izbjegavajte!

Ovo nikako ne smijete raditi prije ubrizgavanja dermalnih filera

Neki uobičajeni tretmani pomlađivanja lica mogu stvoriti problem ako se rade paralelno s filerima, pa je bolje ne igrati se, nego napraviti razmak u trajanju od sedam do 14 dana.

Dermalni fileri s hijaluronskom kiselinom druga su nekirurška estetska metoda po traženosti, odmah poslije injekcija botoksa (botulinum toksin A), a tijekom 2021. godine diljem svijeta ubrizgani su u lica i (manje) tijela gotovo 5,3 milijuna osoba, podaci su ISAPS-a (International Society of Aesthetic Plastic Surgery, odnosno Međunarodno udruženje estetskih plastičnih kirurga). U odnosu na prethodnu godinu to je skok od čak 30 posto!

No, koliko god fileri postajali sve uobičajeniji, njihovo je apliciranje i dalje medicinski postupak koji nosi određene rizike. Želimo li od punila s hijaluronskom kiselinom dobiti najbolje, trebali bismo obratiti pozornost na nekoliko faktora koji uspješnost tretmana mogu dovesti u pitanje, piše New Beauty.

Bez nekih lijekova, alkohola, a i kave

Nakon filera očekuje se oticanje i pojava modrica na mjestu apliciranja, a za njihovo ublažavanje trebalo bi izbjegavati uzimanje lijekova i pripravaka koji razrjeđuju krv oko tjedan dana prije postupka. Tu se ubrajaju acetilsalicilna kiselina, nesteroidni protuupalni lijekovi, antikoagulansi, ali i dodaci prehrani poput ribljeg ulja, ginka, ginsenga itd. Ako ste na terapiji takvim lijekovima, obavezno prije odluke o filerima razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim rizicima.

Treba znati da krv razrjeđuju i alkohol i kofein, pa bi valjalo preskočiti alkohol tri dana prije dogovorenog termina za filere. Ako ipak popijete čašicu, povećat ćete rizik od oticanja i modrica. S kofeinom je, na sreću, lakše – trebalo bi ga izbjegavati oko tri sata prije stavljanja filera, budući da taj sastojak može pojačati osjetljivost tkiva, a time i neugodan osjećaj nakon postupka.

image

Kavicu popijte najmanje tri sata prije apliciranja dermalnih filera

KEVIN MALIK/PEXELS

Botoks na čekanju

Mislite li malo "popeglati" bore botoksom na istim područjima lica na koja ćete stavljati filere, razmak između tih postupaka neka bude tri tjedna. Fileri, naime, mogu uzrokovati širenje botoksa izvan željenog područja, što može pokvariti rezultate njegovog injektiranja.

Preskočite tretmane pomlađivanja

I ostali tretmani koji se obično koriste za pomlađivanje mogu stvoriti problem ako se rade paralelno s filerima, pa je bolje ne igrati se, nego napraviti razmak od sedam do 14 dana. Primjerice, kemijski pilinzi i laseri narušavaju kožnu barijeru te uzrokuju ljuštenje kože i upalu, čime se povećava rizik za infekciju nakon apliciranja filera. Kod stavljanja niti za zatezanje (thread lifting) igle mogu potencijalno oslabiti, pa i prerezati niti.

Ako se razbolite – otkažite termin

Dogovorili ste termin za filere, a u međuvremenu ste se prehladili ili imate drugu akutnu boljku ili možda lokalnu infekciju na području na koje želite staviti filere? Bez obzira na to koliko se možda dobro osjećate unatoč bolesti – otkažite termin. Tako ćete izbjeći opasnost od razvoja infekcije na mjestu apliciranja filera i sve moguće probleme koji iz toga mogu nastati. Ovo se odnosi i na akne, jer i aktivne akne mogu pojačati širenje infekcije poslije ubrizgavanja filera na području na kojem su izbile.

image

Ako vam nije dobro i ne pomišljajte na odlazak na tretman

POLINA ZIMMERMAN/PEXELS

Dobro planirajte posjet stomatologu

Nemojte planirati nikakve stomatološke radove dva tjedna prije i dva tjedna poslije injektiranja dermalnih filera. Tako ćete spriječiti moguće širenje bakterija i infekcije u ustima. Jednako vrijedi za cijepljenje protiv covida-19: razmak između filera i cijepljenja treba biti najmanje dva tjedna, budući da cjepivo može pojačati imunološki odgovor i potaknuti dramatično oticanje kao reakciju na filer.

Linker
05. ožujak 2024 14:41