Sve o anti-agingu

Ultimativni vodič: Pitali smo dermatologe kada je pravo vrijeme za tretmane protiv starenja

Prve bore kod većine će se javiti u kasnim dvadesetim godinama, ali ne treba čekati da se prodube i umnože - neinvazivni tretmani nude mogućnost brisanja i ublažavanja ranih znakova starenja, ali i njihovu prevenciju.

Starenje kože uobičajeno počinje u kasnim dvadesetim godinama života, jer od te se dobi proizvodnja kolagena u našem tijelu polako, ali sigurno, smanjuje. Godišnje otada gubimo oko jedan posto kolagena, što dovodi do slabljenja čvrstoće i fleksibilnosti kože. Rane faze tog procesa počinju se uočavati oko 30. godine života, kod nekoga su gotovo nezamjetne, kod drugih napreduju brže, no općenito se može navesti nekoliko ranih znakova takvih promjena. To su sivkast ten bez sjaja, fine linije i bore, neujednačen ten, grublja i suha koža, mrljice i kapilarice, vidljivije pore.

Fine linije i bore najočitiji su pokazatelji starenja. Uzrok im je slabljenje kolagenskih i elastinskih vlakana, zbog čega koža gubi čvrstoću i elastičnost te se opušta. Na takvoj koži postaju uočljivije pore, a sa starenjem se koža i stanjuje, pa i sitne kapilare dolaze jače do izražaja. Mogu se pojavljivati i mrljice čiji je najvažniji uzročnik pretjerano izlaganje UV zrakama. Dobrim dijelom obrazac starenja ovisi o naslijeđu. Razumni životni izbori i pravilna njega lica mogu pridonijeti duljem očuvanju mladenačkog sjaja kože i kasnijoj pojavi znakova starenja, a tko se sa znakovima starenja želi energičnije obračunati može razgovarati s dermatologom o mogućim tretmanima, primjerice, neurotoksinima, dermalnim filerima, obnavljanju površine kože. Neinvazivni estetski i anti-aging tretmani doživljavaju pravi procvat, a napredna tehnologija omogućuje njihov stalni razvoj. Mnogi od njih pokazuju djelotvornost u korekciji, ali i u prevenciji znakova starenja.

PROFESIONALNI PILINZI

Regeneriraju i pomlađuju kožu u svakoj dobi

Ovo je doba godine idealno za hidrataciju i obnovu kože tretiranjem znakova starenja, hiperpigmentacija i oštećenja od sunca. Odlični su se u tome pokazali pilinzi, a na dermatološkim odjelima Poliklinike Bagatin u Zagrebu i Splitu klijentima je dostupna linija profesionalnih pilinga čiji je tvorac dr. Zein Obagi, svjetski poznati dermatolog. Ovi pilinzi ubrzavaju proces dubinske regeneracije kože, mogu korigirati oštećenu površinu, pigmentacije, fine linije i bore, a mogu utjecati i na zdravlje kože. Izvode se isključivo u za to certificiranim zdravstvenim ustanovama, kao što je Poliklinika Bagatin.

image

Kod pilinga nema dobnih granica. mogu se uspješno primjenjivati u svakoj dobi, kaže dr. Mateja Jelača Cicović

POLIKLINIKA BAGATIN

Poliklinika Bagatin nudi šest vrsta takvih pilinga, rekla je dr. Mateja Jelača Cicović, spec. dermatovenerologije iz Splita. Namijenjeni su tretiranju širokog spektra problema kože, uključujući oštećenja od sunca, hiperpigmentacije, neujednačenu teksturu, "beživotnu" kožu, bore i akne, a koji će se piling primijeniti, odlučit će stručnjaci Poliklinike prema stanju kože i indikacijama svakog klijenta.

"Odlično je što kod pilinga nema dobnih granica", kaže dr. Jelača Cicović. Savjetuje ih svakoj osobi koja želi poboljšati teksturu i vlažnost kože, postići mladenački izgled, ukloniti bore ili ublažiti poremećaje pigmentacije i neke druge nesavršenosti. Kod osoba s tamnijom kožom vrlo jaki kemijski pilinzi mogu uzrokovati jaču hiperpigmentaciju, pa je potreban pojačan oprez. Prepreka za tretiranje pilinzima mogu uglavnom biti jedino određene bolesti kože koje oštećuju barijeru kože.

