Poslije slavlja

Planirate večeras popiti? U pet koraka pomozite koži da se bezbolno otrijezni

Alkoholna pića isušuju i nadražuju kožu, izazivaju podbuhlost i otečenost lica. Uz malo discipline i koža će lakše prebroditi dan poslije.

Pred nama je najluđa noć, neki će ulazak u (nadamo se bolju) 2023. slaviti burno, drugi umjerenije, ali malo tko bez kapi alkohola. Idućeg će dana mnogi od nas različitim metodama pokušavati zaustaviti bubnjanje u glavi i konačno isprati taj okus iz ustiju, ali što ćemo poduzeti kako bismo oporavili kožu? Pretjerivanje s alkoholom, pa makar i samo jednu noć, može se itekako odraziti na njoj.

Alkohol je diuretik, što znači da povećava proizvodnju urina, a to uzrokuje dehidraciju. Dehidriranost pridonosi pojavi glavobolje i mučnine, ali i isušuje kožu. Zbog toga može doći do zadržavanja vode u koži, a to dovodi do napuhnutog i podbuhlog lica sljedećeg dana, tzv. mamurnog lica. Slana hrana kakva se često jede u novogodišnjoj noći, dodatno pogoršava situaciju.

image

Tijelo se brani od alkohola zadržavanjem svake kapi vode, tako dolazi do podbuhlosti i natečenosti

VALERIA BOLTNEVA/PEXELS

Posljedice pijenja alkohola

Istodobno, alkohol uzrokuje vazodilataciju, odnosno opuštanje i širenje krvnih žila, pa se koža može zacrvenjeti. To nije sve, jer pijenje alkohola može imati i sistemske upalne učinke, pa nakon koje čašice previše koža može biti iritirana, pa i gore od toga, ako imate stanje kože poput rozaceje ili ekcema. Dodatnu štetu radi i manjak sna, pa se možete probuditi s tamnim ili otečenim podočnjacima. Ako ne želite licu priuštiti takvo mučenje, a ne želite ni biti baš potpuno "suhi" u novogodišnjoj (ili bilo kojoj drugoj) noći, držite se pet koraka koji će smanjiti i ublažiti mamurnost kože. Najpotrebnije će vam pritom biti barem malo discipline.

Tijekom noći

Pijte naizmjence alkohol i vodu: Viša koncentracija alkohola direktno je povezana s njegovim jačim diuretičkim učinkom. Drugim riječima, žestoko piće s 40% alkohola znatno će vjerojatnije utjecati na kožu od vina, koje prosječno ima 12 posto. No, bez obzira na izbor pića, popijte dovoljno vode prije nego što uopće počnete piti alkohol, to može biti od velike pomoći. Pametno je i nakon svake čaše alkoholnog pića popiti barem jednu čašu vode.

image

Hoćete li se sjetiti popiti čašu vode nakon svake čaše alkoholnog pića?

COTTONBRO STUDIO/PEXELS

Očistite i hidrirajte lice: Ovo je najteže. Kada dođemo kući nakon burne noći, ponekad se jedva dovučemo do kreveta, a kamoli da bismo čistili lice. Ali, prisilite se, jer kako kažu dermatolozi, o tome se ne pregovara. Skinite s lica šminku i sve što se na njemu nakupilo kroz noć, a može začepiti pore i izazvati upalu, pa nakon umivanja nanesite hidratantnu kremu. Taj jednostavni korak može uvelike pomoći smanjenju jutarnje suhoće kože.

image

Koliko god umorni bili, natjerajte se na čišćenje lica; koža će vam biti zahvalna

MIRIAM ALONSO/PEXELS

Jutro poslije

Rashladite kožu: Kad prestanemo napadati tijelo alkoholom, ono nastoji zadržati svaku kap vode koju ima, a to dovodi do nakupljanja vode i podbuhlosti lica. U ublažavanju otečenosti može pomoći spavanje na leđima s podignutim uzglavljem, a ako se ipak probudite "napuhnuti" najbolje je kožu rashladiti. Poprskajte ili umijte lice hladnom vodom, jer hladnoća steže krvne žile, pa se i otečenost smanjuje. Možete isprobati i hladni oblog, led (ali ga ne stavljajte izravno na kožu) ili kupovnu rashlađujuću masku za lice.

image

Lagana masaža potaknut će cirkulaciju krvi i limfe i smanjiti otekline

MART PRODUCTION/PEXELS

Mini masaža: Ako se kroz dan uspijete motivirati, možete pokušati s brzom masažom lica, budući da nježna limfna masaža pokreće i oslobađa nakupljenu tekućinu. S četiri prsta nježnim kružnim pokretima masirajte područje duž nosa i ispod očiju desetak sekundi. Zatim jednakim pokretima izmasirajte područje vanjskih kutova očiju, a potom i područje ispred ušiju, polako se spuštajući. Masaža može biti ugodnija ako koristite losion ili ulje za lice. Možete koristiti i popularni valjak od žada, a ako ga prije upotrebe ohladite u hladnjaku, još bolje.

image

Hidratantne maske golema su pomoć suhoj koži

POLINA KOVALEVA/PEXELS

Hidratantna maska: Za brzinsku borbu protiv suhoće kože najbolje će poslužiti hidrirajuće sheet maske (maske u maramici). Više su nego jednostavne za upotrebu, a učinak je vidljiv gotovo odmah. Odaberite onu na kojoj je navedeno da umiruje ili hidrira, a poželjni su sastojci niacinamid (djeluje protuupalno), ceramidi (pomažu obnoviti kožnu barijeru) i glicerin (privlači vodu u kožu).

Linker
17. travanj 2024 01:20