Ma da?!

Omiljena stvarčica iz spavaće sobe može biti kriva za pojavu bora

Stalan pritisak na osjetljivu kožu oko očiju može voditi do nastanka neželjenih linija na koži koje se s vremenom i ponavljanjem mogu početi zadržavati i produbljivati.

Neke vrste bora jednostavno su neizbježne, ali postoje i one koje možemo do određene mjere kontrolirati. Dobar su primjer za ovu drugu skupinu "tech neck", bore na vratu koje nastaju zbog stalnog gledanja dolje, prema ekranu, ali primjer mogu biti i neke navike spavanja. Možda iznenađujuće, ali među njima je, uz spavanje na boku ili spavanje sa šminkom na licu, i spavanje s maskom za oči. Dakle, ono što bi nam trebalo pomoći da se opustimo i dobro naspavamo, kako bi nam se oporavilo cijelo tijelo (i koža, naravno), zapravo možda nije preporučljivo želimo li da nam se fine linije na licu ne pojave preuranjeno.

Nisu hir

Maske za spavanje nisu bezrazložna izmišljotina niti je njihovo nošenje hir - one blokiraju suvišnu svjetlost koja prodire u sobu u kojoj spavamo te nam pomažu da se isključimo i opustimo. To je važno, jer već i vrlo malo svjetla može poslati mozgu poruku da ostane budan, pa je stoga postizanje što dublje tame ključno za kvalitetan san. Dodajmo ovome i da maske mogu izgledati vrlo šik, pa nam već svojim izgledom i finoćom mogu pomoći stvoriti osjećaj ugode.

image

Maska se noću može utiskivati u kožu

DEPOSITPHOTOS

Iz noći u noć

Problem zapravo može biti materijal od kojeg je maska izrađena. Samo ako je vrlo udobna možemo je bezbrižno nositi cijele noći, u protivnom stalni pritisak na osjetljivu kožu oko očiju može voditi do nastanka kompresijskih bora, odnosno bora (ili nabora) koje nastaju zbog pritiskanja, posebno ako vam je lice uronjeno u jastuk dok spavate. Ako se još tijekom noći prevrćete i okrećete, tkanina se može zategnuti i pritom povlačiti kožu, što može pogodovati razvoju finih linija.

Dok smo mladi sve to i nije neki problem, jer koža će se brzo vratiti u redovno stanje, ali s godinama života prirodna razina kolagena u njoj opada, pa se bore koje nastaju zbog pritiska mogu početi zadržavati. S vremenom i ponavljanjem iz noći u noć one će se produbljivati, jer koža postaje sve tanja i polako gubi elastičnost.

Što učiniti?

Obratite pozornost na tkaninu od koje je maska napravljena. Pamuk ili lan su porozni, ali i grublji, dok svila i saten sprečavaju trenje i omogućuju klizanje maske po nježnom području oko očiju, zbog čega je njezin dodir s kožom puno blaži. Uz to, preporučuje se spavanje na svilenim jastučnicama, jer manja je vjerojatnost da će fini materijal "zgužvati" kožu i stvoriti na njoj nabore.

image

Kvalitetan san ključan je za regeneriranje kože

DEPOSITPHOTOS

Ipak, najvažniji preduvjet za zdravo starenje kože je kvalitetan noćni san - ne zaboravimo da koža noću prelazi u fazu oporavljanja u kojoj se njene stanice regeneriraju tri puta brže nego tijekom dana. Upravo to je razlog zbog kojeg se nakon dobrog sna budimo s blistavom i naočigled oporavljenom kožom. Prema tome, ako vam je maska potrebna kako biste lakše zaspali i omogućili svom umu i tijelu da se odmore, nastavite je koristiti, jer kvalitetan odmor je prioritet, samo odaberite onu koja vam je najudobnija i najbolje vam "sjeda". Mnoge korisnice i korisnici, osim mekoće materijala, kao jedan od glavnih faktora udobnosti maske navode široke trake.

Linker
22. travanj 2024 00:16