Nije svako ulje pogodno za svaki tip kože, no može se pronaći ulje i za najproblematičniju kožu
 SHUTTERSTOCK
Tekuće zlato

Ljepota dolazi iz ulja

Kod ulja za njegu kože, kao i kod jestivih, vrijedi pravilo da su najbolja ona hladno prešana i nerafinirana, jer takvom ekstrakcijom ostaju očuvani njihovi korisni sastojci

Kod ulja za njegu kože, kao i kod jestivih, vrijedi pravilo da su najbolja ona hladno prešana i nerafinirana, jer takvom ekstrakcijom ostaju očuvani njihovi korisni sastojci

Posljednjih godina velik broj žena promijenio je svakodnevnu rutinu uljepšavanja iz korijena. Sve donedavno lice se pedantno čistilo, tretiralo pilinzima i peel-off maskama, što je često dovodilo do suhe i nadražene kože bez zdravog sjaja. Tada su na scenu nastupila blagotvorna ulja čija je nježna tekstura vratila živost i zdrav sjaj na matirana lica. Malo-pomalo vratili smo se korijenima i zahvaljujući prirodi shvatili kako sjajno lice nije znak masne i premalo njegovane kože. Upravo suprotno!

Dugo se smatralo kako samo izrazito suha koža podnosi njegu uljima. No, to je daleko od istine. Čak i masna koža sklona aknama pomoć može pronaći u blagotvornom djelovanju pripravaka na uljnoj bazi. Naravno, nije svako ulje pogodno za svaki tip kože, no pravilnim izborom može se pronaći ulje i za najproblematičniju kožu. Prava kombinacija uljnih sastojaka ne samo što neće dodatno začepiti pore na masnoj koži, nego će djelovati kao magnet za prirodno ulje iz kože. Uklonit će njego višak i zapravo normalizirati masnu i problematičnu kožu. Još jedna prednost ulja je to što se apsorbiraju duboko u kožu, a to omogućuje maksimalno iskorištavanje njihovih svojstava.

Suha ulja

Suha ulja se brzo upijaju pa ne ostavljaju dugotrajan mastan trag na koži. Odličan predstavnik ove kategorije šipkovo je ulje, koje je bogato masnim kiselinama kao što su omega-3 i omega-6 masne kiseline koje su ključne u održavanju strukture kože. Omega-6 također je važna u očuvanju funkcije epidermalne barijere te regulira elasticitet i hidrataciju kože.

Kako izabrati

Postoje na stotine različitih ulja i njihovih kombinacija, a time i na stotine njihovih učinaka. Pitanje koje se prvo nameće jest kako izabrati ono koje će na vašoj koži imati najbolji učinak. Put do pravog odabira ne čini se nimalo lagan kada je ponuda toliko široka, zato u samome početku trebate razumjeti svoju kožu i znati koje su njene potrebe. Pojedina će ulja očistiti kožu, neka će je samo hidratizirati, a ponekad na određenoj koži ulja neće imati nikakav učinak. Koliko god frustrirajuća bila potraga do savršenog ulja, vrijedi svakog trenutka, ali kako bi bila što kraća, postoje smjernice koje vam mogu olakšati i ubrzati čitav proces.

Kada je koži potrebno čišćenje

Za razliku od većine proizvoda za čišćenje koji su bazirani na ponekad agresivnim kemijskim sredstvima, ulja su prilično nježna. Ne samo da neće oguliti kožu i pretjerano je isušiti, ulje za čišćenje lica signalizirat će joj da prestane proizvoditi previše prirodnog ulja kao što je to činila kada ste je isušivali raznim proizvodima. Uljima se može čistiti svaki tip kože, međutim osobe s izrazito problematičnom kožom prije svake promjene rutine čišćenja trebale bi se konzultirati s dermatologom.

Ulja s dodatnim vrijednostima

U vrijeme kada se okrećemo što prirodnijim proizvodima za njegu kože posebno popularna postaju multifunkcionalna ulja. Konkretno, ulja koja sadrže prirodni faktor za zaštitu od djelovanja sunčevih zraka. Iako ova ulja ljeti neće čuvati kožu u tolikoj mjeri kao krema s visokim SPF-om, dobro ih je koristiti u ostalim godišnjim dobima kada je utjecaj sunca nešto manji. I dok kokosovo ulje ima prirodni SPF faktor između 4 i 6, ulje od sjemenki malina kožu čuva SPF-om koji varira od 28 do čak 50.

Kada je koži potrebna hidratacija

Ako je koži potrebna dodatna vlažnost, ulja iz povrća i voća (poput avokada) bit će najbolji izbor. Posebnu pozornost treba obratiti na to imaju li masnih kiselina kako bi se postigla što bolja hidratacija. Za ove su potrebe ulja marakuje, nara i šipka posebno blagotvorna jer će na prirodan način njegovati kožu i pritom je nahraniti vitaminima, a u isto vrijeme neće začepiti pore. Na ovim će uljima posebno biti zahvalni suhi tipovi kože kojima će ulja vratiti zdrav sjaj i mekoću na dodir.

Kod problematične kože

Postoji mnogo problema koji mogu nastati na koži pa postoje i brojna ulja koja ih rješavaju. Međutim, nisu svi dijelovi kože pogođeni određenim problemom pa bi u tu svrhu ulja trebalo koristiti ciljano na području zahvaćenom nekom promjenom. Na taj način moguće je potaknuti cirkulaciju u konkretnom području, tretirati upaljeno područje uljima s antibakterijskim svojstvima ili tretirati mrlje nastale utjecajem UVA i UVB zraka. U skladu s vašim problemima potrebno je odabrati i ulje. Primjerice, kokosovo ulje idealno je kad vam je potrebno antibakterijsko djelovanje.

Ulja s protuupalnim svojstvima

Upalni procesi jedan su od velikih faktora u pojačanom starenju kože. Iako upale neće instantno djelovati, njihov dugotrajan utjecaj ostavlja posljedice koje se itekako vide u poznim godinama. Kako bi se njihov utjecaj smanjio, dobro je koristiti ulja s protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Mrkvino ulje prepuno karotenoida štiti kožu od UV zračenja i pritom ima antioksidativno djelovanje, što je odlična kombinacija na kojoj će koža biti dugoročno zahvalna.

Na što obratiti pozornost

Kako se ulja razlikuju u svojstvima i djelovanju tako se razlikuju i po načinu prerade. Kao i kod prehrambenih ulja, i ovdje vrijedi pravilo da su najbolja hladno prešana i nerafinirana ulja. Takvom se ekstrakcijom ne gube sva hranjiva svojstva iz biljaka kao pri njihovu zagrijavanju. Kada su u svojoj najčišćoj formi, hladno prešana ulja sadrže stotine bioaktivnih komponenti i fitonutrijenata koji su esencijalni za zdravlje kože.

Pri kupnji ulja za njegu kože i kose obratite pozornost na boju bočice u kojoj je pakirano. Kako ne bi izgubila svoja svojstva, hladno prešana ulja moraju se čuvati u tamnim bočicama koje ih štite od utjecaja sunčeve svjetlosti i topline. Prije kupnje ulja provjerite je li organskog podrijetla te ne sadrži li sintetičke kemikalije na koje bi koža mogla reagirati. Uz to provjerite je li na ambalaži naznačeno da ne začepljuje pore jer biste u protivnom mogli postići kontraefekt.

Linker
26. travanj 2024 17:39