Što smo guglali?

Ovo je deset najčešćih pitanja o njezi kože na Googleu u 2022. Imamo i odgovore na njih

Korisnike diljem svijeta najviše je zanimao svestran i blag sastojak za njegu kože; na njega su se odnosila čak tri pitanja.

Novi sastojci, novi trendovi, novi načini primjene... svo to mnoštvo informacija o njezi kože može ponekad i zbunjivati, pa ne čudi što mnogi među nama na Googleu traže dodatna objašnjenja. Ovo su najpopularnija pitanja o njezi kože koja su korisnici postavljali tijekom 2022. godine, piše New Beauty, a zajedno s njima i odgovori.

Koje bi proizvode za njegu bilo dobro držati u hladnjaku?

Stručnjaci kažu kako hlađenje proizvoda i spravica za njegu kože općenito pomaže smiriti upalu i ublažiti otečenost. Određenim proizvodima, kao što su serum vitamina C ili hidrokinon, držanje u hladnjaku može pomoći produljiti rok trajanja.

Kako dodati niacinamid u redovnu njegu?

Niacinamid ima dugačak popis dobrobiti za kožu, blag je i odgovara svim tipovima kože. Lako ga je uvest u redovnu njegu, jer ga sadrže najrazličitiji proizvodi, od onih za čišćenje i hidrataciju, do maski i seruma.

image

Svi žele znati više o dobrobitima niacinamida

SERGIO MONTI/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Što je BHT u kozmetici?

BHT (butilirani hidroksitoluen) čest je konzervans u kozmetičkim proizvodima. Smatra se da može utjecati na hormone i biti kancerogen, no njegovi dugoročni učinci još se proučavaju. Neki kozmetički brendovi ističu kako ga ne sadrže, baš kao što ističu da ne sadrže parabene, umjetna bojila itd.

Kako se niacinamid koristi u njezi kože?

Niacinamid, oblik vitamina B3, popularan je i među stručnjacima i među korisnicima zahvaljujući dugoj listi dobrobiti za kožu: ublažava bore i crvenilo, ubrzava izmjenu stanica kože i daje blistav, pomlađeni izgled. Uz to, jača kožnu barijeru, pa ne čudi što je trenutno jedan od najpopularnijih sastojaka za njegu.

Koji je vijek trajanja proizvoda za njegu?

Vijek trajanja ovisi o proizvodu, njegovim sastojcima i formulaciji, pa će svi prirodni proizvodi imati znatno kraći vijek trajanja nego oni koji sadrže konzervanse. Naravno, na većini proizvoda naveden je datum isteka valjanosti, datum do kada je proizvod najbolje upotrijebiti (best by) ili pak datum proizvodnje i rok valjanosti (poslije otvaranja). Prije prvog sljedećeg sunčanja provjerite datume na proizvodima sa SPF-om koji su vam ostali od prošlog ljeta, a nije loše zapamtiti da uglavnom vrijede oko dvije godine.

Što je slugging?

Slugging je postupak „zatvaranja” proizvoda za noćnu njegu u koži pomoću teške, okluzivne kreme ili masti, zbog čega, eto, postajete mekani i sjajni poput puža (engl. slug = puž). Okluzivi, poput vazelina, sprečavaju isparavanje vlage s kože, jer je u njoj „zaključavaju”. Sluging se ne preporučuje osobama s masnom i mješovitom kožom i onima sklonima aknama.

image

Što je kozmetika prirodnija, to joj je rok trajanja kraći

VIE STUDIO/PEXELS

Za što je niacinamid dobar?

Kao što smo već rekli, niacinamid pomaže ublažiti fine linije i bore, ublažava pore i crvenilo te potiče obnavljanje stanica. Tu nije kraj, jer ovaj sastojak ima i protuupalna svojstva, pa je dobar i za kožu s aknama. Pomaže smanjiti proizvodnju sebuma, što također pridonosi čišćoj koži.

Što je BHA?

BHA (beta hidroksilne kiseline) i AHA (alfa hidroksilne kiseline) dvije su glavne skupine kemijskih pilinga. BHA su topive u uljima te lakše prodiru u pore te su odlične za tretiranje normalne i masne kože. Najčešća BHA je salicilna kiselina, poznata osobito po sposobnosti ublažavanja mrlja na koži.

image

Sigurnost upotrebe nekih sastojaka u trudnoći bilo je vrlo, vrlo često pitanje

JANKO FERLIČ/UNSPLASH

Što retinol čini za kožu?

Retinol se često smatra zlatnim standardom anti-aging njege. Najmanja je molekula među oblicima vitamina A koja na kožu djeluje višestruko: potiče izmjenu stanica i eksfolijaciju kože, pomaže u liječenju akni, stimulira proizvodnju kolagena i zadebljava dublje slojeve kože te pomaže zagladiti linije i bore na površini.

Je li hijaluronska kiselina sigurna u trudnoći?

Stručnjaci se većinom slažu da bi korištenje hijaluronske kiseline tijekom trudnoće trebalo biti sigurno. No, uvijek je najbolje prije upotrebe bilo kojeg proizvoda na koži konzultirati se s ginekologom, po potrebi i s drugim liječnicima.

Linker
16. travanj 2024 21:04