Vrijeme promjene

Što se događa s kožom u menopauzi i kako je treba njegovati

U ovom životnom razdoblju koža postaje suhlja, nastaje više bora, ten je lošiji i bez sjaja. Srećom, za svaku pojavu postoji i pomoć

Menopauza, ali i perimenopauza koja joj prethodi, period je u životu žene u kojem se događaju najopsežnije tjelesne promjene, pa tako i promjene s kožom. Osim suhoće, boranja i obješenosti, mogu se pojaviti i akne, a za takve pojave odgovorni mogu biti hormoni.

Studija provedena na 1000 žena, koju je naručila tvrtka Emepelle (proizvođač kozmetike za njegu kože u menopauzi), pokazala je da njih čak 49 posto nema pojma o mogućem snažnom utjecaju menopauze na kožu. Oko 47 ispitanica primijetilo je da im je koža postala suhlja, 45 posto primijetilo je više linija i bora, a 27 posto da im je koža postala beživotna i izgubila sjaj. Mnoge među njima izjavile su kako im dotadašnji proizvodi za njegu kože više ne pružaju uobičajeni učinak te da im je zbog promjena na koži poljuljana samouvjerenost. Srećom, pomoći ima. Nekada je dovoljno promijeniti proizvode za njegu, a nekada su potrebni ciljani tretmani.

Suha koža

Tijekom menopauze koža proizvodi manje prirodnih ulja, a upravo ona koži daju svjež i nahranjen izgled, uz to što zadržavaju vodu u koži. Kako ta prirodna lipidna (uljna) barijera slabi, tako se pojačava transepidermalni gubitak vode i koža postaje puno suhlja nego u vrijeme prije menopauze.

● Rješenje: ceramidi i hijaluronska kiselina

Suhoću može ublažiti upotreba proizvoda za njegu koji sadrže ceramide, masne kiseline koje čine dio kožne barijere. Oni mogu pomoći u ishrani kože te u obnovi membrana u koži koje pomažu zadržati vlagu. I hijaluronska kiselina pomaže u borbi protiv suhoće kože, ona je „spužvica” koju koža prirodno sadrži i koja privlači na sebe vodu. Uvijek je dobra ideja pojačati unos vode, ali to samo po sebi neće učiniti ništa zamjetno ako istodobno ne koristite spomenute tvari koje će pomoći „zaključati” vlagu u koži.

Gubitak čvrstoće i elastičnosti

U prvih pet godina menopauze žene izgube do 30 posto kolagena, nakon toga nastavljaju ga gubiti po stopi bržoj nego prije menopauze (koja iznosi oko jedan posto godišnje nakon 20. godine života), rekla je dr. Sophie Shotter, medicinska direktorica Klinike za kožu i wellness Illuminate u Velikoj Britaniji te dodala: „Oduvijek sam vjerovala da starimo u naletima, kao što u pubertetu rastemo i razvijamo se u naletima. U menopauzi biste mogli iznenada ostarjeti i takav bi vam izgled mogao početi smetati. Takvo starenje potaknuto je gubitkom kolagena i elastičnosti”.

● Rješenje: retinol, hormoni i kreme bez hormona

Za borbu protiv gubitka čvrstoće kože, dr. Shotter predlaže retinol, jer stimulira stanice na proizvodnju više kolagena, a sve se više govori i o njegovim biljnim alternativama, kao što je bakuchiol, ulje indijske biljke babchi. Liječnica predlaže i korištenje analoga estrogena za bolje stanje kože, naravno, tko ih može i želi koristiti. Postoje i bezhormonske alternative, kao što su proizvodi za njegu sa crvenom djetelinom koji mogu oponašati djelovanje estrogena i pomoći sačuvati elastičnost i čvrstoću kože.

Fine linije i bore

Finih linija i bora obično je sve više tijekom menopauze. Za to je odgovoran gubitak kolagena zbog kojeg koža gubi strukturni integritet.

● Rješenje: peptidi

Peptidi su spojevi važni za izgradnju bjelančevina, pa i kolagena i elastina, i prilično su popularni u preparativnoj kozmetici. Hijaluronska kiselina može pomoći u zaglađivanju finih linija.

Akne

Događa se da žene koje su ranije imale besprijekoran ten u menopauzi počnu dobivati akne. To se događa zbog neravnoteže hormona koja nastaje zato što razine estrogena padaju mnogo brže nego razine testosterona.

● Rješenje: salicilna kiselina

U ovom slučaju dr. Shotter savjetuje uravnoteženje hormona ili tretiranje akni salicilnom kiselinom ili benzoil peroksidom.

Koža bez sjaja

Tijekom menopauze i perimenopauze obnavljanje kože se usporava, nove stanice nastaju puno sporije te sloj odumrlih stanica može postati deblji. Rezultat je koža bez sjaja koja se doima beživotno.

● Rješenje: eksfolijacija

Dr. Shotter predlaže kemijske eksfolijante, pretežno glikolnu i laktičnu (mliječnu) kiselinu. Pilinzi lica su u redu, ako su pažljivo odabrani, kaže, a preporučuje i mikrodermoabraziju kristalima. Podsjeća da se piling nikada ne smije raditi više od dva puta tjedno, a ako vam je koža sklona crvenilu trebali biste ga u potpunosti izbjegavati.

Rozaceja

Nije rijetka ni pojava rozaceje u menopauzi, potaknuta hormonskim promjenama. Ako je koža naglo postala osjetljivija, crvenija, neravna ili su žilice postale vidljive, to bi mogli biti znakovi rozaceje.

● Rješenje: pomoć dermatologa

Ako vam se rozaceja iznenada pojavila svakako potražite pomoć liječnika specijalista. Postoje preparati za ublažavanje stanja, a primijećeno je da pomoći mogu tretmani laserom i IPL-om (Intense Pulse Light, pulsirajuće svjetlo visokog intenziteta).

Linker
11. travanj 2024 17:00