Dr. Ivona Igerc

 NATALIA SEGURA/MEDIATIVE.HK
Matične stanice

Veliki uspjeh: Riječanka dr. Ivona Igerc ‘guvernerka‘ je prve banke masnog tkiva za anti-aging u Europi

Uspješan poslovni put vodio je dr. Ivonu Igerc od Hrvatske, preko Dalekog istoka do Ujedinjenog Kraljevstva. U Londonu vodi medicinski dio u prvoj i zasada jedinoj estetskoj klinici koja je dobila licencu za rad s matičnim stanicama u estetskoj medicini i anti-agingu, a sada su otvorili i banku tkiva. Primjena matičnih stanica ulaz je u regenerativnu medicinu čija je glavna ideja omogućiti obnavljanje tkiva i organa

Uspješan poslovni put vodio je dr. Ivonu Igerc od Hrvatske, preko Dalekog istoka do Ujedinjenog Kraljevstva. U Londonu vodi medicinski dio u prvoj i zasada jedinoj estetskoj klinici koja je dobila licencu za rad s matičnim stanicama u estetskoj medicini i anti-agingu, a sada su otvorili i banku tkiva. Primjena matičnih stanica ulaz je u regenerativnu medicinu čija je glavna ideja omogućiti obnavljanje tkiva i organa

Budućnost je počela, često se kaže kad se želi dočarati znanstveni i tehnološki napredak na nekom području. Budućnost je svakako počela kad govorimo o primjeni matičnih stanica u estetskoj medicini i anti-agingu, a jedna od onih koji idu ispred svog vremena je i hrvatska liječnica Ivona Igerc. Dr. Igerc je stomatologinja koja se nakon nekoliko godina rada u stomatologiji počela educirati i usavršavati u estetskoj medicini i anti-agingu. U tom je svijetu već dvadesetak godina, a poslovni put vodio ju je od rodne Rijeke, Zagreba i Slovenije preko Hong-Konga, Kine, Indije i Južne Koreje do Ujedinjenog Kraljevstva. Unazad četiri godine živi i radi u Londonu, a osim što je osnivačica i predsjednica Academy of Face Design (AFD), svoje znanje o razvijanju i upotrebi matičnih stanica u estetskoj medicini i anti-agingu razvija, usavršava i prakticira u klinici EF Future Health, medicinskom dijelu estetske klinike EF Medispa.


Od tebe tebi

- Oni su prva klinika koja je dobila licencu za rad s matičnim stanicama u estetskoj medicini i anti-agingu na području Ujedinjenog Kraljevstva, a nedavno su pokrenuli i banku masnog tkiva koje je najbogatiji izvor matičnih stanica. S njima u partnerstvu razvijam estetiku i anti-aging, ondje sam senior consultant i vodim cijeli medicinski dio, a oni rade spa - govori dr. Igerc koja je ekspertica na području uljepšavanja i pomlađivanja, ali najdraže područje su joj upravo matične stanice koje otvaraju vrata za ulazak u regenerativnu medicinu.

Temeljna je ideja regenerativne medicine omogućiti obnavljanje organa i tkiva pomoću vlastitih matičnih stanica koje imaju veliku moć diferencijacije u razne tipove stanica. Kod matičnih stanica u anti-agingu glavni princip glasi: "Od tebe - tebi".

- Sveto trojstvo regenerativne medicine, kako to volim reći, čine matične stanice, faktori rasta i skafoldi (engl. scaffolds, platforme za postavljanje matičnih stanica). Kao što znamo, matične stanice su slijepe, one ne znaju tko su i što su te se u određenim situacijama, pod određenim impulsima i efektima iz okoline, odnosno iz organizma, počnu razvijati u željenom smjeru, recimo u matične stanice kolagena, matične stanice elastina itd. Dakle, ovisno o signalizaciji koju primaju i koja je ključna, dobivaju impuls rasta i pretvaraju se u nešto što je organizmu potrebno - temelj rada s matičnim stanicama objasnila je dr. Igerc.

