Kao krep papir

Zašto koža na nekim dijelovima tijela postaje namreškana i kako je učvrstiti

Ova je pojava najčešća na kapcima, nadlakticama i vratu, dakle na dijelovima na kojima je koža prirodno tanja.

Duboke bore, dinamičke bore, suha koža, ovješena koža... sva se ta stanja često spominju i povezuju sa starenjem, a kada se govori o teksturi zrelije kože pojavljuje se još jedan, ne baš privlačan termin – namreškana koža. Njime se opisuje tanka koža čija se površina nabire u tankim valovima, poput krep papira. Uz to, može biti opuštena i mlohava.

Ono što najviše razlikuje namreškanu kožu od ostalih vrsta linija i bora područja su na kojima nastaje, a to su najčešće gornji dijelovi ruku, očni kapci i vrat. To su dijelovi na kojima je koža prirodno tanja, zbog čega se počinju opuštati i nabirati ranije od onih s debljom kožom. Namreškana koža tanja je i krhkija od kože s ostalim tipovima bora.

Uzroci nastanka

Uzroci mreškanja kože mogu se više-manje svesti na manjak kolagena i elastina, najvažnijih proteina koji pomažu da koža bude zategnuta i puna. Njihove se razine prirodno smanjuju kako starimo, no gubitak mogu ubrzati vanjski faktori, kao što su nezaštićeno izlaganje UV zrakama i pušenje. Uz ubrzani gubitak tih dvaju proteina, za očekivati je i ranije pojavljivanje namreškane kože. Snažan utjecaj ima i gubljenje većeg broja kilograma, odnosno često osciliranje u težini, a posljedice su posebno vidljive na nadlakticama.

image

Za više čvrstoće i elastičnosti kožu valja njegovati izvana i iznutra

DEPOSITPHOTOS

Pomoć izvana...

Slično kao i kod bora i finih linija, što ranije počnete dodatno njegovati područja sklona mreškanju kože, to bolje. To uključuje obaveznu zaštitu od sunca i hidrataciju. Nemojte podcijeniti važnost lokalne hidratacije - neizostavno u svakodnevnu njegu nadlaktica i vrata, ali i ostalih dijelova kože, treba uvesti bogati hidratantni losion, kremu, mlijeko ili koji vam već oblik hidratacije najviše odgovara. Preporučuje se i nanošenje proizvoda s aktivnim tvarima koje potiču produkciju kolagena u koži, kao što su vitamin C, glikolna kiselina i retinol.

...i iznutra

Koži možemo pomoći i iznutra, jer prirodni proces starenja i dalje se odvija u unutrašnjosti, bez obzira na pomoć koja stiže izvana te ostarjeli fibroblasti (vrsta stanica vezivnog tkiva) proizvode sve manje kolagena i elastina. Jedna od metoda kojima se ta proizvodnja može potaknuti uzimanje je suplemenata kolagena; istraživanja pokazuju kako hidrolizirani kolagenski peptidi mogu stimulirati rad fibroblasta i tako potaknuti proizvodnju novog kolagena. Naravno, nisu svi suplementi jednaki, pa se prije uzimanja posavjetujte sa stručnom osobom o tome odgovaraju li vam kolagenski suplementi i koji bi oblik bio najbolji za vas.

Linker
04. travanj 2024 23:59