Beauty sleep: stanice kože regeneriraju se dok mi spavamo
 SHUTTERSTOCK
Naspavana ljepotica

Kako si možemo osigurati pravu vrstu sna za ljepotu

U savršenom scenariju svaka bi nam noć trebala pružiti potpun odmor i svakog bismo se jutra trebali buditi svježi. No, većina nas ne može se pohvaliti dovoljnom količinom kvalitetnog sna, što utječe i na kožu lica

U savršenom scenariju svaka bi nam noć trebala pružiti potpun odmor i svakog bismo se jutra trebali buditi svježi. No, većina nas ne može se pohvaliti dovoljnom količinom kvalitetnog sna, što utječe i na kožu lica

Kvalitetan noćni san ne samo da nam pruža osjećaj odmornosti i svježine nego istovremeno pridonosi našem zdravlju i dobrom izgledu kože i tijela. Besana noć itekako se može odraziti na izgled kože sljedećeg dana - dovoljno se sjetiti tamnih podočnjaka, nedostatka sjaja i izraženijih znakova starenja. Tijekom spavanja, naime, stanice kože se regeneriraju i poništavaju se štetne posljedice djelovanja vanjskih utjecaja kojima smo bili izloženi tijekom dana.

- San je izuzetno važan za ljepotu kože jer se u snu opuštamo i smanjujemo stres, a na taj način odmaramo tijelo. Stres je jedan od najvećih neprijatelja naše ljepote, stoga je važno da imamo kvalitetan san, a pritom je kvaliteta sna važnija od toga koliko spavamo. Također, naše pore otvaraju se nakon 22 sata te se noću savjetuje pojačana njega kako bi imala bolji efekt na koži. Vrlo je važno temeljito očistiti lice, potom nanijeti serum te nakon toga kremu. Kreme se mogu kombinirati s uljima i takva kombinacija predstavlja novi koncept pojačane njege lica. Prije spavanja valja koristiti hranjivije i masnije sastojke kako bi se koža bolje nahranila kroz otvorene pore. Za ovakav ritual svakako preporučujem korištenje mlijeka za čišćenje lica, masku za lice, serum i ulje, a upravo ovakav tip rituala predstavlja posvetu samom sebi - kaže dr. Dinko Kaliterna, spec. dermatovenerolog.

Dok vi spavate, oni rade

Jedan od najsnažnijih trendova na području ljepote u posljednje su vrijeme proizvodi specifično usmjereni poboljšanju kvalitete i iscjeljivanju kože preko noći. Na tržištu se može naći niz najrazličitijih maski, regenerativnih krema i ostalih proizvoda koji u opisu sadrže pojam „noćni”, a gotovo im je svima zajedničko to što djeluju u noćnim satima kako bi koži pružili sve što joj je nužno kako bi se obnovila i poništila štetne utjecaje kojima je izložena danju. Takvi su proizvodi osmišljeni tako da djeluju noću kako bi vaša koža na najbolji način iskoristila vrijeme provedeno u snu.

Bolja koža preko noći

Od ponoći do četiri sata ujutro naša je koža u fazi obnavljanja zahvaljujući sniženoj razini hormona kortizola. Iako postoji vrlo malo objavljenih podataka o tome kako se naša koža obnavlja dok spavamo, poznato je da je dužina telomera (krajeva kromosoma koji poput malih kapica štite kromosomsku DNK) bolje očuvana kod osoba koje redovito dobivaju dovoljnu količinu sna (telomeri se sa starenjem skraćuju). Koža se, dakle, brže obnavlja i zacjeljuje kod osoba koje noću uglavnom spavaju više od sedam sati.

Istraživanja su pokazala da je obnavljanje kože tijekom noći osam puta brže nego danju. San je stanka koja je vašem tijelu potrebna za provođenje nužnih popravaka stanica, zahvaljujući čemu se tijelo obnavlja iznutra prema van. Kako biste spavanje iskoristili na što bolji način i okoristili se svim prednostima koje ono pruža vašoj koži, stručnjaci preporučuju upotrebu proizvoda koji sadrže retinol ili retinoide, koji imaju niz pozitivnih djelovanja na kožu, od izjednačavanja pigmentacijedo stimuliranja proizvodnje kolagena. Noću je osim toga dobro na kožu nanositi proizvode za hidrataciju uz serume i kreme s faktorima rasta i antioksidansima, kako bi njezina regeneracija bila što učinkovitija. Tijekom spavanja zaštitna funkcija kože slabi, što svim sastojcima nanesenim na kožu omogućuje bolje prodiranje pa se upravo zbog toga preporučuje noćna primjena preparata koji pospješuju obnovu kože. Tijekom noći smanjuje se i proizvodnja masnoće, a i razina kortizola u tijelu je niža nego danju, što koži omogućuje bolje korištenje hranjivih sastojaka. Tijelo se za vrijeme sna može fokusirati na zadaće kojima se ne može posvetiti tijekom razdoblja budnosti, a na vrhu liste prioriteta noću su rast i obnova stanica. Regeneracija kože na vrhuncu je između 23 i 4 sata.

Što se događa s vašom kožom dok spavate

* Koža se obnavlja.

* Rastu nove stanice kože.

* Koža se brani od gubitka vlažnosti i štetnog djelovanja slobodnih radikala.

