Ublažite štetu

Vi uživate u slavlju, ali vaša koža ne zabavlja se tako dobro

Dermatologinja dr. Maja Ceković predlaže korake za zaštitu i „triježnjenje“ kože nakon burnih noći, kao i najbolje tretmane kojima se u dermatološkim ordinacijama može poboljšati tekstura, a time i izgled umorne kože

Pred nama je najluđa noć, luda koliko nam pandemija dopušta, ali sigurno će mnogi imati priliku za neki oblik slavlja, a to obično znači pokoju čašicu alkohola, zadimljene prostore i, neizbježno, izostanak sna. Na novogodišnjem dočeku, ili bilo kojem drugom partyju, vi se možete odlično zabaviti, ali vaša koža neće biti tako sretna. Kako možete usrećiti kožu, odnosno učiniti za nju nešto dobro kroz prevenciju i druge oblike brige, pitali smo dr. Maju Ceković, spec. dermatovenerologije (Poliklinika Dermangio), koja je predložila konkretne korake za zaštitu, ali i za „otrežnjenje” kože napadnute alkoholom, dimom i manjkom sna.

- Nedovoljan san ubrzava proces starenja. Kada ne spavate dovoljno, stres se povećava u vašem tijelu, jer se ono bori kako bi ponovo uspostavilo hormonsku ravnotežu. Kronični stres oštećuje kolagen u koži, a kolagen je vitalni protein napravljen od aminokiselina koji koži daje strukturu i elastičnost. Kako se kolagen razgrađuje, tako koža gubi sjaj, volumen, čvrstoću, pore se proširuju te nastaju bore. S druge strane, tijekom dubokog sna hormoni rasta pomažu u obnavljanju oštećenih stanica kože. No, kada ne spavate dovoljno, svakodnevni utjecaj slobodnih radikala oštećuju vam kožu koja zbog nespavanja nema mogućnosti regeneriranja preko noći. S vremenom to može dovesti do vidljivijih znakova starenja - naglašava dr. Ceković.

image

Ako nam nedostaje sna bore se pojačavaju, a elastičnost kože smanjuje, kaže dr. Maja Ceković

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Kakva se njega preporučuje

Kao redovnu njegu kojom možemo spriječiti ili makar ublažiti utjecaj alkohola, cigaretnog dima i burnih noći na kožu, liječnica savjetuje sljedeće:

• Svaku večer operite lice nježnim sredstvom za čišćenje kako biste uklonili ulja, prljavštinu i svu šminku prije spavanja. Kozmetika može uzrokovati stvaranje upalnih procesa u epidermisu te pojavu akni, rozaceje i mrlja na koži.

• Potom nanesite kremu 15 minuta prije odlaska na počinak. Vaš dermatolog može vam pomoći u odabiru odgovarajuće kremu za vaš tip kože. Preporučuju se kreme koje sadrže hijaluronsku kiselinu i antioksidanse.

• Serumi protiv starenja i kreme za područje oko očiju mogu pomoći, nanesite ih 15 do 20 minuta prije odlaska u krevet zbog moguće bolje apsorpcije u kožu. Dodaci željeza i vitamina C mogu pomoći u smanjenju pigmentacije koja uzrokuje promjenu boje na koži ispod očiju. Tijekom boravka u zatvorenim prostorima ispunjenim cigaretnim dimom trebali biste prije svega nastojati što manje konzumirati alkohol te piti vodu kako biste se brzo riješili nadutosti i oteklina u području lica i trbuha. Zapravo, pijenje vode prije, tijekom i nakon pijenja alkohola može pomoći u sprečavanju njegovih upalnih učinaka na tijelo, kao i vraćanju uravnotežene razine vlage.

Obavezno očistite lice prije spavanja

Ako smo ipak „zalomili“, ne bismo se trebali samo baciti u krpe kad dođemo kući. Želimo li dobro svojoj koži, trebali bismo se othrvati tom porivu i obaviti redovnu higijenu. Najbolje što možemo učiniti jest oprati lice nježnim sredstvom za čišćenje, kako bismo uklonili ulja, prljavštinu i svu šminku prije spavanja. To je važno, jer kozmetika može uzrokovati stvaranje upalnih procesa u epidermisu te pojavu akni, upozorava dr. Maja Ceković, spec. dermatovenerologije.

Rutina koja godi koži

Naravno da postoje dani u kojima su nam rituali narušeni, ali važno je uspostaviti rutinu koja čini dobro našoj koži. Prvi je korak stvoriti rutinu spavanja i pridržavati je se. Nastojte spavati sedam do devet sati svake noći, a poželjno je poći na spavanje prije ponoći. Idite spavati uvijek u isto vrijeme. U spavaćoj sobi ne koristite pametne telefone, računala, televizor.

Prestanite konzumirati alkohol i duhan, ili barem smanjite konzumaciju. Unosite dovoljno vode i hranite se pravilno - jedite hranu bogatu vitaminima i s visokim sadržajem vode. Takve su namirnice, primjerice, celer, lubenica, avokado, krastavci, paprika, bobičasto voće, breskve i šljive.

Što koža radi dok mi spavamo

I kada ne slavimo, zbog ubrzanog i stresnog načina života mnogi od nas ne spavaju dovoljno, a tijelu je redovan i kvalitetan san vrlo važan za odmor i oporavak od stresa. Kako taj manjak sna djeluje na kožu?

