DEPOSITPHOTOS
Supervoće

Moćni plod pomaže pomlađivanju kože na tri različita načina

Možete ga jesti, raditi od njega maske za lice ili na kožu nanositi ulje – svaka je metoda korisna i učinkovita

Možete ga jesti, raditi od njega maske za lice ili na kožu nanositi ulje – svaka je metoda korisna i učinkovita

Jedna jabuka na dan - doktor iz kuće van, stara je narodna mudrost koja ukazuje na to koliko je za zdravlje važno ono što jedemo. Mogla bi se primijeniti i na neke druge vrste voća, a ovdje prvenstveno mislimo na avokado, barem što se tiče dermatologa. Šalu na stranu, mirisni tropski plod poznat je po mnogim dobrobitima za zdravlje, a istraživanja pokazuju da može pridonijeti i mlađem izgledu kože. Zvuči odlično – zdrav, ukusan i još uljepšava. U čemu leži njegova snaga?

Zašto je tako dobar

Avokado je prepun zdravih masnih kiselina (oleinska kiselina, omega-3 kiseline, jednostruko nezasićene masne kiseline) i antioksidansa (vitamini A, C, E, K i oni B skupine). Ima najvišu razinu proteina i najnižu razinu šećera među svim voćem, bogat je vlaknima, siromašan ugljikohidratima, pa nije čudno što ga svrstavaju u supervoće ili supernamirnice.

Za blistavu i mekanu kožu stručnjaci preporučuju redovito jedenje namirnica bogatih antioksidansima, s obzirom na to da pomažu neutralizirati štetno djelovanje slobodnih radikala koje vodi do propadanja kolagena, a time i do pojave bora i opuštanja kože. Hrana koja pomaže potaknuti proizvodnju kolagena „puni” stanice kože, zbog čega koža izgleda mlađe.

image

Ulje avokada brzo se i lako apsorbira u kožu

TOWFIQU BARBHUIYA/PEXELS

Koža postala čvršća i elastičnija

Konkretnim djelovanjem moćnog avokada bavila se i nova američka pilot studija čiji su rezultati ove godine objavljeni u publikaciji „Journal of Cosmetic Dermatology”. Znanstvenici su željeli utvrditi pomaže li dnevna konzumacija avokada u anti-agingu kože. Pokazalo se da pomaže – nakon što su tijekom osam tjedana svakodnevno jeli po porciju avokada, kod sudionika su primijećena poboljšanja u čvrstoći i elastičnosti kože, posebno na čelu i oko očiju, u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Avokado godi koži i kada se na nju nanosi, ne samo kada se jede – lokalna primjena antioksidansa štiti prirodnu proizvodnju kolagena, dok spomenute masne kiseline pomažu ojačati kožnu barijeru. To je razlog zbog kojeg su avokadov maslac, ulje ili ekstrakt sastojci mnogih kozmetičkih proizvoda. Višenamjensku masku za lice od avokada možete lako pripremiti i sami, samo budite sigurni da ste kupili organski avokado i testirajte ga na ruci prije stavljanja na lice.

U redovnoj njezi

U svrhu uljepšavanja i pomlađivanja kože, avokado možete primjenjivati na tri načina. Isprobajte ih kako biste kreirali vlastiti program njege.

Redovito na jelovniku: Od spomenutih vitamina, avokado je posebno bogat vitaminima C i E. Oba su snažni antioksidansi, a bez vitamina C sinteza kolagena ne bi bila moguća. Kada rade u tandemu, ovi vitamini međusobno pojačavaju djelovanje, a time i dobrobiti za zdravlje. I ostali antioksidansi iz avokada podržavaju zdravlje kože, preveniraju bore i pojačavaju zaštitu od učinka UV zraka. Avokado dodajte salatama, umiješajte ga u smoothie, jedite guacamole... Puno je načina, vjerujemo da ćete pronaći neki koji vam odgovara.

Maske za lice: Redovita upotreba maske za lice od avokada hrani i hidratizira kožu te joj pruža blistaviji ten, a pomaže i protiv akni. Najjednostavniji mogući način pripreme je prerezati zreli plod avokada, izdubiti polovicu i sadržaj nanijeti na lice uz laganu masažu. Ostavite nekoliko minuta, pa isperite. Meso avokada možete miješati i s drugim sastojcima, kako biste koži pružili dodatne dobrobiti. Uobičajeni dodaci su zob, kokosovo ulje, med, limun ili, primjerice, banana za još jaču hidrataciju ili pak jogurt za najnježniju eksfolijaciju.

image

Maske od avokada odlično hrane i vlaže kožu

DEPOSITPHOTOS

Ulje avokada: Avokadovo ulje dobiveno hladnim prešanjem blagog je mirisa i okusa, otporno na visoke temperature i prikladno za pripremu brojnih jela, a odlično je i za kožu. Štoviše, pruža koži sve dobrobiti kao i maska, a ima i dodatnu prednost – nije ga potrebno ispirati, jer ga koža vrlo lako i brzo apsorbira. Njegovi sastojci pomažu smanjiti upalu u koži, potaknuti produkciju kolagena i oporaviti suhu kožu. Možete mu dodati i različita esencijalna ulja koja podržavaju zdravlje kože, poput ružmarinovog ili lavandinog.

Linker
27. travanj 2024 19:25