POPUSTI NA DERMATOLOŠKE PREGLEDE U SPLITU

U Poliklinici Bagatin brinu se o koži klijentica i klijenata što pokazuju i akcijom koja je u tijeku. U Poliklinici u Splitu do 30. rujna 2022. godine daju 20 posto popusta na dermatološki pregled. Njihovi stručnjaci za dijagnostiku problema kože i vlasišta, estetsku dermatologiju, dermatokirurgiju i lasersku medicinu detaljno će pregledati svakog pacijenta i pronaći za nju ili njega najbolje rješenje.

MIKROIGLICE POTIČU OBNOVU

Milijuni sićušnih uboda poboljšavaju i mladu i zrelu kožu

Za oporavljanje kože, pomlađivanje i ispravljanje nepravilnosti u ordinacijama se rade nekirurški tretmani mikroiglicama, odnosno microneedling. Kod microneedlinga se koristi uređaj sa sićušnim iglicama koje brojnim pokretima prodiru u kožu. Organizam reagira na taj prodor te živci signaliziraju da treba početi proces zarastanja. Dolazi do pojačane proizvodnje kolagena i elastina, a time i do obnavljanja kože, svježijeg izgleda, smanjene izraženosti ožiljaka, strija, hiperpigmentacija i bora.

U Poliklinici Bagatin tretman mikroiglicama primjenjuju na licu, vratu, dekolteu, šakama, nadlakticama, leđima... Uređaj sadrži 14 mikroiglica koje u sekundi mogu napraviti čak 1600 mikroskopskih kanalića u koži. S takvom brzinom rada za tretiranje cijelog lica dovoljno je oko 20 minuta tijekom kojih će nastati oko dva milijuna mikrouboda!

image

Mikroiglice potiču prirodne regeneracijske procese u koži

KAMIL MACNIAK/DEPOSITPHOTOS

Za tretiranje dubljih ožiljaka preporučuje se šest do osam tretmana, dok se za anti-age i popravljanje teksture prvi rezultati mogu očekivati nakon tri tretmana. Važno je imati na umu da rezultati ne mogu biti vidljivi odmah. Naime, ova metoda potiče prirodne regeneracijske procese na točno određenoj dubini kože, pa rezultati dolaze s vremenom i s vremenom se poboljšavaju. Prirodna samoobnova traje i do godinu dana nakon posljednjeg tretmana mikroiglicama.

Terapija se pokazala učinkovitim za žene i muškarce s različitim fototipovima kože, od svijetle do vrlo tamne. "Rezultati su uvijek bolji kod mlađih osoba", kaže liječnica, "jer mlađa koža brže zacjeljuje i prirodno sadrži više kolagena te su reakcije tijela brže i snažnije". Ipak, ovim postupkom mogu se tretirati i zrelije osobe, koje su prešle šezdesetu.

BOTOKS OD TRIDESETIH

Injekcije koje mogu preduhitriti nastajanje bora

Tretmani botoksom vjerojatno su najčešći kozmetički i anti-aging tretmani u svijetu. Botoks, odnosno botulinum toksin, prirodni je pročišćeni protein koji se u medicini najčešće primjenjuje za liječenje grčeva mišića, migrene i pretjeranog znojenja, a na estetskom polju njime se ublažavaju bore uzrokovane mišićnom aktivnošću. Ubrizgan na pravo mjesto, botoks blokira signale koji od živaca idu prema mišićima što dovodi do privremene paralize mišića, a time i do prolaznog brisanja dinamičkih bora koje nastaju kao posljedica stalnih pokreta mišića lica.

image

Botulinum toksin poboljšava izgled čela i područja oko očiju

IHOR PUKHNATYY/DEPOSITPHOTOS

Botoks se najčešće primjenjuje na čelu i oko očiju, učinkovit je u "brisanju" bora, ali i ljutitog i umornog izgleda. Na tržištu postoji više njegovih vrsta, neke se primjenjuju već dvadesetak godina.