Uskoro intravenski anti-aging matičnim stanicama

Matične stanice upotrebljavaju se kako bi se pokušao revitalizirati cijeli organizam i kako bi se usporio učinak starenja, jer starenje nije ništa drugo nego oblik kronične subimflacije - upale. Ne možemo i ne smijemo reći da njima pokušavamo zaustaviti starenje, kaže dr. Igerc, ali pomoću matičnih stanica možemo stariti sofisticiranije i pametnije. One se mogu primijeniti za smanjenje razine upalnih faktora u organizmu, za stvaranje novih krvnih žila i pojačanu oksigenizaciju, za strukturu kože, za vlasište, dekolte, ruke, za apsolutno cijelo tijelo.

image

Matičnim stanicama nastoji se sofisticirati starenje koje nije ništa drugo nego oblik upale

PRIVATNA FOTOGRAFIJA

- Zasad je na našoj klinici dostupno lokalizirano djelovanje matičnih stanica, a radimo na tome da se dopusti i intravensko pomlađivanje čiji su rezultati odlični. Cijeli taj put već sam odradila u Aziji, tamo su te metode već dulje vrijeme legalizirane. Radili smo i dubinski i površinski anti-aging i intravensku primjenu matičnih stanica, tako da imam jako veliku kilometražu na tom polju, kaže dr. Igerc. - Ovdje to još nije potpuno dopušteno, u procesu smo medicinskog dokazivanja koje je nužno kako bismo dobili službeno dopuštenje. Radim istraživanja i razvoj na tom polju i vjerujem da će ubrzo biti moguće raditi intravenski anti-aging u Ujedinjenom Kraljevstvu. Drugdje u Europi u anti-agingu nije legalna upotreba umnoženih ljudskih mezenhimskih stanica subkutano, kao niti njihova intravenska primjena.


Zašto baš masno tkivo?

EF Future Health razvija i provodi inovativne metode primjene matičnih stanica, u čemu su prvi i zasada jedini. Razvoj matičnih stanica, signalizacijskih molekula i ostaloga, a time i uspješnost rezultata, povjereni su dr. Igerc koja nam je objasnila i zašto je baš masno tkivo toliko važno u razvoju matičnih stanica:

- Uz kapilare masnih stanica položene su matične stanice koje imaju dovoljno dobru mogućnost pretvaranja u druge stanice. Njihova moć diferencijacije obuhvaća oko 300 različitih tipova stanica, fantastične su za to i zbog toga su nam najzanimljivije za anti-aging. Primjerice, matične stanice iz koštane srži i krvi puno se više koriste na drugim područjima medicine, za liječenje leukemije, kod neuroloških bolesti itd. Sada se masno tkivo može položiti u banku tkiva klinike EF Medispa za upotrebu u budućnosti, iako mislim da klijenti matične stanice uglavnom koriste odmah. Ipak, kako ih ne biste morali stalno izvlačiti - s obzirom na to da se one koriste u terapiji upravljanja starenjem (aging management) koja zahtijeva dobro osmišljen plan - možete ih izvući sada, pohraniti ih te ih prema planu i potrebi koristiti narednih pet godina.

Kako "otvoriti račun" u banci tkiva

"Otvaranju računa" u banci tkiva prethodi složen postupak. Pacijentu koji ima indikacija prvo se radi preliminarna dijagnostika, nakon čega se provodi vrlo duboka dijagnostika koja traje barem tri mjeseca, jer se rade CT-i i druga snimanja i skeniranja, laboratorijske pretrage i drugo, kako bi se pacijent osigurao i kako bi se vidjelo kakve su njegove matične stanice, ima li smisla pohranjivati ih i raditi s njima, jesu li dovoljno kvalitetne za postizanje najboljeg mogućeg rezultata anti-aginga. S matičnim stanicama osoba koje nose različite genetske i neke druge bolesti, to se ne može postići.

Ako su rezultati pretraga dobri, pacijentu se minimalno invazivno izvuče 20 do 30 kubnih centimetara masnog tkiva. S kojeg će se dijela tijela tkivo uzeti ovisi o onome što je pokazala dijagnostika; to može biti duboko ili površinsko masno tkivo, a kod nekih se ljudi mora ići na masno tkivo oko organa. To ovisi o pojedincu, jer je svatko drugačiji i ima svoju posebnu priču, no ipak se najčešće uzima s trbuha. Izvučeno masno tkivo dalje se obrađuje u laboratoriju, odnosno iz njega se razvijaju matične stanice.


