Bockanje za ljepotu

Mikroiglice, kanalići, mikrouzorci... Po čemu se razlikuju i kako ubodi zatežu i pomlađuju kožu

Microneedlingom se potiče proizvodnja kolagena u koži, a time i remodeliranje kože. Po čemu je svaka metoda bockanja posebna i što donose najnovije tehnologije, objasnio je liječnik estetske medicine dr. Nikola Milojević.

Microneedling ili tretmani mikroiglicama, namijenjeni poboljšanju teksture i anti-agingu kože, evoluirali su od prvih valjaka s iglicama (derma rolera), preko tzv. olovaka za kožu do uređaja s iglicama koji ujedno isporučuju radiofrekvenciju, a pojavile su se i nove tehnologije, kao što su microchanneling i microcoring. Tretmani mikroiglicama mogu se, ovisno o aparatu, primjenjivati na koži lica i tijela, a glavni im je cilj potaknuti produkciju kolagena, koja zatim dovodi do poboljšanja u kvaliteti i izgledu kože. Istodobno, pojačavaju moć seruma i ostalih proizvoda koji se nanose na kožu poslije tretmana jer omogućuju njihovo lakše i dublje prodiranje. No, postoje određene razlike u tome kako postižu cilj.

Mikroozljede i samoobnova

„Tretmani mikroiglicama općenito potiču produkciju kolagena tako što koži nanose mikrotraume te je stimuliraju da sama sebe obnavlja. U tako izazvanom procesu zacjeljivanja mikrotrauma ispuštaju se brojni faktori rasta, među njima i oni koji su najvažniji za vezivno tkivo i njegovu strukturu, a to su fibroblasti. Oni tada pomažu u stvaranju novog kolagena i novog elastina te se popravlja stanje kože, ona se pomlađuje i postaje zdravija. Mikroiglice se primjenjuju kod ožiljaka od akni, pigmentacija, bora, za zatezanje kože, bolji izgled i svjetlucavost kože, jer ona nakon tretmana dobiva poseban sjaj... Na suvremenim aparatima, poput SkinPena, prilagođava se dužina iglica prema indikaciji, kako bismo točno tretirali područje na kojem je problem nastao, recimo, kod pigmentacija treba ići iglicama dosta plitko, dok kod ožiljaka od akni iglice trebaju ići nešto dublje”, objasnio je dr. Nikola Milojević, liječnik estetske medicine (Poliklinika Milojević).

image

Tretmani mikroiglicama poboljšavaju apsorpciju seruma i ostalih proizvoda koji se nanose na kožu

AJA KOSKA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Uz dodatak topline

Razvijeni su i uređaji s mikroiglicama koji ujedno isporučuju radiofrekvencijsku energiju. Za razliku od uređaja temeljenih na ovoj energiji koji je isporučuju na površinu kože kako bi ondje toplinom stimulirali remodeliranje kolagena i zatezanje tkiva, oni je putem iglica isporučuju u kožu. Koliko se zbog tog toplinskog „dodatka” njihovo djelovanje razlikuje od djelovanja „običnih” mikroiglica?

„Mnogi će argumentirati kako je bolje da uz iglice nema radiofrekvencije, odnosno toplinskog momenta, kako ne bi došlo do oštećivanja kože vrućinom, no smatram da se uz radiofrekvenciju može dobiti još bolje zatezanje. Naravno, kada se izaziva termalna reakcija na koži može biti nekih oštećenja, poput hiperpigmentacija, ali to je moguća nuspojava do koje ne mora doći. Posebno su mi zanimljivi uređaj i terapija koji ujedinjuju mikroiglice i nanofrakcijsku radiofrekvenciju. Rade se mikrotraume na koži, što omogućuje pokretanje procesa stvaranja kolagena, a istodobno djeluje i radiofrekvencija koja je izvrsna za poticanje elastina i zatezanje kože, k tome pomaže i u podizanju kože. Stoga smatram da kombinacija tih dvaju metoda može dati odlične rezultate”, mišljenje je dr. Milojevića.

image

Mikroiglice s radiofrekvencijom pomažu i remodeliranju kože na tijelu

PEAKSTOCK GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Nove generacije

Kao nova generacija u microneedlingu predstavljaju se microchanneling i osobito microcoring, o kojem se govori kao o superzvijezdi zatezanja kože i nekirurškom izazivaču face liftinga. Neki smatraju da bi mogao prodrmati i promijeniti svijet nekirurških tretmana zatezanja kože.

Microchanneling (stvaranje mikrokanala) u biti se ne razlikuje previše od microneedlinga, opisuje se kao metoda kontroliranog stvaranja mikrokanala u koži pomoću iglica, kako bi se nanijele mikroozljede što rezultira stvaranjem novog kolagena i kako bi se poboljšalo prodiranje topikalnih pripravaka ili PRP-a (Platelet Rich Plasma) kojom se potiče regeneracija kože. Smatra se da ovaj tretman naročito odgovara osobama s finim linijama i borama, ožiljcima od akni i beživotnim tenom.