* Povećava se proizvodnja bjelančevina.

* Proizvodi se manje masnoća.

* Izlučuju se hormoni rasta.

Koristi koje nam pruža hormon rasta

Dok spavamo, hormon rasta se najsnažnije izlučuje tijekom dvije faze ciklusa: na samom početku i u fazi dubokog sna. Mehanizmima stanične obnove upravljaju signali cirkadijanog ritma, odnosno biološkog ritma koji regulira proizvodnju hormona. Do otpuštanja faktora rasta dolazi za vrijeme sna te je noć najbolje vrijeme da koža samu sebe obnavlja - to je, naime, period kada nema štetnog utjecaja UV-zraka. Hormoni rasta su prijeko potrebni za zdrav i mladenački izgled kože. Ljudski hormon rasta ima puno važnih funkcija u tijelu, a jedna od njih je i zacjeljivanje rana. Hormon rasta, koji stimulira stanice da se povećavaju i ubrzano dijele, pospješuje kretanje aminokiselina kroz stanične membrane i potiče sintezu bjelančevina. Moglo bi se, dakle, reći da hormon rasta djeluje kao prirodni kozmetički proizvod koji ublažava bore, vraća koži elastičnost i brine se o dobrom izgledu noktiju i kose. Iako se hormon rasta može pronaći u nekim proizvodima za njegu kože, hormon koji se noću proizvodi u tijelu razlikuje se od tih sastojaka za topičko nanošenje jer su oni pretežno sintetički proizvedeni u laboratoriju.

Nije svako spavanje jednako

Nije svaka vrsta sna jednaka. Kada tijekom poslijepodneva kratko odspavate, to je drukčija vrsta sna od one noćne kada spavate osam sati. Spavanje preko dana, naime, obično je kraće pa tijelo ne prolazi kroz sve cikluse sna kao što bi trebalo. Vaše tijelo prepoznaje razliku između noćnog i dnevnog spavanja. Vrsta spavanja koju bi tijelo trebalo proživjeti svake noći kako bi se koža sama regenerirala jest non-REM faza, u kojoj koža dospijeva u stanje samoobnove. Ako učestalo ne spavate dovoljno, to može značiti da biste trebali promijeniti način razmišljanja. Prvo trebate razumjeti da je kvalitetan san važan, a nakon toga bit će vam lakše učiniti ga svojim prioritetom.

image
Poslijepodnevno drijemanje ne uključuje sve faze spavanja
SHUTTERSTOCK

Kako dospjeti u fazu dubokog sna

Svi smo se suočili s noćima za kojih se okrećemo u krevetu i nikako ne uspijevamo duboko zaspati. Najčešći uzroci za to su nedovoljna opuštenost tijela i nemogućnost isključivanja misli. Kako biste pospješili nastupanje faze dubokog sna, nužno je stvoriti umirujuće okruženje koje pruža osjećaj spokoja i sigurnosti. To znači da nikada ne biste trebali zaspati uz upaljen televizor, da posteljina na krevetu treba biti uredno zategnuta, a temperatura ugodna za spavanje (oko 20°C). Ako vam se to čini potrebnim, možete uvesti i neke rituale koji će prethoditi odlasku na počinak kao što su primjena mirisa ili zvukova koji pospješuju spavanje ili pak bijele buke. Tijekom noći tijelo prolazi kroz REM faze (rapid eye movement faze, kada mozak procesira informacije i obnavlja se) i non-REM faze (non rapid eye movement faze, kada tijelo i njegova različita tkiva rade na uklanjanju štetnih posljedica) u ciklusima koji se izmjenjuju otprilike svakih 90 minuta. Trajanje ciklusa može, međutim, iznositi i skraćenih 80 minuta pa sve do 120 minuta, a tijekom noći ciklusi se izmijene četiri do pet puta. Duboki san obuhvaća non-REM faze 3 i 4 unutar ciklusa spavanja.

Faze sna

1. faza non-REM: Počinje vam se spavati

Čak i ako fizički još ne spavate, tijelo vas priprema za odlazak u krevet. Trajanje: Oko 5 minuta.

2. faza non-REM: Nastupa opuštanje

U ovoj ste fazi već zaspali, a mozak vam je u stanju konstantnog mira kako bi omogućio tijelu da se umiri i odmori. Trajanje: oko 40 minuta.

3. faza non-REM: Duboki san

Ovo je stanje dubokog sna koje nastupa otprilike 20 do 30 minuta nakon što zaklopimo oči. Delta valovi otpuštaju hormone, uključujući hormon rasta, a koža započinje proces samoobnavljanja. Ako ste skloni hodanju ili govorenju u snu, to se događa u ovoj fazi. Trajanje: oko 22 minute.

4. faza non-REM: Duboki san

I dalje ste u fazi dubokog sna. Trajanje: od 20 do 30 minuta.

5. faza REM: Najtvrđi san

REM faza je itekako važna jer upravo u njoj najtvrđe spavate. Za vrijeme REM faze, koja može nastupiti 90 minuta nakon što zaspite, dolazi do stimulacije mozga, što rezultira snovima, dubljim disanjem i uzimanjem većih količina kisika. Trajanje: od 18 do 20 minuta.

Linker
26. travanj 2024 18:10