Važan je broj matičnih stanica, ali i kako se odleđuju

- Naš laboratorij jedini ima sve certifikate potrebne za razvoj matičnih stanica - najvažniji su oni koje daju HTA (Human Tissue Authority) i MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulatory Board) kojima se potvrđuju valjanost i sigurnost terapije - i to je jako važno naglasiti, jer matične stanice jednostavno nisu dovoljno brojne ako nisu razvijene u laboratoriju. Stoga sve one terapije o kojima se govori kao o terapijama matičnim stanicama (PRP i druge), koje se rade u Hrvatskoj i brojnim drugim zemljama u svijetu, zapravo to nisu, jer oni koji ih provode nemaju laboratorij u kojem bi razvijali matične stanice, ističe dr. Igerc i nastavlja: - Takve terapije imaju svoju težinu i primjenu, one su na neki način ulaz u regenerativnu medicinu, ali na nivou faktora rasta i slučajnog hvatanja matičnih stanica. Prema pacijentima treba biti transparentan i iskren, a ne im govoriti da će PRP-om dobiti matične stanice. Dobit će tu i tamo koju, ali kakvu to vrijednost ima? Mi govorimo o konkretnim velikim brojevima koji rade rezultate, to je milijun i više milijuna matičnih stanica, a ne dvije-tri stanice koje se slučajno uhvate.

image

Dr. Ivona Igerc u razvijanju, ali i u odleđivanju matičnih stanica, primjenjuje revolucionarnu tehnologiju

NATALIA SEGURA/MEDIATIVE.HK

Matične stanice razvijaju se u laboratoriju do određenog broja, potom se dio uzima za terapiju, a dio se pohranjuje u tekućem dušiku na -196°C. Za uspjeh postupka nije važno samo pohranjivanje, ključan moment je i odleđivanje, jer ništa ne znači ako odleđivanje preživi 20 posto stanica. Dr. Igerc kaže:

- I tu imamo revolucionarnu tehnologiju te se možemo pohvaliti da nam kod odleđivanja preživi najmanje 75 posto matičnih stanica, što jamčimo. Sve su to naše patentirane tehnologije iza kojih stoji veliko znanje i iskustvo.


Revolucija u medicini

To znanje i iskustvo temelj su i za program klinike nazvan Futureproof You (Otporni na budućnost) koji uključuje ne samo obnavljanje i pomlađivanje kože, nego i poticanje rasta kose te pomoć kod erektilne disfunkcije. Smisao je u djelovanju matičnih stanica u pokretanju procesa obnavljanja tkiva, nekada čak i obnavljanja kosti.

- Dosta sam to koristila dok sam radila u Aziji, jer je moja osnovna struka stomatologija i parodontologija. Kad se gubi kost u usnoj šupljini, dobiti milimetar kosti golemo je poboljšanje. Matičnim stanicama mogu se regenerirati kolagen, koža, kosti, sve u licu - to je golema razlika u odnosu na filere. Njima samo punite, a ovdje obnavljate tkiva. Mogu se ispravljati i teškoće poput erektilne disfunckije, što je medicinski problem, a može se i jačati imunitet (boosting), što je po meni jako važno, govori dr. Igerc. - Automatski s tim nastaje mogućnost primjene kod raznih bolesti koje su danas neizlječive, kao što su Alzheimerova, Parkinsonova, multipla skleroza. Goleme su mogućnosti za matične stanice u liječenju nekih oblika raka, kod transplantacije, odnosno za razvoj ljudskih stanica i organa. Široka je medicinska paleta na kojoj će se u budućnosti moći primjenjivati. Bit će to prava kauzalna terapija. Sve ide sporo, i zbog pitanja sigurnosti, ali sigurno nam na području medicine slijedi velika revolucija.


Drugi nivo kvalitete života

Banka tkiva klinike EF Medispa već ima klijente koji su pohranili svoje tkivo za budućnost, a kako je objavljeno u medijima, početne cijene su oko 10.000 funti. Dr. Igerc još nije imala klijente iz Hrvatske za matične stanice, ali upita je bilo. Bilo je klijenata iz Amerike hrvatskog porijekla, a iz nama bližih krajeva klijenata iz Slovenije. Nada se da će s razvojem i širenjem tehnologije primjena matičnih stanica postati dostupnija.

image

U naprednim azijskim zemljama na prvom je mjestu wellbeing općenito; dr. Igerc na jednoj od edukacija

