DEPOSITPHOTOS
Tekuće zlato

Ovo ulje pomaže koži da ostane glatka i blistava, a i kosa će ga obožavati

Obiluje antioksidansima i zdravim masnim kiselinama, pa je korisno i za kožu i za kosu, a dodatna je prednost što je slično sebumu kakav naša koža prirodno proizvodi.

Obiluje antioksidansima i zdravim masnim kiselinama, pa je korisno i za kožu i za kosu, a dodatna je prednost što je slično sebumu kakav naša koža prirodno proizvodi.

Bogata antioksidansima i zdravim masnim kiselinama zahvaljujući kojima njeguju i vlaže kožu, ulja se često smatraju važnim i praktičnim pomagačima lijepe i zdrave kože, tim više što je za njegu dovoljno nekoliko kapi dnevno. Iako su prirodna, to ne znači da se sva ulja dobro ponašaju na svakoj koži. Najvažnije je odabrati ono koje je prikladno za vaš tip kože i za stanje koje želite tretirati – suhu kožu, akne, ublažavanje znakova starenja itd.

Ako vas zanima upravo anti-aging, onda bi izbor mogao pasti na ulje o kojem se govori kao o "tekućem zlatu", jer pomaže koži u zdravom starenju, odnosno dugotrajnom očuvanju zdravlja i kvalitete. To je ulje moringe, koje se dobiva iz sjemenki ploda drveta Moringa oleifera (na hrvatskom konjska rotkvica) koje potječe iz podhimalajskih predjela Indije.

image

Suhe sjemenke i ulje moringe

DEPOSITPHOTOS

Lagano i za sve tipove kože

Sjemenke, lišće, korijen i cvjetovi ovog stabla mogu se jesti, a jestivo je i hladno prešano ulje moringe koje pokazuje i brojne dobrobiti za kožu, od umirivanja iritacija do smanjenja finih linija i bora. Oko 40 posto tog ulja čine jednostruko nezasićene masne kiseline, od čega gotovo tri četvrtine otpada na oleinsku kiselinu (spada u omega-9 masne kiseline) koja koži vraća vlagu i podržava pravilno funkcioniranje kožne barijere, a to je ključno kako bi koža ostala podatna. Ulja s visokim udjelom oleinske kiseline obično su lagana i uglavnom odgovaraju svim tipovima kože (primjerice, bademovo ili lješnjakovo ulje).

Umiruje i hidrira

Moringino ulje bogato je vitaminima E, C i A koji pomažu protiv fotostarenja, ali i u neutraliziranju slobodnih radikala. Sva ta svojstva čine ga odličnim izborom za održavanje glatke kože mladalačkog sjaja. Dodatna je prednost što su masnoće u njemu vrlo slične sebumu kakav ljudska koža prirodno proizvodi, pa neće biti problema s apsorbiranjem i podnošenjem ulja. Pored toga, ulje moringe umiruje upaljena područja na koži te popunjava mikropukotine omekšavajući tako kožu. Može se koristiti za njegu kože tijela i lica, pa i za usnice i ostala vrlo osjetljiva područja, a i za nokte i kosu.

Kako može pomoći

Pomaže usporiti znakove starenja: Antioksidansi mogu pomoći u sprečavanju preranog pojavljivanja finih linija i bora, a ulje moringe njima obiluje. Posebno se ističe po visokom udjelu vitamina E. Uloga je antioksidansa da pomognu neutralizirati slobodne radikale, nestabilne spojeve koji mogu oštetiti stanice kože.

Kako uključiti ulje moringe u anti-aging njegu? Jednostavno. Nakapajte nekoliko kapi ulja moringe na dlan, ugrijte ga rukama i zatim nježnim pokretima umasirajte u blago vlažnu kožu lica ili tijela. Možete i nakapati nekoliko kapi u omiljenu hidratantnu kremu za dodatnu dozu antioksidansa.

Jača kožnu barijeru: Zahvaljujući kombinaciji masnih kiselina ulje moringe snažno podržava kožnu barijeru, a ona je važna za održavanje hidriranosti kože i zaštitu od loših utjecaja iz okoliša, kao što su pretjerano izlaganje sunčevim zrakama, onečišćenja i slobodni radikali. Što je kožna barijera jača, to će koža biti zdravija, uravnoteženija i bolje hidrirana.

image

Svestrano ulje moringe dobro je za lice, tijelo, ruke, kosu

DEPOSITPHOTOS

Za kosu i vlasište: Slično bademovom i arganovom ulju, moringino ulje može održavati kosu hidriranom i pomoći kod ispucalih vrhova, a da pritom ne otežava vlasi. Uz to, zbog sličnosti s našim prirodnim sebumom pomoći će uravnotežiti izlučivanje masnoća na koži vlasišta. Ulje se može blago umasirati u vlasište, nakon čega kosu treba oprati i isprati. Nekoliko kapi može se utrljati u pramenove, od korijena do vrhova za pojačanu hidrataciju i sjaj kose.

Ublažava upalu i ubrzava zacjeljivanje: Smirivanje upale još je jedno djelovanje moringinog ulja. Zahvaljujući omega masnim kiselinama i vitaminima A, C i E može pomoći u zacjeljivanju posjekotina, manjih opekotina i ozljeda.

Za ruke i nokte: Želite li zdrave i čvrste nokte, tada i zanoktice trebaju biti dobro hidrirane; ako su suhe i ispucale i nokti će biti osjetljiviji na oštećenja, isušivanje, pa i infekcije. Utrljajte u jastučiće noktiju ulje moringe, jer ono ih odlično hrani i sprečava njihovo oštećivanje. Naravno, ovo hranjivo ulje može biti i odličan tretman za ruke – kad osjetite da vam je koža ruku suha i gruba, namažite ih njime, pa navucite pamučne rukavice i ostavite da ga koža upije.

Linker
29. travanj 2024 20:04