Čitajte deklaracije

Ovi sastojci snažno isušuju kožu i ne trebate ih nakon tridesetih

Neke od uobičajenih komponenti kozmetičkih proizvoda zreloj koži stvaraju više štete nego koristi te ih je najbolje zaobilaziti u širokom luku

Elastična, podatna i mlada koža vjerojatno može podnijeti mnogo različitih sastojaka iz proizvoda za njegu, no kako starimo, tako trebamo početi pažljivije čitati deklaracije i birati sastojke koji su prikladniji za zreliju kožu. Nažalost, neki od uobičajenih sastojaka u serumima, hidratantnim kremama, proizvodima za čišćenje i ostaloj kozmetici mogu starijoj koži stvarati smetnje, pa je uputno izbaciti iz upotrebe proizvode koji ih sadrže kako bi koža ostala zdrava.


SULFATI: Natrijev lauril sulfat, na deklaracijama najčešće naveden kao sodium lauryl sulfate (SLS), kemikalija je više nego uobičajena u sapunima i drugim proizvodima koji se pjene i namijenjeni su čišćenju te uklanjanju masnoća. Može višestruko štetno djelovati na organizam, a ako se zadržimo na koži, valja reći da može ukloniti njezinu prirodnu zaštitnu barijeru te uzrokovati daljnja oštećenja. Većina uobičajenih proizvoda za čišćenje sadrži sulfate, jer uspješno uklanjaju prljavštinu i masnoću s kože, no opasnost leži u tome što mogu izazvati nadraženost i suhoću te pogoršati ukupno stanje kože. Zbog toga ih osobe srednje i zrelije dobi trebaju zaobilaziti u širokom luku.


GLIKOLNA KISELINA: Glikolnu kiselinu, jednu od alfa-hidroksi (AHA) kiselina, smatraju vrlo korisnom za piling. To može biti točno kod mlađe kože, no na koži koja pokazuje znakove starenja vjerojatno neće polučiti željene rezultate, naprotiv. Uglavnom se upotrebljava za piling površinskih slojeva kože, čišćenje mitesera i začepljenih pora. U sastavu je mnogih proizvoda za njegu kože, ali i za šminkanje, a najugodnije djelovanje ima u proizvodima koji sadrže i sastojke što ublažavaju njeno „ribajuće” djelovanje na kožu.

image

Zrelu kožu treba zaštititi od isušivanja

DEPOSITPHOTOS

S obzirom na to da je snažan kemijski eksfolijant, glikolna kiselina može predstavljati opasnost za stariju kožu te pojačati suhoću i nadraženost i stvoriti više štete nego koristi. Zbog toga je osobama nakon četrdesete godine za piling bolje izabrati nježnija sredstva, primjerice mliječnu kiselinu.


ALKOHOLI: Alkohol je gotovo neizbježan sastojak u uobičajenim proizvodima za kožu, uz to jedan od onih koji najjače isušuju kožu. Valja obratiti pažnju na nekoliko tipova alkohola koje bi svakako trebalo izbjegavati, to su etanol (etilni alkohol), izopropanol (isopropyl alcohol) i benzilni alkohol (benzyl alcohol, phenylmethanol). To su jeftini i vrlo često korišteni sastojci koji se upotrebljavaju kao stabilizatori ili kao pomagači u dostavi aktivnih tvari u kožu, no štetni su jer već i u vrlo malim količinama mogu uzrokovati ozbiljnu suhoću kože. K tome, ako se koriste dulje vrijeme, mogu oštetiti kožnu barijeru i dovesti do upalnog stanja kože. Osobito izraženo djeluju na stariju kožu na kojoj mogu izazvati ekstremnu suhoću i nadraženost. Također mogu pogoršati stanje kod rozaceje, psorijaze i ekcema.

Linker
25. travanj 2024 01:19