PRIVATNA FOTOGRAFIJA

- Kad sam radila u Aziji još smo prije desetak godina „bankirali” mliječne zube, jer imaju doista zanimljive oblike matičnih stanica i mogućnost regeneracije. Ljudi iz Hong Konga već su tada pohranjivali matične stanice za budućnost ili za svoju djecu. Ovisi to i o stupnju svijesti i o onome što želimo u životu, netko će kupiti luksuznu odjeću, netko umjetničku sliku, netko će pohraniti matične stanice. To je pitanje odabira i kvalitete života kakvu želimo. Ako koristite matične stanice za boosting imunosnog sustava, za boosting cijelog organizma, onda to više nije pitanje estetike, nego potpuno druge kvalitete života. Azijcima je podizanje kvalitete života izuzetno važno, puno važnije od odjeće, automobila i drugih materijalnih vrijednosti. Oni nisu toliko zainteresirani za estetiku, koliko za wellbeing općenito - kaže dr. Igerc koja jako dobro zna što govori jer je i sama primila matične stanice. - Prvi puta sam ih primila intravenozno kad sam živjela u Aziji i bila zaražena SARS-om. Primila sam tada matične stanice ciljano da mi pomognu, kao snažan booster imuniteta koji se odražava na rad organa i vitalnost, na sve procese u organizmu. Vitalnost i sigurnost postaju sve važniji kako starimo, neizbježno počinjemo razmišljati o bolestima, kretanju, sigurnosti hodanja itd., svi ćemo tada željeti za sebe nešto bolje i kvalitetnije, a matične stanice mogu biti odgovor, pa i kod raznih oblika demencije za regeneriranje kognitivnih funkcija.


Pokreće edukacije o matičnim stanicama

Ono što je dr. Igerc radeći naučila ne zadržava za sebe, naprotiv, rado podučava mlade, ne samo na internacionalnoj Academy of Face Design (AFD) koju je osnovala u londonskom Harley Streetu, središnjoj ulici za estetiku na svijetu, nego i u SAD-u (u trenutku objavljivanja ovog teksta vodi AFD-ov trening za liječnike u Miamiju) i drugim zemljama. AFD ima sve britanske certifikate za obuku liječnika, a upravo su njihovi certifikati najpriznatiji u svijetu. Dr. Igerc bila je i predsjednica American Academy of Facial Esthetics (AAFE) za Hong Kong i Kinu te je radila velik broj inovativnih treninga liječnika. S inovativnim treninzima i nastavlja.

image

S obuke liječnika na Academy of Face Design

PRIVATNA FOTOGRAFIJA

- Na AFD-u ću uskoro pokrenuti prve edukacije liječnika za matične stanice – najavljuje dr. Igerc. - To još nitko nema i nitko to ne radi, a bez edukacije nema napretka. Problem je u Europi što nedostaje pravih treninga. Svi manje-više rade obuke za određene proizvode i aparate i tu priča staje, a nitko liječnicima ne pruža koncept rada. Ne volim baš cyber, ali shvatila sam da cyber svijet nudi jako puno prednosti u edukaciji mladih liječnika, pogotovo u anatomiji. Rad na kadaverima već je stvar prošlosti, naše generacije su tako učile, a sada postoje razne aplikacije i animacije na kojima možete kvalitetno i virtualno u 3D-u učiti anatomiju. To je posve novi svijet. I sama sam radila prve kliničke aplikacije koje daju liječniku uvid u cijelu anatomiju lica.


Više znanja, manje loših ishoda

Mladi se žele educirati, kaže liječnica i navodi kako su, dok je radila u Aziji, nakon predavanja studenti trčali za njom na kliniku i ondje ostajali i do 23 sata. Njihova želja za učenjem i radom je nepresušna i zato je Azija tamo gdje je, prva i vodeća sila u svijetu u medicini, DNK medicini, matičnim stanicama, u estetici, kaže dr. Igerc koja misli da u Europi mladi liječnici nemaju dovoljno prilika za educiranje.

- Fakultet je osnova, ali ako se žele educirati u smjeru anti-aginga, na fakultetu to ne mogu dobiti, jer to se područje brzo mijenja. Njega prate akademije koje mogu pružiti mladim liječnicima mogućnost razvoja u tom smjeru. Jako je važno da mladi imaju drugu kuću nakon fakulteta koja će ih voditi kroz edukaciju i to na visokom nivou. Zato se zalažem za to da se mladi liječnici educiraju radi sebe, a ne radi firmi prisutnih na tržištu. Tako će se smanjiti i broj loših rezultata, napuhanih lica i slično, koji nastaju iz neznanja, iz nepoznavanja anatomije, jer mladima, nažalost, nije pružena mogućnost da se educiraju. A kada tu mogućnost dobiju, oni žele učiti – kaže liječnica kojoj sigurno nikada nije bilo teško učiti.


Jedinstvene tehnike dr. Igerc

Jedan od ključnih razloga za preseljenje u Aziju prije petnaestak godina bio je i taj što je tada s matičnim stanicama, koje su je zanimale oduvijek, na znanstvenom nivou mogla raditi samo u Singapuru, Kini ili Hong Kongu. Kinu danas, kaže, obožava, tamo su joj i djeca rođena, pa je s Kinom vežu posebne veze i prekrasna sjećanja. Ono što je naučila ili sama otkrila, pretočila je u niz vlastitih tehnika uljepšavanja i pomlađivanja, kao što su FaceDesign, Diamond lips i druge.

