Anti-aging

Korak u jutarnjoj njezi pomlađuje kožu i ublažava bore, no pretjerivanje može donijeti više štete nego koristi

Ovaj bi serum trebalo nanositi redovito i to poslije čišćenja i toniranja kože te prije nanošenja bilo kojeg drugog kozmetičkog proizvoda.

Kvalitetno čišćenje, hidratacija i zaštita od sunca temeljni su koraci u njezi kože koje trebamo provoditi želimo li očuvati njeno zdravlje, usporiti pojavu bora i zadržati mladenački sjaj. Pritom je ključna dosljednost, pa za najbolje dugoročne rezultate ne bismo smjeli preskakati niti jedan od ta tri koraka. No, s vremenom oni mogu postati nedovoljni za uspješan anti-aging kože, pa bi im nakon četrdesete godine života, savjetuju dermatolozi, bilo pametno pridodati još jedan – serum vitamina C. Ovaj serum, uz retinol, vjerojatno ima najsnažnije anti-aging djelovanje: smanjuje vidljivost bora i finih linija, moćan je antioksidans koji može posvijetliti ten i ublažiti diskoloracije, pomoći u oporavku suncem oštećene kože, nadoknaditi prijeko potrebnu vlagu zrelijoj koži te potaknuti proizvodnju kolagena.

Čitajte i: Ova dva seruma dobitna su kombinacija za zdrav sjaj i zategnutu kožu lica

Dio jutarnjeg rituala

Najbolje bi bilo serum vitamina C uključiti u jutarnji ritual i to poslije čišćenja i toniranja kože. Nježno utapkajte malu količinu u kožu lica i pričekajte da se potpuno upije prije nanošenja bilo kojeg drugog proizvoda, a najbolje je da ga slijedi hidratantna krema. Redovnom upotrebom ovog seruma ojačat će se zaštitna barijera kože te smanjiti vidljivost bora i linija. Dermatolozi preporučuju serum vitamina C koji sadrži hijaluronsku kiselinu kako bi se i dodatno djelovalo na ublažavanje finih linija i bora.

image

Vitamin C jedan je od najmoćnijih antioksidansa

IHOR PUKHNATYY/DEPOSITPHOTOS

Timski rad

Vitaminski serum odlično će se uklopiti u uobičajenu njegu i „raditi timski” s drugim proizvodima. Najbolje rezultate dat će u kombinaciji sa sredstvom za čišćenje koje odgovara tipu vaše kože i temeljito je čisti bez oštećivanja te s hidratantnom kremom koja čuva kožnu barijeru i ceramide, strukturne elemente kože koji pomažu zadržati vlažnost. Vitamin C se zbog jakog anti-aging učinka preporučuje bez obzira na tip kože, no ako imate teškoća s pronalaženjem prave kombinacije proizvoda, najbolje je potražiti savjet dermatologa.

Večer nije pravo vrijeme za serum vitamina C. Za noćnu njegu dobro rješenje, kažu dermatolozi, mogu biti proizvodi s hijaluronskom kiselinom koja pomaže oporavku kože pod stresom, ublažava postojeće te usporava pojavu novih linija i bora.

Čitajte i: Znate li gdje se na licu pojavljuju prvi znaci starenja i možemo li ih spriječiti i odgoditi?

Polagan početak

Uz pravilnu upotrebu, serum vitamina C može vam pomoći da sačuvate glatku kožu za godine koje dolaze, no važno je znati da se s njim ne smije pretjerivati. Vitamin C snažno djeluje na koži, pa se preporučuje polako ga uvoditi u upotrebu, baš kao i retinol.

Počnete li ga odmah koristiti svakodnevno, zbog svoje kiselosti može utjecati na pH kože, kao i na kožnu barijeru te izazvati crvenilo i suhoću kože i pojačati njezinu osjetljivost, pa zbog svega toga koža može izgledati starije. Pametno je stoga početi s dva do tri apliciranja tjedno, kako bi se umanjio rizik od pojave nadraženosti kože. Tek nakon što se koža navikne na serum polako povećavajte broj tjednih primjena.

image

Oblik i koncentracija vitamina C biraju se prema potrebama kože

DEPOSITPHOTOS

Različite koncentracije i oblici vitamina C

Osim na učestalost korištenja, pažnju treba obratiti i na koncentraciju vitamina C. Osobama s osjetljivom kožom i onima koje tek počinju upotrebljavati vitamin C na koži preporučuje se početi s najnižim koncentracijama (raspon koncentracija je od dva do 20 posto). Važan je i oblik vitamina C. Primjerice, L-askorbinska kiselina može biti prejaka za osobe s osjetljivom kožom, pa su u takvom slučaju vjerojatno prikladniji oblici kao što su magnezijev askorbil fosfat ili tetraheksildecil askorbat, no o tome je najbolje konzultirati se s liječnikom.

Vitamin C može biti odličan dodatak redovnoj anti-aging njezi, pa ako ste primijetili da vas iritira pokušajte prorijediti upotrebu ili uzeti proizvod s nižom koncentracijom. Tako je moguće izbjeći neželjene posljedice i dobiti najbolje od korištenja seruma. Ako je reakcija bila jaka, odmah prestanite s upotrebom i potražite pomoć dermatologa.

Linker
19. travanj 2024 07:59