Anti-aging

Retinol i vitamin C: koje su razlike i koji od njih vam je potreban

U borbi protiv znakova starenja na koži dokazali su se i derivat vitamina A i vitamin C. No, djelovanja su im različita

Retinol i vitamin C cijenjeni su, učinkoviti i vrlo popularni sastojci proizvoda za njegu kože i anti-aging. Obje komponente nude određene prednosti u borbi protiv starenja, ali djelovanje im je drugačije.

Što je retinol i zašto je dobar za kožu?

Kad proučavate sastojke u proizvodima za njegu kože, mogu vas zbunjivati nazivi poput retinol ili retinoid. Zvuče slično, ali ne znače isto. Retinoid je generičko, krovno ime za bilo koji proizvod koji se nanosi na kožu i sadrži derivat vitamina A. Mogu ga sadržavati proizvodi za njegu kože koje kupujemo u drogerijama, bezreceptni proizvodi za kožu u ljekarnama ili proizvodi koje liječnik propisuje na recept (tretinoin i tazaroten). Najzastupljeniji retinoidi u bezreceptnim kremama i serumima su retinol i retinil palmitat, od kojih je retinol jači i djelotvorniji.

Brojna su djelovanja retinola – odčepljuje pore, stimulira proizvodnju kolagena, reducira fine linije na koži, pojačava izmjenu stanica kože, zaglađuje kožu, ublažava diskoloracije i izjednačava pigmentaciju. Od svih postojećih sredstava protiv starenja, retinol je, nakon krema za zaštitu od sunca, najprovjereniji – primjenjuje se već desetljećima te postoji mnoštvo dokaza za njegovu učinkovitost. Uz sve spomenuto, retinol je velika pomoć i u liječenju akni, posebno komedonalnih akni (mitesera i bijelih prištića).

Što je vitamin C i zašto je dobar za kožu?

Vitamin C je zdrav za kožu, ali nije učinkovit poput retinola u sintezi kolagena i anti-agingu. Poznat i kao askorbinska kiselina, to je antioksidans koji neutralizira učinak slobodnih radikala (nestabilnih spojeva koji pojačano nastaju zbog onečišćenja, pušenja, UV zračenja), koji mogu ubrzati razgradnju kolagena u koži, uzrokujući time vidljivije znakove starenja. Općenito, serumi vitamina C pomažu zaštititi kožu od učinka UV zraka (ali ne blokiraju sunčeve zrake i uvijek ih treba kombinirati s kremama za zaštitu od sunca sa SPF-om barem 30 ili višim), reduciraju pojavu sunčevih pjega i diskoloracija, poboljšavaju teksturu i ton kože, smanjuju stvaranje novih bora, kao i vidljivost postojećih.

Vitamin C dokazano pomaže u smanjivanju oštećenja od UV zračenja, ali to ne znači da nema svoju ulogu u njezi kože i tijekom hladnih mjeseci. Smatra se da može koristiti suhoj koži te da može pomoći u zacjeljivanju rana, ali to je potrebno potkrijepiti daljnjim istraživanjima, rekla je dermatologinja iz New Yorka dr. Hadley King.

Kada ih koristiti?

S obzirom na to da vitamin C pomaže zaštititi kožu od štetnog djelovanja UV zraka i slobodnih radikala, savjetuje se nanositi ga na kožu ujutro, poslije čišćenja. S druge strane, retinol pojačava osjetljivost kože na sunce, pa dermatolozi preporučuju nanositi ga navečer.

Retinol i vitamin C mogu se upotrebljavati i zajedno, no postoji određena zabrinutost da kiseli pH potreban za apsorpciju vitamina C pridonosi razgradnji retinola, no potrebna su dodatna istraživanja da bi se to dokazalo. Istodobno, kaže dr. King, najmanje je jedna studija pokazala da je retinol zadržao svoj učinak kad je korišten zajedno s vitaminom C.

Na što paziti kod kupnje?

Pri kupnji proizvoda s retinolom potražite onaj koji sadrži i hidratantne sastojke, kako biste spriječili ili umanjili suhoću kože koju retinol može izazvati. „Retinol može isušivati kožu, a takva se iritacija umanjuje proizvodima s inkapsuliranim retinolom koji se oslobađa postupno i ulazi u kožu kroz određeno vremensko razdoblje”, tumači dermatologinja dr. Shari Marchbein.

Kada nanosite serum ili drugi proizvod s retinolom, ona savjetuje „tehniku sendviča”: poslije pranja lica nanesite sloj hidratantne kreme, potom retinol u količini poput zrna graška, a sve završite još jednim slojem hidratantne kreme. Studije pokazuju da temeljni sloj hidratantne kreme ne smanjuje učinkovitost retinola, a pomaže njegovom podnošenju. Dermatologinja dr. Jody Levine preporučuje proizvode koji kao glavni aktivni sastojak zaista sadrže retinol, a ne neki derivat. Najmoćniji su, naravno, oni koji se mogu kupiti na recept.

Moćan serum vitamina C može se kupiti bez recepta, ali moguće je da neće ostati dulje vrijeme stabilan, jer izlaganje zraku, toplini i svjetlu može polako razgraditi vitamin C. Njegova se stabilnost može pojačati dodavanjem drugih antioksidanata, poput ferulične kiseline. Stoga dermatolozi preporučuju askorbinsku kiselinu u kombinaciji s drugim antioksidansima u ambalaži koja štiti otopinu od zraka i svjetlosti, primjerice, u bočicama od tamnog stakla koje se mogu dobro zatvoriti ili u ampulama koje čuvaju proizvod od vanjskih utjecaja.

Linker
15. travanj 2024 00:17