- Ljudi u Europi nekako sve slažu po jedinicama botoksa koje si dobio, po tome koliko si filera dobio, vjerojatno u budućnosti po tome koliko ćeš matičnih stanica dobiti, no ja mislim da lice ne može biti nazolabijalna brazda, pa usta, pa malo podočnjaka, zato i razvijam tehnike cjelovitog pristupa licu, tako sam educirana i gledati lice kao cjelinu jedino je ispravno, smatra dr. Igerc. - Razvijanje tehnika me veseli, imam jedinstvene tehnike i kod primjene matičnih stanica, a sve one proizlaze iz iskustva. EF Medispa prvi je centar koji to može raditi na polju estetike i anti-aginga, pogotovo u usporedbi s europskim stručnjacima koji još nemaju gdje ni prakticirati te metode, jer nisu dopuštene.


Što radi kad se ne bavi matičnim stanicama

Osim rada s matičnim stanicama, dr. Igerc obavlja i cijeli niz drugih postupaka, bilo na klinici EF Medispa, koja djeluje na tri lokacije, bilo na AFD-u, bilo na klinici Hale, također u slavnoj Ulici Harley. Radu s matičnim stanicama dr. Igerc obično posvećuje jedan dan unutar dva tjedna. Ostali radni dani vezani su uz estetiku, estetsku medicinu, medicinski anti-aging, ali i medicinske terapije.

- Puno radim estetiku, pa i za filmsku industriju i za televiziju (nedavno smo snimali za slovensku verziju showa The Real Housewives). Imam i puno pacijenata, osobito muških, koje muči gubitak kose. Općenito, muškarci čine 25 posto svih mojih pacijenata, što je dosta visok postotak. Uz medicinski anti-aging dosta je i medicinskih terapija, kao što je tretiranje bruksizma (škrgutanje zubima), apneje u snu, migrena, hiperaktivnih trapeziusa. Među pacijentima imam dosta balerina i sportaša koji imaju vrlo velike probleme s mišićem trapeziusom koji je smješten u gornjem dijelu leđa ili s mišićem stražnje strane potkoljenice (gastrocnemius). Zbog vježbanja su ih, naime, previše razvili, a to je stanje vrlo bolno, pa je potrebno te mišiće prvenstveno vratiti u zdravo i aktivno funkcionalno stanje, što postižem pomoću botoksa, navodi dr. Igerc. - Radim i korekcije kod medicinskih poremećaja, primjerice, korekcije usnice i mekog tkiva kod rascjepa nepca, kod pojačanog slinjenja (drooling), balansiranje lica nakon moždanog inzulta, optimiziranje lica kod razvojnih anomalija i asimetrija. Botoks se ne koristi samo za estetiku u užem smislu, nego i u mnogim drugim slučajevima, recimo, za korekciju gummy smilea (stanje u kojem je kod osmijeha vidljivo previše zubnog mesa), u ortodonciji, prve botokse koje sam u životu radila radila sam za poremećaje čeljusnog zgloba. Botoks se koristi i u terapiji boli, to također često radim. Mogućnosti su razne, naravno, ako dobro poznajete taj materijal.

Zasebna specijalizacija

U Kini i razvijenim zemljama Azije, pa i u SAD-u, minimalno invazivna estetika već je postala specijalizacija za sebe i nije nastavak na dermatologiju, plastičnu kirurgiju ili stomatologiju, kao u europskim zemljama. Dr. Igerc aktivno se zalaže da tako bude i u Ujedinjenom Kraljevstvu:

- Meni je minimalno invazivna estetika jedini posao i potpuno sam mu predana, to je grana za sebe i ona je toliko ojačala posljednjih godina da je premostila i popunila jaz koji je postojao između onoga što smo nekada zvali totalno neinvazivnim i invazivnog, između kozmeceutike i plastične kirurgije. Tako i treba biti. Jasno je da indikacije za plastičnu kirurgiju postoje i uvijek će postojati, ali nije sve za nož, kao što nije sve niti za minimalno invazivnu estetiku. Svoje mjesto tu ima i regenerativna medicina. Zbog svega toga radim na tome da minimalno invazivna estetika postane zasebna specijalizacija, da ne bude više dodatak na plastičnu kirurgiju, dermatologiju ili stomatologiju. To mi je velika želja i nadam se da bi se uskoro mogla ostvariti.

Linker
26. travanj 2024 08:34