Okvir lica

Rijetke obrve ne moraju takve i ostati

Pretjerano čupkanje uobičajena je pogreška pri oblikovanju obrva, ali i najčešći razlog za gubitak dlačica iz obrva

Slabe obrve s rijetkim dlačicama automatski dodaju godine, dok pune i njegovane obrve mogu lijepo uokviriti lice i dati mu mlađi izgled. No, savršen oblik obrva nije lako postići ako ste ih prorijedili ili im narušili liniju pretjeranim čupkanjem ili su se pak prorijedile zbog nekog medicinskog stanja ili jednostavno zbog starenja.

„Dlačice obrva prorjeđuju se kao i kosa. Nakon normalnog ciklusa rasta nove dlačice mogu izrasti tanje i rjeđe”, kaže specijalist za obnovu kose dr. Craig Ziering. Srećom, postoje metode pomoću kojih se može poboljšati izgled obrva.

Olovka za obrve može popuniti praznine

Počnu li obrve ispadati, u podlozi može biti neki poremećaj. „Prorijeđene obrve mogu biti znak stanja kao što su ekcem, alopecija ili slabo aktivna štitnjača; sve to može uzrokovati gubitak kose, pa i obrva”, kaže dermatologinja iz Washingtona dr. Elizabeth Tanzi. Najjednostavnije je oblik pokušati popraviti kvalitetnom olovkom za obrve koja se lako stapa s dlačicama kako bi oblikovala obrve, definirala ih i ispunila prorijeđena područja.

Serum pomaže ako ste pretjerali s čupkanjem

Pretjerano čupkanje uobičajena je pogreška pri oblikovanju obrva, ali i najčešći razlog za gubitak dlačica iz obrva. „Na koncu će iščupane dlačice ponovno izrasti, no s vremenom će se stopa rasta pomalo skraćivati sa svakim ciklusom. Dlačice će na tim područjima biti sve kraće i sve tanje, tj. dugoročno će se stanjiti”, kaže specijalist za transplantaciju kose iz New Yorka dr. Carlos Wesley. Pokušajte stanje popraviti serumom za obrve sa sastojcima kao što su ricinusovo, kokosovo i arganovo ulje koji podržavaju rast gušćih obrva.

Poboljšajte dojam gelom za obrve

Krivac za prorijeđene obrve može biti i prehrana siromašna sastojcima kao što su vitamini A, D, E te oni iz B skupine ili pak nedostatak željeza. Osim što treba uvesti dobro uravnoteženu prehranu, izgled obrva i dojam gustoće može se brzo poboljšati pomoću gela za obrve koji nijansira i oblikuje prirodne dlačice.

Ako je razlog starenje, pokušajte s microbladingom

Kako starimo, možemo primijetiti promjene u gustoći obrva, dlačice i dalje rastu, no izgledaju tanje i svjetlije nego prije. Tehnika nazvana microblading popunjava i iscrtava obrve pomoću posebne oštrice kojom se finim potezima polutrajni pigment unosi u kožu. Može se reći da je to vrsta trajnog šminkanja pomoću koje obrve djeluju kao da imaju više dlačica, a pritom izgledaju prirodno. Moguće je kreirati oblik ili luk po želji, a rezultati će trajati od jedne do tri godine.

Ako je uzrok genetski, presađivanje može potaknuti rast

Nasljedni gubitak kose može skratiti fazu rasta dlačica uzrokujući smanjenje folikula. Kod rijetkih obrva moguće je uzeti zdrave folikule s donorske regije na tjemenu i presaditi ih na područja obrva bez dlačica. Kada presadak zacijeli, dalje raste kao normalna dlačica u obrvama.

Linker
18. travanj 2024 15:14