Glatka koža

Svakodnevne navike za manje bora

Esencijalne mjere uključuju izbjegavanje sunca, zaštitu od sunca, nepušenje i redovitu upotrebu proizvoda za hidrataciju kože. Bez toga ni dodatne mjere neće polučiti rezultate

Koža se s godinama mijenja i bore će se kad-tad pojaviti, no pomoću određenih navika njihovu pojavu možemo odgoditi ili ublažiti. Za održavanje kože mladolikom, uz one temeljne korake kojih bi se trebalo držati stalno, postoji i raznovrsna nadgradnja.

Bez ovoga neće ići

Dobra briga za kožu nije moguća bez esencijalnih mjera. One uključuju:

* izbjegavanje sunca

* redovitu upotrebu zaštite od sunca širokog spektra

* nošenje odjeće koja štiti od sunca (s dugačkim rukavima i nogavicama)

* nepušenje

* redovitu upotrebu proizvoda za hidrataciju kože.

Ako se ne pridržavate osnovnih mjera, vjerojatno ni one dodatne neće polučiti neke rezultate. Ali uz dobru temeljnu brigu, učinak dodatnih koraka može biti važan.

Ne škiljite – nabavite si naočale

Svaki izraz lica koji stalno ponavljamo (poput škiljenja) preopterećuje mišiće lica i stvara svojevrsne utore ispod površine kože, a oni s vremenom postaju bore. Stoga izbjegavajte škiljenje i slične pokrete mišića lica – ako škiljite zato što ne vidite dobro, nabavite naočale. Na suncu obavezno nosite sunčane naočale, zaštitit će oči i okolnu kožu od sunca, a ujedno će umanjiti mrštenje.

Spavajte na leđima

Spavate li u određenom položaju iz noći u noć, na licu će se formirati „bore spavalice”, koje ne nestaju nakon što ustanete, a nastaju kao posljedica pritiska i urezivanja posteljine u gornje slojeve kože uvijek na istim mjestima. Ako najčešće spavate na boku, posljedica će biti bore na obrazima i bradi, a spavate li licem prema dolje naborat će se područje obrva. Spavanjem na leđima to se može izbjeći ili ublažiti.

Jedite više lososa

Losos i ostala riba hladnih voda, poput haringe, odličan je izvor proteina, jednog od glavnih materijala zdrave kože, a sadrži i obilje omega-3 masnih kiselina. Stručnjaci kažu kako esencijalne masne kiseline hrane kožu i održavaju je punom i mladolikom, a na takvoj koži, naravno, nema bora.

Pomozite si AHA kiselinama

Alfa-hidroksi kiseline (AHA) prirodne su kiseline pomoću kojih možemo ukloniti odumrle stanice gornjeg sloja kože. To pomaže u smanjenju vidljivosti pora, finih linija i površinskih bora, posebno oko očiju. Jače vrste ovih kiselina mogu pomoći pojačati proizvodnju kolagena u koži, što je važno jer taj protein daje koži snagu i čvrstoću. Zbog upotrebe AHA kiselina koža može postati osjetljivija na sunce, pa je zaštita od UV zraka neizostavna.

Ne pretjerujte s pranjem lica

Voda iz slavine oduzima koži prirodnu vlagu i ulja koja je štite od nastanka bora. Perete li prečesto lice vodom, ispirete njegovu zaštitu. Bolje je lice čistiti namjenskim proizvodima koji sadrže i zaštitu.

Dodajte vitamin C u njegu

Neke studije pokazuju da kreme koje sadrže vitamin C (L-askorbinsku kiselinu) mogu pomoći u podizanju količine kolagena koji vaša koža proizvodi. Vitamin C, nadalje, štiti od štete koje stvaraju UVA i UVB zrake, pomaže smanjiti crvenilo, izblijediti tamne mrlje i ujednačiti ton kože.

Pokušajte sa sojom

Studije sugeriraju da soja, ako se nanosi na kožu ili uzima kao suplement (ne kao namirnica) može pomoći u zaštiti, pa čak i u liječenju oštećenja od sunca. Pokazalo se da može pomoći i u učvršćivanju strukture te u ujednačavanju tona kože.

Popijte kakao

Mnogima će se svidjeti što kakao može pomoći u ublažavanju bora. Zrna kakaa sadrže visoke razine antioksidanata katehina i epikatehina koji štite kožu od oštećenja izazvanih sunčevim zrakama, poboljšavaju protok krvi u stanicama kože, održavaju vlažnost kože i pomažu da koža izgleda glatkije.

Linker
25. travanj 2024 15:02