Rok trajanja

Koliko vam je staro sjenilo? Ovi znakovi pokazuju da morate baciti šminku jer je opasna

Šminka kojoj je istekao rok rizik je za kožu, posebno ona tekuća, jer može postati leglo bakterija i uzročnik infekcija. Definitivno, stoga, trebamo prestati koristiti šminku kojoj je prošao rok trajanja.

Ruž koji ste odavno kupili za posebnu prigodu još vam se, iako ne miriši svježe kao nekada, čini dobrim, baš kao i paleta s dvanaest sjenila koja pokriva vaše potrebe već godinama. Ali, možda je vrijeme da ih se riješite, jer kao i sve ostalo, i make-up ima rok trajanja. I u većini slučajeva uopće nije dug.

Najjednostavnije ćete informaciju o roku valjanosti pronaći na ambalaži, obično je to oznaka koja otkriva trajanje nakon otvaranja (PAO, period after opening), a izgleda poput otvorene teglice sa slovom M (mjesec) i brojkom. Ako na puderu piše "12M", to znači da će nepromijenjen i dobar za upotrebu biti 12 mjeseci nakon otvaranja. Nekada se navodi i rok valjanosti bez otvaranja, npr. na rubu tubice ili na kutijici. Naveden može biti i datum proizvodnje, tada se posebno navodi i rok trajanja prije otvaranja.

image

Ruževi za usne možda i najbolje odolijevaju vremenu

KABOOMPICS/ PEXELS

Promjene na koje treba paziti

"Broj mjeseci označen na ambalaži šminke preporučeno je vrijeme trajanja nakon otvaranja i uglavnom ovisi o vrsti šminke. Preporučljivo je pridržavati ga se, jer čak i ako se šminka po isteku tog roka nije pokvarila, vjerojatno ćemo primijetiti pad kvalitete u odnosu na onu kakvu je imala kad smo je tek otvorili. Šminka koja nije upotrebljavana, odnosno nije otvorena, može trajati dvije do tri godine, ako je ispravno čuvamo u neoštećenoj ambalaži na suhom i hladnom mjestu. Nakon toga u pravilu je treba baciti, jer je vjerojatno došlo do raspadanja, odnosno odvajanja konzervansa", kaže dr. sc. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije (Poliklinika Bolanča).

Premda su konzervansi općenito na lošem glasu, u sastavu šminke su neizbježni, budući da inhibiraju rast bakterija i sprečavaju oksidaciju te time produljuju rok trajanja šminke.

"Koristimo li organske proizvode za šminkanje, moramo biti svjesni njihovog kratkog roka trajanja", kaže liječnica.

image

Posebno bismo trebali paziti na šminku za osjetljivo područje oko očiju

KELLY SIKKEMA/UNSPLASH

Glavni znaci da je šminki prošao rok razlikuju se prema njenoj vrsti, a uključuju promjene koje i nije teško uočiti. Najvažnije su pojava neugodnog mirisa, promjene boje, promjene teksture, odnosno raspadanje formule te lošije nanošenje.

Koliko što traje

Premda razlike u trajanju mogu postojati i među proizvodima iste vrste, možemo se voditi općim smjernicama. Neke vrste mogu potrajati i dvije godine, a druge samo tri mjeseca.

Tekući puder: 12 mjeseci. Tipično tekući puderi traju godinu dana po otvaranju, no neki mogu izdržati samo šest, a drugi čak 18 mjeseci. Postoje i oni koji se mogu koristiti dvije godine. U svakom slučaju, primijetite li da puder čudno miriši, da se suši ili postaje mrvičast pri nanošenju, bacite ga bez žaljenja.

Korektor: 6 do 12 mjeseci. Znat ćete da je za baciti kad počne oksidirati i postaje narančast nakon nanošenja. Kao i kod pudera, odaju ga i loš miris i promjene teksture. Ako se korektor nanosi pomoću štapića koji naizmjence dodiruje i proizvod i kožu, rizik od kontaminacije je povećan, pa još više valja pripaziti na trajnost.

image

Šminka kojoj je istekao rok krije opasnosti za kožu

KOOLSHOOTERS/PEXELS

Puder u prahu: 12 do 18 mjeseci. Suhi proizvodi u pravilu traju dulje od tekućih nakon otvaranja. No, važno je redovito prati četkice, kako bi se spriječilo nakupljanje i širenje bakterija.

Rumenilo i bronzer: 12 do 24 mjeseca. Oni u prahu mogu potrajati i dvije godine. No, sve češće su njihove kremaste varijante koje traju kraće, 12 do 18 mjeseci.

