s jednostavnom hidratantnom kremom koja sadrži nježne sastojke, kao što su shea maslac, alantoin, glicerin, arnika, skvalan itd. Krema bi trebala biti što laganija, a dobro su rješenje i balzami ili fluidi.

Umivati se treba hladnijom vodom. Na maske od gline najbolje je zaboraviti, jer isušuju kožu. Od pilinga su dopušteni samo oni najnježniji i najprirodniji i to samo jednom tjedno, kako bi se ipak poticalo obnavljanje stanica kože. Za još nježniju eksfolijaciju možete umiješati malo blagog pilinga u mlijeko za čišćenje i tom mješavinom lagano prijeći preko kože lica. Uklonite je mlakom i vlažnom spužvicom ili krpom za pranje.

image

Koža nam sama govori kako njezina barijera funkcionira

DEPOSITPHOTOS

Zaštita od sunca je imperativ

Imperativ je, naravno, i zaštita od sunca, iako vam se možda ne sviđa ideja nanošenja gustih proizvoda na tako krhku kožu. No, još je gore riskirati oštećenja od sunca na oslabljenoj kožnoj barijeri. Preporučuju se kreme koje pružaju fizičku zaštitu, s visokim udjelom titanovog dioksida i cink oksidom, jer jer takvi proizvodi ostaju na površini kože i odbijaju UV zrake, a ne apsorbiraju ih. Uputno bi bilo zaobići proizvode s kemijskim filtrima, s obzirom na to da prodiru u kožnu barijeru.

Važno je i što jedete i pijete, jer određene namirnice mogu podržati proces obnavljanja kožne barijere. Uz dovoljne količine vode, preporučuje se konzumirati namirnice poput avokada, batata, kokosa i zelenog lisnatog povrća.

Čitajte i: Jednostavna spravica za blistavu, čvrstu i pomlađenu kožu! Super jednostavna za korištenje

Znaci oporavka

Kako ćete prepoznati je li vam se kožna barijera oporavila? Koža će vam to sama reći – neće više biti neugodno zategnuta i osjetljiva, osjetit ćete da je punija i mekana te podatna pod prstima. Dobro će apsorbirati proizvode za njegu, bez osjećaja masnoće i zadržavanja na površini. Povući će se crvenilo i prištići i vratit će joj se prirodan sjaj.

Linker
26. travanj 2024 04:43