"Botoksom se tretiraju horizontalne bore na čelu, bore između obrva (mrštilice) i one s vanjske strane očiju (smijalice). Pod njegovim se djelovanjem mišići zaduženi za određeni pokret blago opuštaju, pa bore postaju manje izražene. Njime se mogu i suptilno podići obrve i kapci čime se postiže otvoreniji pogled, što je promjena koja veseli brojne pacijente", kaže dr. Snježana Kramarić, spec. dermatovenerologije s Poliklinike Bagatin u Zagrebu.

image

Dr. Snježana Kramarić kaže kako botoks "pegla" bore, ali i uklanja umoran i ljutit izgled

POLIKLINIKA BAGATIN

Kandidati za ovaj tretman osobe su s izraženim borama na čelu, između obrva i oko očiju te one kojima se spuštaju kapci i obrve. To su i osobe koje žele osvježiti izgled, ali i one koji žele "preduhitriti" nastajanje bora. Prema napucima FDA, naime, već se u ranim 30-im godinama može početi s baby botoksom, odnosno manjom količinom, kako bi se prevenirala pojava statičkih (dubokih) linija u zrelim godinama. Kod jače naglašenih bora i obješene kože samo terapija botoksom nije dovoljna. "U takvim slučajevima poželjno je uz botoks provesti i terapiju skinboosterima ili dermalnim filerom", ističe dr. Kramarić.

DERMALNI FILERI VEĆ KOD PRVIH BORA

Vraćaju volumen i mladolik izgled svim zonama lica

Prva asocijacija na spomen hijaluronskih dermalnih filera mnogima je povećanje usnica, no oni su mnogo više od toga. Posljednjih su deset godina postali zlatni standard u oblikovanju lica te u vraćanju izgubljenog volumena i mladolikog izgleda, pri čemu omogućuju zadržavanje prirodnog izgleda kontura lica. Kompatibilni su s ljudskim organizmom jer je hijaluronska kiselina naša prirodna molekula, odgovorna za elastičnost i potpornu funkciju kože. Sa starenjem je progresivno gubimo, a gubimo i njezin glavni receptor u koži, kao i potkožnu masnoću. Zbog svega toga, a i pod djelovanjem sile teže i stalne upotrebe mišića, koža postaje umorna, nastaju bore, lice gubi volumen. Dermalni fileri na bazi hijalurona mogu popuniti bore i područja koja su izgubila volumen te tako revitalizirati lice. Namijenjeni su tretiranju svih zona lica.

Njihovim injektiranjem u kožu mogu se popuniti nazolabijalne bore (od nosa prema usnicama), perioralne (oko usnica) te periorbitalne bore (na vanjskoj strani očiju); mogu se podići jagodice i popuniti obrazi; oblikovati čeljust i brada i vratiti volumen podbratku nastalom zbog starenja; mogu se podići kutovi usnica; pomladiti vrat, dekolte i ruke; povećati usnice itd. Fileri su višestruko korisni - hijaluron privlači molekule vode poput spužve te rehidrira kožu, a pored toga može utjecati na regeneraciju i stvaranje novog kolagena. Preciznim doziranjem i dobro odabranim mjestom aplikacije cijelo će lice ponovo dobiti volumen, bore će biti zaglađene, a koža će blistati.

image

Fileri popunjavaju bore i područja koja su izgubila volumen, kaže dr. Jolanda Kanižaj Rajković

POLIKLINIKA BAGATIN

"Idealno bi bilo početi koristiti dermalne filere čim zamijetite prve izraženije bore ili vidite da vam mladenački sjaj kože slabi. Raniji početak korištenja može značiti i uspješniju prevenciju pojave preuranjenih znakova starenja kože. Uz to, fileri se mogu nadopunjavati otprilike svakih godinu dana kako bi se što dulje održali mladolik izgled kože i dobre konture lica", kaže dr. Jolanda Kanižaj Rajković, spec. dermatovenerologije s Poliklinike Bagatin u Zagrebu. "To može biti krajem 20-ih ili u 30-im godinama, ali nije kasno niti ako se za filere odlučite u starijim godinama. U slučaju da nikada prije ništa niste radili na licu, gornja je granica za filere oko 65. godine, kada je rješenje face lift”, objašnjava. Fileri se s vremenom prirodno razgrađuju i postupno nestaju iz kože, pa ih je zbog održanja učinka potrebno obnavljati, ovisno o regiji i količini aplikacije, nakon tri, šest, devet ili 18 mjeseci. „Ponekad se održe i dulje od dvije godine, a primijetili smo i da nakon nekoliko godina uzastopne aplikacije fileri mogu trajati i više od nekoliko godina”, navodi liječnica.

image

Filere treba znalački aplicirati na mjesta na kojima će prirodno vratiti volumen licu

ROBERTO/DEPOSITPHOTOS

Na tržištu postoji više vrsta dermalnih filera, s različitim sastojcima, trajanjem i primjenama. U Poliklinici Bagatin koriste najkvalitetnije filere, a svaki klijent dobiva i "putovnicu" filera, odnosno jamstvo da je apliciran originalan, ispravno skladišten i ispravan dermalni filer s jedinstvenim serijskim brojem.

