Danak užurbanom životu

Usporimo barem malo: Kada smo pod stresom koža može biti upaljena i osjetljiva, a i brže stari

Stres oslabljuje kožnu barijeru, a ona je prva linija obrane od vanjskih napadača te zaštitni sloj koji u koži zadržava potrebnu vlagu

Posao, novac, obitelj, gužva, žurba... puno je toga što nam iz dana u dan pojačava stres, a njegovih loših učinaka nije pošteđena ni koža - zbog stresa nam mogu izbiti akne ili crvenilo, a mogu se pojačati i znaci starenja. Ipak, nije sve tako crno; čak i kada nam se čini da je stres neizbježan i kada višestruko pogađa kožu postoje načini kojima možemo spriječiti ili barem ublažiti takvo njegovo djelovanje.

Stres remeti kožnu barijeru

Kožna barijera ključna je za održavanje kože u ravnoteži te za njenu optimalnu hidratiziranost, ona je prva linija obrane od vanjskih napadača, kao i "prekrivač" koji zadržava vlagu unutar kože. Studije pokazuju da stres oslabljuje taj sloj i smanjuje njegovu sposobnost zadržavanja vode, a kada je kožna barijera poremećena ili ne funkcionira pravilno, koža može postati suha i svrbljiva.

Povećava upalu u koži

Stres je odgovoran za podizanje razina kortizola, tzv. stresnog hormona koji utječe na imunosni sustav i može izazvati upalu. Iako mehanizam djelovanja nije još razjašnjen, poznato je da stres i anksioznost mogu utjecati na većinu upalnih stanja na koži, uključujući akne, rozaceju, psorijazu, ekcem, alopeciju areatu... te da mogu izazvati pojavu i pogoršanje svih upalnih stanja kože. To vrijedi i za akutni i za kronični stres.

image

Možemo spriječiti štetu koju bi stres mogao napraviti na koži

DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: Žedna koža: Kako ćemo prepoznati je li dehidrirana ili suha i kako joj možemo vratiti potrebnu vlagu

Pridonosi začepljenju pora

Osim što na pojavu akni može djelovati izazivanjem upale, stres može poticati akne putem još jednog mehanizma djelovanja. Kao odgovor na stres, tijelo, naime, oslobađa kortizol, a njegove povišene razine potiču lojne žlijezde u koži na pretjeran rad, pa one stvaraju previše sebuma. Višak te masnoće začepljuje pore na koži i tako može izazvati izbijanje akni.

Ubrzava pojavu znakova starenja

S povećanom upalom dolazi i do povećanja razina enzima u koži koji razaraju kolagen i elastin, a to su najvažniji proteini za strukturu, čvrstoću i elastičnost kože. Time se može ubrzati pojava znakova starenja, kao što su bore ili mlohavost kože.

Kako prepoznati je li vam koža pod stresom

Nije jednostavno znati je li za vaše akne, rozaceju ili bore kriv upravo stres, ali uzrok takvih stanja možete bolje razumjeti pomoću eliminacije. Promotrite ostale čimbenike koji mogu utjecati na stanje kože, kao što su prehrana, proizvodi koje nanosite na kožu, lijekovi koje uzimate, klimatski i okolišni uvjeti - ako tu nema promjena, a istodobno osjećate da ste pod povećanim stresom, onda bi bilo logično povezati pojavu tih stanja sa stresom. No, treba imati na umu da u razdobljima pojačanog stresa mnogi od nas jedu više slatkoga i piju više alkohola, pa je moguće da i to pridonosi promjenama na koži, možda čak jače nego stres sam.

image

Važno je očuvati ravnotežu kožne barijere

DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: Kako ćete znati je li vaša kožna barijera narušena i kako je možete obnoviti

Kako pomoći koži pod stresom

Za početak, važno je pridržavati se uobičajene njege lica i ne zanemarivati je. Poznato je da kronični stres uzrokuje tzv. negativnu povratnu spregu, pa nije rijetkost da osobe pod stresom zanemaruju brigu o sebi i higijenske navike, primjerice, čišćenje i pranje lica prije spavanja. Tomu se svakako treba oduprijeti.

Ako je stres potaknuo izbijanje akni, one se liječe jednakim sastojcima kao i akne nastale zbog drugih uzroka, a koji će se sastojak primijeniti ovisi o vrsti akni. Kod masne kože i začepljenih pora dermatolozi savjetuju primjenu salicilne kiseline, kod umjerenih upalnih akni preporučuju se benzoil peroksid i retinoidi, dok se kod teških upalnih akni kombiniraju lijek izotretinoin, oralni antibiotici i kortizonske injekcije.

Može li se smanjiti učinak stresa na kožu

Nije moguće potpuno izbaciti stres iz naših života, no postoje metode pomoću kojih možemo spriječiti štetu koju stres može izazvati na koži. Savjeti uključuju pijenje većih količina vode, pridržavanje svakodnevne njege kože, korištenje antioksidantnog seruma i proizvoda sa SPF-om te konzumiranje zdravih masnoća, kao što su ulje avokada ili orašasto voće. Pored toga, izbjegavajte stalno dodirivati, češkati i trljati lice, a upravo to uobičajeno činimo kada smo pod stresom. Treba li reći da stalnim dodirivanjem možemo pogoršati neka stanja kože i pridonijeti pojavi infekcije?

Općenito bi trebalo pokušati staviti stres pod kontrolu, a u tome mogu pomoći tjelesna aktivnost, metode opuštanja i tehnike upravljanja stresom. Time ćemo poduprijeti ukupno zdravlje, pa i zdravlje kože.

Linker
18. travanj 2024 14:09