Microcoring (vađenje mikrouzoraka) ipak je drugačiji. Kod njega se koristi niz posebnih iglica s praznom unutrašnjošću kako bi se nekirurški uklonili sićušni djelići kože te postigao učinak zatezanja kože i ublažavanja umjerenih do jakih bora. Prva su odobrenja dopustila primjenu "šupljih" iglica na srednjem i donjem dijelu lica. Te iglice mehanički zapravo rade tisuće i tisuće mikrobiopsija kojima uklanjaju četiri do osam posto kože s područja koje se tretira, ali one su toliko malene da se poslije izvlačenja tkiva ne stvaraju ožiljci.

image

Mikroiglicama se rade brojni ubodi u koži koji potiču produkciju kolagena i samoobnovu kože

KRIS_SIRK GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Razlika je u pokretima

Dr. Milojević komentirao je oba postupka. „Estetska medicina stalno ide naprijed, pa se tako nastoji promijeniti u određenoj mjeri tehnologiju microneedlinga ne bi li se postizali još bolji rezultati. Kod microneedlinga, primjerice pomoću SkinPena, posebno dizajniranim iglicama izrađenima od posebnih metala, radimo rupice u koži i odmah nakon što ih napravimo možemo na koži koristiti boostere, vitamin C, pa i neke serume s faktorima rasta koji onda kroz te kanaliće uspješnije ulaze u kožu. Sada postoji novi uređaj, ProCell, o kojem govore samo kao o microchannelingu, uopće se ne spominje microneedling u predstavljanju. No, zapravo mu je izrazito sličan. Ne vidim veću razliku, osim u pokretima: kod klasičnih microneedlinga gotovo klizite po koži, idete lijevo-desno i gotovo da masirate kožu vrškom uređaja, dok su kod ProCella pokreti okomiti, kao da tiskate ili udarate žig. Oni tvrde da se takvim ‘tiskajućim‘ pokretima koža zapravo ne traumatizira, nego da se dobivaju vrlo precizne rupice. Microchanneling je zanimljiv, ali po mom je mišljenju vrlo sličan microneedlingu”, kaže liječnik.

image

Dr. Nikola Milojević tretmane zatezanja kože pomoću iglica smatra vrlo zanimljivima i učinkovitima

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Vruća novost

S druge strane, iznimno zanimljivim smatra microcoring, Ellacorovu tehnologiju i uređaj koji su vruća novost među tretmanima zatezanja kože. Osnovno djelovanje je slično djelovanju mikroiglica, no razlike postoje. „Kod microcoringa su iglice šuplje, pa kada prodru u kožu, posebnom sukcijom vade elemente tkiva. Nova je i dosta uzbudljiva teorija da zbog toga kod microcoringa doista nema potrebe za korištenjem radiofrekvencije ili bilo kakve termalne energije koja bi poduprla i pojačala učinak mikroiglica. Zbog toga što se tkivo vadi, koliko god ti izvađeni dijelovi sićušni bili, kanalići su veći, pa onda tijekom procesa zacjeljivanja kože dolazi do jačeg zatezanja, izraženijeg uklanjanja bora, poboljšanja teksture itd. No, u ovoj fazi imamo vrlo malo studija koje znanstveno potvrđuju ovu metodu, neke sam i pročitao, ni približno toliko koliko ih je napravljeno za microneedling koji postoji već 15 godina i iza kojeg stoji vrlo mnogo znanstvenih dokaza”, rekao je dr. Milojević.

Pomoć i kod vitiliga

Vlastitim se radom, kaže, uvjerio da mikroiglice daju odlične rezultate u tretiranju ožiljaka od akni, proširenih pora, bora, u poboljšanju teksture kože, ali i u tretiranju kože ispod očiju i tamnih podočnjaka te mogu biti rješenje za mnoge pacijente koji ne žele botoks i filere. Obično radi četiri tretmana u razmacima od po mjesec dana, a konačni se rezultati pokazuju čak tri mjeseca nakon posljednjeg tretmana. Zanimljivo je da mikroiglice pomažu i kod vitiliga. Dr. Milojević o tome kaže:

„Posebnom tehnikom s područja kože na kojima ima pigmenta, pomoću SkinPena taj pigment ‘tjeramo‘ prema sredini regije bez pigmenta. Ponekad je potrebno napraviti osam tretmana, no rezultati mogu biti vrlo trajni, kao i kod ostalih indikacija. Mogu potrajati jednu do tri godine, a mnogi se pacijenti tada vraćaju kako bi ponovili tretman.”

Linker
20. travanj 2024 06:17