Ljudi nerijetko pitaju koliko mililitara filera im je potrebno, no to se ne može unaprijed reći. "Nakon pregleda liječnik procjenjuje gdje je potrebno aplicirati filere i koliko. Uglavnom su pakirani u dozama od 1 ml, to se čini kao vrlo malo, ali s jednim se mililitrom mogu lijepo konturirati usnice. No, za najbolje rezultate važno je promatrati lice kao cjelinu i aplicirati filere tamo gdje su najpotrebniji, u regije koje su izgubile volumen koji cijelom licu daje puninu i zategnutost. Primjerice, klijentice često žele korigirati bore između nosa i usana. Te su bore posljedica opuštanja srednjeg dijela lica do čega dolazi zbog procesa gubitka volumena. Zato je važno gledati lice kao cjelinu i aplicirati filere u sve zone koje utječu na formiranje bora. U ovom slučaju to su obrazi, lice bi se tako ‘podiglo‘, a nazolabijalne bore ublažile ili nestale”, objašnjava dr. Kanižaj Rajković.

SKINBOOSTERI PROTIV ZNAKOVA STARENJA

Revitalizacija kože u svakoj dobi

Skinboosteri su vrsta filera koji mogu kvalitetno pomoći koži lica kojoj nedostaje sjaj te izgleda beživotno, sivo, umorno i dehidrirano. Unose se injekcijom kako bi dubinski hidrirali kožu lica, vrata i dekoltea. Takvom se hidratacijom poboljšava površina kože, sitne bore postaju manje vidljive, a ten blistav. "Hijaluronska kiselina iz filera na sebe veže vodu te se tako postiže zategnut izgled kože. Zbog toga je revitalizacija skinboosterima namijenjena svima, neovisno o dobi, jer se apliciranjem postiže i sinteza kolagena i elastina, ključnih proteina kože", tumači dr. Jelača Cicović. Skinboosteri djeluju na teksturu kože, istodobno poboljšavajući njezinu kvalitetu te tako pružaju efekt kakav ni blizu ne može postići ni najbolja krema na svijetu.

image

Skinboosteri pomažu vratiti koži lica sjaj i zategnutost

KAMIL MACNIAK/DEPOSITPHOTOS

"Ovaj tretman pruža koži dugotrajnu blistavost i dobro ga je napraviti u bilo koje doba godine - revitalizira kožu nakon dugotrajnog boravka na plaži, priprema kožu za ljeto, a u zimskim mjesecima pomaže koži da zadrži prirodan sjaj i neutralizira suhoću, ublažava crvenilo te djeluje na atrofične ožiljke tako što popunjava neravnine", rekla je dermatologinja.

Skinboosteri su uspješni i na tako zahtjevnom području kao što je vrat. "Kao odličan izbor za vrat pokazali su se preparati na bazi hijaluronske kiseline, odnosno skinboosteri i dermalni fileri koji osiguravaju dubinsku hidrataciju vraćajući koži prirodni volumen uz blagi efekt zatezanja, poboljšanja teksture kože i korekcije sitnih bora. Uz ove postupke, kod mlađih osoba kao početni anti-age tretman koji prvenstveno poboljšava tonus kože, najčešće primjenjujemo tretman pomlađivanja matičnim stanicama iz vlastite krvi ili PRP tretman. Kod njega se koriste aktivirani trombociti iz pacijentove krvi koji oslobađaju faktore rasta te stimuliraju stanice tkiva zadužene za reparaciju i regeneraciju", rekla je dr. Kramarić. "Koža postaje sjajnija i zategnutija, a puni efekt uočava se za nekoliko tjedana. PRP tretman koristi se za pomlađivanje lica, vrata, dekoltea, ali i kose".


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Poliklinikom Bagatin.

Linker
14. travanj 2024 13:46