Njega

Najbolja ulja za kožu lica – pomlađuju, vlaže i čiste

Ulja kamelije, marule ili argana samo su neka od ulja koja, zahvaljujući obilju antioksidanata, pomažu koži u borbi protiv djelovanja slobodnih radikala, zaglađuju bore, čuvaju kožu od isušivanja i daju joj sjaj

Muči li vas to što vam je ten izgubio sjaj ili vam je koža suha i dehidrirana, možda je došlo vrijeme za promjenu u njezi i za odabir ulja koje će vam vratiti blistavost i pomladiti izgled. Ulja za njegu lica bogata su i hranjiva te su dobrodošla u njezi svih tipova kože. Ovo su neka od najboljih ulja za njegu kože lica, za anti-ageing, hidrataciju, ali i za borbu protiv akni. Koristite li neko od njih prvi puta, prije upotrebe svakako napravite 24-satni test osjetljivosti na unutrašnjoj strani ruke.

Arganovo ulje

Ovo se svestrano ulje dobiva iz koštica plodova stabla argana koje raste samo u jednom dijelu Maroka. U svijetu ga je malo, ali je moćno – bogato je antioksidansima te neutralizira djelovanje štetnih slobodnih radikala, obnavlja kožu i zaglađuje bore. Pored toga, pomaže smanjiti upalu, a pritom ne zatvara pore na koži, pa je dobro i za tretiranje akni kod vrlo masne kože.

* Tipovi kože: Svi.

* Kako se koristi: Za upotrebu na cijelom licu dovoljne su do dvije kapi ovog ulja, a prikladno je i za dnevnu i za večernju njegu.

Ulje kamelije

Ovo se ulje dobiva iz sjemenki biljke čaj ili kineske kamelije (lat. Camellia sinensis), a njegovo je najpoznatije djelovanje pomoć u postizanju glatkog i pomlađenog tena, što zahvaljuje obilju antioksidanata. Sadrži oleinsku kiselinu te je vrlo hranjivo za kožu, a i brzo se upija. Ublažava upalu te je prirodno sredstvo za smirivanje nadražene kože.

* Tipovi kože: Suha, zrela i osjetljiva.

* Kako se koristi: Nanesite nekoliko kapi izravno na kožu lica za brzu dozu hidratacije. Na suhe dijelove nanesite izdašniju količinu.

Ulje marule

Ulje plodova afričke voćke marule odlično je u njezi zrele kože i anti-ageingu, jer pomaže u postizanju blistavog, mladenačkog tena te u zaglađivanju finih linija i bora. Odlično je za suhu kožu, jer pomaže u zadržavanju vlage, čineći kožu mekanom i glatkom. Takvo djelovanje može zahvaliti visokom udjelu oleinske kiseline koja pomaže vratiti vlažnost koži, ali i spriječiti gubitak vlage.

* Tipovi kože: Zrela i suha.

* Kako se koristi: Može se upotrebljavati ujutro i navečer. Nekoliko kapi lagano se nanese na cijelo lice ili se pak ulje umiješa u kremu za redovnu njegu. Brzo se upija i ne ostavlja masne tragove na koži, pa se brzo nakon nanošenja možete slobodno našminkati. Ulje marule pomaže umirivanju kože nakon kemijskog pilinga, a odlično je i kao njega za usnice, jer im daje vlagu i mekoću.

Ulje sjemenki šipka

Toliko blago da odgovara i osjetljivoj koži lica, ulje sjemenki šipka suho je (nemasno) ulje koje se brzo apsorbira i čini kožu glatkom, mekanom i podatnom. Djeluje kao prirodni piling te potiče obnavljanje stanica, a pokazalo se i da pomaže u eliminaciji hiperpigmentacija. Uz redovitu upotrebu podiže razinu kolagena u koži i pomaže u postizanju svijetlog i ujednačenog tena.

* Tipovi kože: Zrela, masna i osjetljiva.

