Na ulicama Edinburgha

 SHUTTERSTOCK
Čist zrak i ljepota

Za zdravu kožu najbolji grad na svijetu je Edinburgh

Koža stanovnika glavnog grada Škotske najmanje je ugrožena UV zrakama, a imaju sreće i zbog niske stope onečišćenja zraka

Koža stanovnika glavnog grada Škotske najmanje je ugrožena UV zrakama, a imaju sreće i zbog niske stope onečišćenja zraka

Od svih gradova na svijetu koža je najmanje ugrožena stanovnicima Edinburgha, jer upravo su u njemu najslabiji okolišni utjecaji koji pogađaju kožu, pokazalo je nedavno istraživanje koje je organizirao Lookfantastic, stranica za prodaju proizvoda za ljepotu. Istraživanje je obuhvatilo gradove diljem svijeta, a u obzir je uzelo četiri vrste utjecaja: razinu onečišćenja zraka, prosječnu temperaturu, godišnji broj sunčanih sati i procjenu prevalencije pušenja. Onečišćenje i izloženost UV zrakama mogu utjecati na kožu i uzrokovati opasna medicinska stanja, poput raka kože.

Pokazalo se da u Edinburghu faktori iz okoliša najmanje utječu na kožu te je glavni grad Škotske dobio ocjenu 8,24 (najviša je bila deset). Slijede ga Helsinki (7,92), Manchester (7,88), Vancouver (7,83), Dublin (7,78), Stockholm (7,77), Oslo (7,75), Toronto (7,60), Montreal (7,58) i – London (7,42). Dakle, sve redom sjeverni gradovi.

Edinburgh je pobijedio zahvaljujući malom broju sunčanih sati (1895 godišnje), zbog čega je izloženost UV zrakama relativno mala, a i onečišćenje zraka je nisko te prosječno iznosi 4,9 μg/m3. Preporučena vrijednost, koju je utvrdila Svjetska zdravstvena organizacija, iznosi 10 μg/m3.

Linker
26. travanj 2024 14:57