- Kad ne spavaju redovito i kvalitetno, mnogi ljudi počinju primjećivati povećanje finih bora, neravnomjernu pigmentaciju i smanjenu elastičnost kože. Jednostavno rečeno, izgledaju starije od stvarnih godina, jer nedostatak sna slabi sposobnost regeneracije kože. Tijekom osam sati sna tijela prolaze kroz tri različite faze koje pomažu u noćnoj obnovi kože – kaže liječnica i objašnjava što se zbiva s kožom dok mi spavamo.

• U prva tri sata sna hipofiza proizvodi somatotropin, ljudski hormon rasta koji pridonosi održavanju mladenačke i zdrave kože. Neadekvatna razina somatotropina ubrzava proces starenja.

• Proizvodnja hormona melatonina povećava se tijekom sljedeća dva sata sna. Melatonin djeluje kao antioksidans koji pomaže u zaštiti kože od oštećenja slobodnih radikala (nestabilnih atoma koji uzrokuju bolesti i starenje).

• Tijekom posljednje faze poznate kao REM (brzo kretanje očiju) spavanje, razina kortizola, hormona stresa, počinje se smanjivati, kao i temperatura kože. Kako se koža hladi, mišići se opuštaju i povećava se proizvodnja kolagena. Kolagen je protein koji se nalazi u cijelom tijelu, čini kožu podatnijom i glatkom, ublažavajući sitne bore. Dobar san koji potiče proizvodnju kolagena omogućuje koži najjači oporavak tijekom noći.

Razlozi za beauty sleep

- Kad je san neadekvatan, podiže se razina kortizola, a taj hormon izaziva upalu koja razgrađuje proteine koji održavaju kožu glatkom i sjajnom. Upala također može učiniti vašu kožu sklonijom aknama i osjetljivijom na alergijske reakcije. Uz to, ako ste umorni od nedostatka sna, cirkulacija krvi može biti manje učinkovita. Rezultat je niža razina kisika u krvi, zbog čega koža može izgledati mrljasto, pigmentirano i sivkasto – objašnjava dr. Maja Ceković, spec. dermatovenerologije.

To još nije sve. Zbog nedostatka sna šire se krvne žile, uzrokujući tamne krugove i natečenost ispod očiju. U nekim slučajevima, podočnjaci su uzrokovani nedostatkom željeza, što je obično znak da krvotokom ne dotječe dovoljno kisika u tjelesna tkiva, a čest uzrok takvog stanja je nesanica. Kada spavamo, povećava se protok krvi kroz tijelo i time se potiče proces pomlađivanja kože. Dakle, postoje odlični razlozi za beauty sleep.

Najčešći tretmani u dermatološkim ordinacijama za pomlađivanje i bolju teksturu kože

Dr. Maja Ceković navela je nekoliko najkorištenijih tretmana kojima se kožu nastoji pomladiti i poboljšati joj teksturu. Ukratko je objasnila svaki od njih.

• Kemijski piling

Kemijski piling koristi se za poboljšanje izgleda umorne kože, za smanjenje bora, kao i za liječenje raznih kožnih problema kao što su akne, ožiljci, strije, mrlje. U tretmanu kemijskim pilingom na kožu se nanose razne kiseline koje izazivaju ljuštenje kože, tj. uklanjanje starih stanica uz istovremeno stvaranje novih stanica kože.

Koža postaje sjajnija, glatkija, svježija i mlađa. Kemijski pilinzi dijele se prema dubini djelovanja na površinske, srednje duboke i duboke. Najčešće se provode površinski pilinzi za poboljšanje boje i teksture kože. Ovisno u tipu kože i vrsti pilinga, kemijski piling najčešće se provodi u nekoliko tretmana.

Poslije tretmana koža je crvena, a nakon nekoliko dana nastupa ljuštenje različitog intenziteta koje se ublažuje nanošenjem krema za epitelizaciju. Tijekom dana obavezno se moraju koristiti kreme sa SPF-om. Kemijski pilinzi se preporučuju u hladnom periodu godine kada je intenzitet UV zračenja slabiji.

• Frakcijski CO2 i erbium laser

Ovim se laserima uklanja rožnati sloj kože koji je odgovoran za siv i umoran izgled, a isto tako sprečava prodiranje aktivnih sastojaka iz krema u dublje slojeve kože. Laser izaziva mikroskopska oštećenja kože koja se popravljaju remodeliranjem i stvaranjem novog kolagena. Toplinski efekt lasera pojačava proces stvaranja novog kolagena. Nakon tretmana koža je crvena. Potrebno je nanositi kremu za epitelizaciju, a oporavak traje od tri do sedam dana.

• Skinbooster preparati

Posljednjih godina sve se više koriste tzv. skinbooster preparati za pomlađivanje, poboljšanje izgleda i strukture kože. Među vodećima su Juvederm Volite i Restylane Vital. Ovi preparati sadrže hijaluronsku kiselinu koja poboljšava kvalitetu kože, povećava glatkoću, hidratizaciju i elastičnost. Nadomještaju hijaluronsku kiselinu u koži čija se proizvodnja u tijelu s godinama smanjuje te potiču hidratizaciju iznutra (hijaluronska kiselina ima sposobnost vezivanja vode), što se ne može postići primjenom krema. Injektiraju se u kožu tankom iglom. Moguće nuspojave su crvenilo, otok i podljev koji se povlače nakon nekoliko dana.

Linker
18. travanj 2024 20:08