* Kako se koristi: Nanosi se na kožu najviše dva puta dnevno, a možete ga i umiješati u hidratantnu kremu. Ovo se ulje upotrebljava i u liječenju iritacija kože kao što su ekcem, rozaceja i dermatitis.

Skvalan

Skvalan je lagano ulje, tj. biljni derivat, koji potiče proizvodnju kolagena sprečavajući pojavu preuranjenih znakova starenja na koži, pa ten djeluje pomlađeno. Odgovara i masnoj koži sklonoj aknama, jer pomaže u obnavljanju kože, a ne začepljuje pore. Derivira se iz skvalena, tvari koja je prirodno prisutna u ljudskom sebumu (tj. masnoći kože). Luče ga lojne žlijezde, a uloga mu je vlaženje i zaštita kože, no problem je u tome što ga sa starenjem lučimo sve sporije. Nekoć se skvalen dobivao iz jetre morskih pasa, no danas se za izoliranje skvalana upotrebljava skvalen iz biljnih izvora, u prvom redu iz maslinovog ulja, ali i iz šećerne repe, riže, kukuruza... Zanimljivo je da skvalan kod masne kože zaustavlja prekomjernu produkciju sebuma i zapravo zamjenjuje masnoću koju proizvodi koža.

* Tipovi kože: Svi.

* Kako se koristi: Nježno utapkajte po cijelom licu ili ga dodajte hidratantnoj kremi, ujutro i navečer. Koristite zajedno s uljem vitamina E kako biste zaštitili kožu od štetnih utjecaja iz okoliša.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje jedno od najboljih ulja za hidrataciju, pa će i najsušoj koži ugasiti žeđ. Bogato je te dodaje veliku količinu vlažnosti koži i umanjuje perutanje. Istraživanja su pokazala da je učinkovito i u tretiranju dermatitisa i u smanjenju crvenila i svrbeža povezanih s ekcemom. No, ako ste skloni aknama, zaobiđite ga – vrlo je komedogeno, što znači da začepljuje pore.

* Tipovi kože: Suha.

* Kako se koristi: Ako koristite kokosovo ulje u čvrstoj formi, uzmite malu količinu i pustite da vam se otopi među prstima, pa ga izravno nanesite na suha područja kože. Odlično je kao bazno ulje, ali i kao prirodni odstranjivač nečistoće i šminke - skida sve, od pudera do maskare. Dobro je i za kosu; nanesite ga na vrhove kako biste ublažili suhoću i pojačali sjaj vlasi.

Ulje čajevca

Ulje čajevca esencijalno je ulje s antibakterijskim i antiseptičkim svojstvima koje se učinkovito bori protiv infekcija i protiv bakterija koje uzrokuju pojavu akni. Jedna je studija pokazala da gelovi i sredstva za pranje lica koji sadrže ulje čajevca smanjuju akne na licu za velikih 50 posto. Pomaže i u tretiranju ekcema, psorijaze i suhe kože, umiruje iritirana područja i pomaže ublažiti upalu i svrbež.

* Tipovi kože: Masna, sklona aknama, mješovita.

* Kako se koristi: Nanosi se topikalno, ali uvijek ga prije treba razrijediti u baznom ulju (primjerice, kokosovom) kako biste izbjegli iritaciju, a možete ga i umiješati u hidratantnu kremu.

Jojobino ulje

Ulje jojobe višenamjensko je ulje vrlo slično prirodnom ulju kože (sebumu) te je dobro rješenje za pružanje prirodnog osjećaja hidratacije. Odgovara i masnoj koži jer je lagano, nekomedogeno (ne začepljuje pore) i uravnotežuje proizvodnju masnoća. Sigurno je za upotrebu i na koži sklonoj aknama budući da pomaže u obnavljanju gornjeg sloja kože.

* Tipovi kože: Svi.

* Kako se koristi: Nanesite ga na lice malim kružnim pokretima kako biste nahranili kožu ili ga ukapajte u svoju redovnu kremu za lice. Učinkovito je i za uklanjanje šminke.

Linker
21. ožujak 2024 23:18