SOUTH_AGENCY GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Veliki O za sjaj

U orgazmima uživa i naša koža, i to na najmanje četiri načina

Zadovoljavajući seksualni život može pojačati sposobnost kože da zadrži zdravlje i mladenačku kvalitetu

Zadovoljavajući seksualni život može pojačati sposobnost kože da zadrži zdravlje i mladenačku kvalitetu

Brojne su tjelesne funkcije međusobno povezane i isprepletene, pa tako i seksualni vrhunac i zdravlje kože. Nije, doduše, nepobitno znanstveno dokazana direktna povezanost, ali stručnjaci kažu kako postoji veza između hormona koji se oslobađaju tijekom klimaksa i poboljšanja stanja kože. S obzirom na brojne poznate pozitivne učinke orgazma na zdravlje (bolja prokrvljenost, opskrba tkiva kisikom, bolje raspoloženje...), logično je, navode, da slijede i pozitivna djelovanja na kožu.

Barem tri puta tjedno

To potvrđuju i neka istraživanja: ono koje je proveo plusOne, brend proizvoda za seksualni wellness, pokazalo je kako su sudionice koje su masturbirale najmanje tri puta tjedno nakon četiri takva vesela tjedna uočile poboljšanu čvrstoću, elastičnost i sjaj kože. Nakon osam veselih tjedana poboljšali su im se tekstura i tonus kože, a istodobno su se ublažile opuštenost, fine linije i bore. Sudionice su mahom izjavljivale kako osjećaju da im je koža zategnutija i čvršća te da izgleda sjajnije i podignutije.

image

Redoviti orgazmi poboljšavaju kvalitetu kože

DAINIS GRAVERIS/UNSPLASH

Korisna vježba

Seksualna aktivnost i seksualno zadovoljstvo važan su dio ukupne brige o sebi i osobne sreće. Pozitivno djeluju na zdravlje općenito, pa i na kožu, stoga bi bilo dobro "vježbati" što češće.

Bolja cirkulacija: Zadovoljavajući seksualni život može pojačati sposobnost kože da zadrži zdravlje i mladenačku kvalitetu. Orgazmi, naime, potiču cirkulaciju krvi i bolju opskrbu cijelog tijela kisikom, a to može poboljšati oporavljanje i obnavljanje stanica, tako i stanica kože. Uz to, povećan protok krvi može pomoći potaknuti formiranje kolagena, glavnog proteina za čvrstoću, gustoću i fleksibilnost kože.

image

Pojačana cirkulacija daje koži sjaj i potiče produkciju kolagena

VIDAR NORDLI MATHISEN/UNSPLASH

Poseban sjaj: Hormoni oksitocin, dopamin i serotonin koji se eksplozivno oslobađaju tijekom orgazma poboljšavaju raspoloženje, a uz to djeluju protuupalno i pojačavaju cirkulaciju krvi blizu površine kože. To je razlog zbog kojeg nakon orgazma blistamo na poseban način.

Više estrogena: Studije pokazuju kako orgazmi podižu količinu estrogena u ženskom tijelu. Povišene razine tog hormona mogu pomoći u održavanju dovoljnih količina kolagena.

Manje stresa: Orgazam dokazano smanjuje stres i njegove loše učinke. Manje stresa pogoduje ublažavanju stanja kože kao što su ekcemi, psorijaza, akne i ispadanje kose.

Linker
26. travanj 2024 15:30