I on se mijenja

S godinama se nos spušta, može li se to zaustaviti

Nos se tipično počinje spuštati u kasnim tridesetima i ranim četrdesetim godinama, tada hrskavica koja oblikuje njegov vrh počinje slabiti

Kako starimo, tako kosa postaje sijeda, koža se opušta i na njoj se mogu javljati tamne mrlje, ali jeste li znali da i nos postupno mijenja veličinu i oblik? Kako vas promjene na nosu ne bi iznenadile, možete uvesti neke preventivne mjere, za koje nikada, kažu liječnici, nije prerano, ili, ako se nos već počeo mijenjati, nikada nije kasno za podvrgavanje postupcima koji će „okrenuti” nos u suprotan smjer.

Na putu prema dolje

„Naši su nosovi, kao i svaki drugi dio tijela, podložni predvidljivim promjenama povezanima s učincima starenja i sile teže. Nos se tipično počinje spuštati u kasnim tridesetima i ranim četrdesetima, tada hrskavica koja oblikuje vrh nosa počinje slabiti, uzrokujući spuštanje i širenje. Te su promjene rezultat gubitka tonusa ligamenata i dramatičnog gubitka kolagena”, objašnjava facijalni plastični kirurg iz New Yorka dr. Edward Kwak.

Dakle, kada zbog starenja oslabi potpora koju vrhu pružaju ligamenti, više nema sile koja bi se oduprla gravitaciji. Nadalje, nosovi „padaju” i zbog hiperaktivnosti mišića lica, tada su i mišići u vrhu nosa previše aktivni te pridonose rotiranju i spuštanju vrha, smatra plastični kirurg dr. Daniel Hatef.

Metode podizanja vrha nosa

Riješiti pitanje spuštanja nosa može samo liječnik, kaže dr. Hatef, a za to na raspolaganju stoji više metoda. Prva je metoda apliciranje male količine punila u vrh nosa, odnosno na spoju kolumele (nosna pregrada) i spuštenog vrha. Druga bi bila rinoplastika vrha nosa, kaže dr. Kwak, koji u ovoj proceduri rotira vrh nosa prema gore i fiksira ga u tom položaju. Od ove je tehnike drugačija regularna rinoplastika, kirurška metoda preoblikovanja nosa, koja je, kaže facijalni plastični kirurg dr. James Marotta, jedini definitivni put za korekciju spuštenog nosa. „Kod rinoplastike se spušteni vrh može preoblikovati pomoću hrskavice ili šavova kako bi se podigao u mnogo zahvalniji položaj”, kaže taj liječnik.

Može li životni stil pomoći?

Spušteni vrh nosa može se podići samo kirurški ili filerima, no srećom, postoje neki koraci u životnom stilu kojima se spuštanje ovog dijela tijela, kao i drugih, može odgoditi. O tome dr. Kwak kaže: „Prehrana bogata cinkom, vitaminom C i klorofilom, dobre navike spavanja, izbjegavanje sunca, redovna tjelovježba i nepušenje solidan su temelj anti-aginga. Dobrobiti može biti i od uzimanja suplemenata kolagena i ginsenga, naravno, pod nadzorom liječnika, no dokaza da oni mogu pomoći konkretno protiv spuštanja nosa baš i nema”.

Linker
18. travanj 2024 06:54