Maskara: 3 do 6 mjeseci. Posebno bi trebalo paziti na valjanost šminke za oči, jer dolazi vrlo blizu očiju, može i ući u oko, pa i dovesti do infekcije ako je onečišćena bakterijama. A neke studije pokazuju da su maskare po isteku roka uobičajeno pune bakterija (među njima je i zlatni stafilokok) i gljivica. Kontaminiranost ćete najlakše prepoznati po mirisu – ako maskara miriši kiselo, odmah je bacite.

Sjenilo i tuš za oči: 3 do 6 mjeseci. Prioritet mora biti zdravlje očiju, pa sjenilo nakon ovog vremena treba baciti, iako navedeni rok trajanja može biti i 18 mjeseci. Koristite li sjenilo svaki dan, bacite ga nakon tri mjeseca, ako ste povremena korisnica možete ga upotrebljavati šest mjeseci. Od tuša za oči sigurnije rješenje mogu biti olovke, budući da šiljenjem skidamo vanjski sloj i smanjujemo izloženost bakterijama i nečistoći.

Ruž: 12 do 24 mjeseca. Ruževi mogu trajati godinu, dvije, pa i dulje. S njima ima najviše manevarskog prostora, jer konzervansi u njima uspješno sprečavaju oksidaciju i stvrdnjavanje. Znat ćete da je ružu vrijeme isteklo kad mu se počne mijenjati tekstura, što znači da će se sušiti ili mrviti.

image

Pokvareni lak za nokte počet će se razdvajati

ELEMENT DIGITAL/PEXELS

Sjajilo i balzam za usnice: 12 mjeseci. Sjajila nisu postojana poput ruževa, pa se očekuje da će izdržati godinu dana. Pametno je čuvati ih na hladnom mjestu, uvijek dobro zatvorena. Balzam ima jednak rok, no vjerojatno ćete ga potrošiti puno prije.

Lak za nokte: 12 do 24 mjeseca. Primijetite li da se lak za nokte razdvaja u bočici čak i nakon što ste ga dobro protresli, to je znak da ga se trebate riješiti. Znaci kvarenja su i grudanje i razvlačenje.

Parfemi: 12 do 15 mjeseci. Kolonjske vode i parfemi s prirodnijim sastojcima trajat će kraće od onih punih alkohola i stabilizatora. Ako je došlo do promjena u boji ili mirisu ili vidite talog na dnu bočice, bacite parfem, koliko god vam bilo žao.

image

Sjenilo za oči na udaru je bakterija, pa ga je dobro prestati koristiti već nakon tri do šest mjeseci

MART PRODUCTION/PEXELS

Mogući rizici

Šminka kojoj je istekao rok rizik je za kožu, posebno ona tekuća, jer može postati leglo bakterija i uzročnik infekcija kože, usnica, očiju. Definitivno, stoga, trebamo naučiti da šminku kojoj je prošao rok prestanemo koristiti.

"Posebno trebamo paziti na valjanost šminke koja najkraće traje, a to su maskare i tuševi za oči, ali i tekuća šminka, kao što su puderi. Pored toga, područje oko očiju je i samo po sebi vrlo osjetljivo, jer je koža na tom području tanka, osjetljiva i sklona iritacijama. Posljedice upotrebe pudera kojem je prošao rok trajanja mogu biti crvenilo lica, izbijanje osipa i akni, ali i pogoršanje postojećih kožnih bolesti, kao što su rozaceja, akne, atopijski i seboroični dermatitis", upozorava dr. sc. Bolanča.

image

Važno je redovito prati četkice i kistove

RAPHAEL LOVASKI/UNSPLASH

Svakodnevno pranje

Dobrim navikama možemo pridonijeti manjem kvarenju šminke, time i smanjenju troškova. Primjerice, ne trebamo kupiti veliku paletu sjenila, koliko god primamljivo izgledala, ako smo svjesni da je nećemo iskoristiti. Iznimno je važno i redovito čišćenje, ističe dr. sc. Bolanča: "Šminku moramo uvijek nanositi čistim rukama te redovito prati četkice i kistove. Nanosimo li puder spužvicom, trebamo je oprati baš svaki dan, a kist za rumenilo možemo oprati svakih desetak dana. Spužvice i kistovi osobito su pogodni za razvoj bakterija, jer sadrže mrtve stanice s kože, lipide i ostatke šminke. Povremeno trebamo oprati i kozmetičku torbicu, ako u njoj držimo kistove."

Linker
24. travanj 2024 08:44